Hunter

Idegsejtekkel kommunikáló szilícium chip

Élő idegsejteket kapcsolt és bírt kétirányú kommunikációra egy szilícium chippel egy európai kutatócsoport. A technika, ami tenyésztett patkány idegsejtek hálózatát alkalmazza, megvalósíthatja a neurológiai rendellenességek kezelésére alkalmas "idegprotéziseket" vagy a "szerves számítógépeket".

Eképpen nyilatkozott az olasz, német és svájci szakemberekből álló csoport, melynek tagjai nem kis munkát fektettek az élő sejtek és a chip szervetlen összetevői közötti interfész kifejlesztésébe. A kutatók két fronton közelítették meg a problémát, a félvezetők, illetve a biológia irányából.

Technikai oldalról 12 384 tranzisztort és kondenzátorok százait pakolták fel egy 1 négyzetmilliméteres chipre, amihez biológiai részről az agyban található proteinek segítségével csatolták az idegsejteket, a neuronokat. A proteinek egyben a neuronok és a félvezetők ion csatornái közötti kapcsolatként is szolgálnak, lehetővé téve a neurális elektromos jelek eljutását a chiphez. A másik oldalról a chip kondenzátorai stimulálják a neuronokat.

A csoport részéről nyilatkozó Stefano Vassanelli, a Padua Egyetem molekuláris biológusa elmondta, következő célkitűzésük a chip génekkel való kétirányú kommunikálásának kidolgozása. A gének azok, ahonnan a memória származik, nélkülük nincs se memória, sem pedig számítás.

Éppen ezért szeretnék megtalálni a módját, hogy a géneket használják az úgynevezett neurochip vezérlésére, tette hozzá az olasz biológus. A legnagyobb kihívás a technika számára az agysejtek életben tartása lesz, vélekednek a tanulmányt elemző szakértők. Ashley Craig, a Sydney-i Műszaki Egyetem idegtudományok professzora szerint a számítógépes áramkörök agysejtekhez való csatolása felboríthatja az agy törékeny kémiai és elektromos egyensúlyát, elpusztítva a neuronokat.

Vassanelli és kollégái is tisztában vannak az előttük tornyosuló akadályokkal. Az olasz kutató szerint évtizedekre lesz szükség, mire technikájuk kellő mértékben kiforrja magát ahhoz, hogy idegrendszeri betegségeket kezeljenek, vagy élő számítógépeket építsenek a segítségével. Rövidebb távra tekintve azonban hasznos lehet a gyógyszergyárak szűrővizsgálatainál, azaz a gyártók minden kockázat nélkül, és nem utolsósorban igen gyors eredményt kapva kipróbálhatják hatóanyagaikat a neuronokon.

A kutatást az EU IST (Információs Társadalmi Technológiák) programja finanszírozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #44
    Oké, de Epikurosz is pont ezt írta. A kérdésem a hogyanra vonatkozott. (Plusz hozzátettem, hogy vannak más lehetőségek is.)
  • Supperadi #43
    A véralvadás csak elállítja a vérzést, de egyértelműen lassítja a regenerációt, tehát a véralvadásgátló mérsékelt használata kis mértékben segíthet a felépülésben és a vérrögök kialakulásának megakadályozásában is (tudtommal).

    A szilíciumchip nem is hülyeség, de szerintem nem sokan gondolnának rá szívesen, hogy robotok vannak az agyában...
  • dez #42
    Azt hiszem, csak a kisebb agyvérzéseket nevezik szélütésnek, amikor egy kisebb ér reped meg. Egyékbként hogy segíti a véralvadás-gátló a regenerációt? Nem csak a véralvadást gátolja (ami pl. levegővel érintkezve következik be [tényleg, testen belül mitől?]), hanem folyékonyabbá is teszi a vért, ami által fokozódik a keringés (több oxigént juttatva a rosszul ellátott területre)? (Miközben esetleg tovább szivárog kifelé a vér.) Hát, máshogy is lehet fokozni az agyi vérkeringést, ill. növelni a vér oxigén-szintjét.
  • Epikurosz #41
    Köszi! Utólag leesett nekem is.
    Már azt hittem, hogy a zsidó orvosok agy(rész)átültetéssel is foglalkoznak.
    A szélütés (=agyvérzés) utáni véralvadásgátló adásban van logika, ugyanis segíthet a felépülésben, a sérült terület regenerációjában. Persze óvatosan kell adagolni, ezt Saronnál elmulasztották, nem lőtték be jól az adagot.
    A nanobotok itt csodákat tudnának művelni, de hun vannak ők még?
  • Tiberius B #40
    Ezt nem is tudtam, köszi.
  • dez #39
    Szerintem koponyacsont-darabról van szó. Az átmetszett agyi kapcsolatok nem állnak helyre túl könnyen.

    Tegnap volt róla pár hír, hogy igen nagyot hibáztak az orvosai (pontosabban, hogy ezt beismerték): először csak egy kisebb szélütése volt, ami nem lett volna túl nagy gond. Erre véralvadás-gátlót adtak neki (ezt már akkor sokan kifogásolták), aminek hatására egy jóval nagyobb agyvérzés alakult ki... Aztán neki annyi.
  • Epikurosz #38
    Valaki magyarázza ezt meg nekem:
    "Április 5-én sikeres koponyaműtétet hajtottak végre Saronon, ennek során visszahelyezték koponyájának egy korábbi beavatkozás során eltávolított részét. A súlyos szélütést követően január 4-e óta eszméletlen állapotban lévő miniszterelnököt a műtét után visszavitték az intenzív osztályra. "
  • kvp #37
    "Hát egen, a minden, hupsz, meg kéne tanulnom más fejével gondolkodni, de azt is mondtam vhol később, hogy csak alapot ad, mondjuk ha elképzelsz egy olyan embert, akit egész életében nem ért semmiféle külső inger, annak is lesz személyisége, ..."

    Sajnos ez nem igaz. A tartos ingerhiany meg felnott embereknel is az idegrendszer osszeomlasahoz majd halalhoz vezet. A genek csak az alapveto strukturakat irjak le, de csak neuron es nem kapcsolati szinten. Ha egy embriot tartosan ingermentes kornyezetben tartunk, akkor nem fejlodik ki az idegrendszere.
  • Tiberius B #36
    Hát egen, a minden, hupsz, meg kéne tanulnom más fejével gondolkodni, de azt is mondtam vhol később, hogy csak alapot ad, mondjuk ha elképzelsz egy olyan embert, akit egész életében nem ért semmiféle külső inger, annak is lesz személyisége, ...
  • dez #35
    Ez a te elképzelésed, ami sok ténnyel szemben áll. Manapság éppen az kezd egyre jobban kiderülni, hogy kevesebb dolgot határoz meg a DNS, mint eddig gondolták. (Persze marad még épp elég, de a "minden"-től egyre messzebb van.) Korábban a genetikusok igencsak "hazabeszéltek", próbálták a saját szakterületük fontosságát kiemelni, és hogy ők majd mindenről megmondják a tutit.