Hunter

Összeütközött két műhold

Példa nélküli baleset történt kedden, egy amerikai kereskedelmi kommunikációs műhold és egy működésképtelen orosz műhold ütközött össze Észak-Szibéria felett, jókora törmelékfelhőt hozva létre.

Elvileg a Nemzetközi Űrállomást nem érinti az eset, arról azonban még nincsenek információk, hogy mely műholdak szenvedhetik meg a balesetet. "790 kilométeres magasságban ütköztek össze washingtoni idő szerint kedden délben" - tájékoztatott Nicholas Johnson, a NASA földkörüli törmelékekkel foglalkozó tudósa, a Johnson Űrközpontban. "Az Egyesült Államok űrfelügyeleti hálózata nagy mennyiségű törmeléket észlelt mindkét objektum irányából."


Iridium műholdas telefon
Michael Carey, a légierő tábornoka, az űrfelügyeletért felelős Stratégiai Parancsnokság igazgatóhelyettese elmondta, az első radarkövetésekkel körülbelül 600 roncsdarabot számláltak. Az orosz műhold egy Kozmosz 2251 volt, amit 1993 júniusában állítottak pályára mint kommunikációs átjátszó állomást. Carey tudomása szerint az orosz műhold legalább 10 éve működésképtelen. A másik érintett objektum egy kereskedelmi Iridium kommunikációs műhold. "Körülbelül két napra lesz szükségünk, hogy megbízható képet kapjunk a törmelékmezőről, de véleményem szerint a roncsok nagy része az eredeti pályák vonalában terül el" - tette hozzá Carey.

Arra a kérdésre, hogy melyik műhold volt a hibás a balesetben, Johnson így válaszolt: "Egymásnak ütköztek. Odafent nincs elsőbbségadási kötelezettség. Az űrben nincs forgalomirányítás, nincs általános módszer arra, hogy megtudjuk mi kerül az utunkba." Az Iridiumot működtető amerikai Iridium Satellite LLC 66 műholdat üzemeltet globális telekommunikációs rendszeréhez. 1997 és 2002 között összesen 95 műholdat lőttek fel, ebből több tartalékként üzemel, számos példány pedig már befejezte pályafutását. Az elvesztett műhold még működőképes volt.

"Tegnap az Iridium Satellite LLC egy működő műholdját vesztette el" - olvasható a cég állásfoglalásában. "A műholdakat és más űrobjektumokat nyomon követő amerikai kormányzati szervezetektől kapott információink szerint a műhold elvesztése egy üzemen kívüli orosz műholddal történt ütközés eredménye. Bár az esetnek minimális kihatása van az Iridium szolgáltatására, a cég azonnali intézkedéseket foganatosít a veszteséggel kapcsolatban. Az Iridium konstelláció ép, és ez az eset nem eredményez kiesést sem az Iridium, sem a képviselt technológia számára. Bár ez egy rendkívül szokatlan, nagyon kis valószínűségű esemény, az Iridium konstellációt úgy alkottuk meg, hogy ellenálljon az ilyen és ehhez hasonló eseteknek. A cég megteszi a szükséges lépéseket az elvesztett műhold pótlására az egyik már Föld körül keringő tartalék műholdjával."

"Ilyen léptékű baleset még nem volt" - fűzte hozzá Johnson. "Volt három másik ütközésünk úgynevezett katalogizált objektumok között, azonban azok sokkal kisebbek voltak a mostaninál, és minden esetben egy közepes méretű objektum találkozott egy kis objektummal. Két ilyen nagy objektum még soha nem ütközött". Az Iridium 560 kilogramm súlyú, míg a Kozmosz ennek közel a kétszerese.

Moszkvában is megerősítették a két műhold összeütközéséről szóló amerikai bejelentést. Alekszandr Jakusin, az orosz űrhaderők parancsnoka közölte, hogy a Sztrela-2M sorozathoz tartozó műhold darabjai a Föld felszíne feletti 500-1300 kilométeres magasságban szóródtak szét. A Roszkoszmosz űrhivatal közölte, hogy az adatok gyűjtése még folyik, s az amerikai űrkutatűsi hivatalhoz, a NASA-hoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy a keletkezett törmelék nem jelent veszélyt a jóval alacsonyabb pályán keringő Nemzetközi Űrállomás számára.

Egy rakétaipari szakértő azonban neve mellőzését kérve azt mondta az Interfax hírügynökségnek: a keletkezett törmelék kárt tehet a régi, valamivel magasabban "eltemetett", kimustrált szovjet műholdakban, amelyeken részben atomreaktorok vannak. Ez esetben az illető szerint radioaktív törmelékekből álló öv keletkezne a Föld körül. Emellett a mostani ütközésnél keletkezett törmelékek a Sztrela-sorozat más egységeivel is ütközhetnek, ami további darabok szétszóródásához vezethet.

A NASA azonnali elemzést rendelt el, hogy megállapítsák, jelentenek-e a törmelékek bármilyen veszélyt az űrállomásra. A probléma gyakorlatilag két részből áll, egy azonnali és egy hosszabb távú veszélyforrásból. Johnson szerint egy ilyen ütközésnél a törmelékek nagy erővel csapódnak ki mind az alacsonyabb, mind a magasabb pályák irányába, így nagy a valószínűsége, hogy egyes törmelékdarabok máris eljutottak az űrállomás pályájáig. A NASA becslése szerint ezek minimális veszélyt jelentenek. Az idő múlásával azonban újabb darabok sodródhatnak az űrállomás útjába, ez az idő a néhány hónaptól az évtizedekig terjed. A nagyobbakat nyomon fogják követni és legrosszabb esetben eltérítik azokat, a kis darabok azonban szinte láthatatlanok és bizony sebességük révén ezek is jelentős károkat okozhatnak.

A Föld körül keringő más műholdak veszélyezettségét folyamatosan elemzik. A Nemzetközi Űrállomás 360 kilométeres - vagyis jóval csekélyebb - magasságban kering. Az eset nem veszélyezteti a Discovery amerikai űrrepülőgép február 22-re kitűzött indítását sem. Amerikai szakértők úgy vélik, az űrbaleset inkább a Hubble űrtávcsőre és a magasabb pályán keringő, a földet figyelő műholdakra jelenthet veszélyt, mert ezek közelebb vannak az ütközés nyomán keletkezett törmelékhez.

Igor Liszov szakértő szerint az ütközés elkerülhető lett volna, mivel az amerikai Iridiumnak volt hajtóműve és elegendő üzemanyaga, ezért irányítható volt, ellentétben az orosz műholddal. Rejtélynek mondta, hogy miért mulasztotta el a manővert a tulajdonos társaság, talán nem kapott értesítést az ütközés veszélyéről, vagy figyelmen kívül hagyta azt. Az illető hozzátette, hogy az ilyen veszélyek előrejelzése Amerikában is az űrhaderők parancsnokságának feladata, s az előrejelzéseket főleg a Nemzetközi Űrállomásra való tekintettel állítják össze, amely tíz éves fennállása alatt már hétszer hajtott végre manővert, hogy elkerüljön valamilyen "űrszeméttel" való ütközést.

Az orosz űrhaderők parancsnokának egyik közeli munkatársa szerint jelenleg több mint tízezer ilyen nagyobb "űrszemetet" - többségükben levállt rakétafokozatokat - követnek nyomon a világűrben, s csak tavaly ötven esetben figyelmeztették a repülésirányító központot az ütközések veszélyére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #67
    Mondd meg te!
    Különben sincs igazad, mert nincs.
  • dez #66
    Mondd meg annak az újságírónak, hogy a "gyártmányú" szó helyett használja inkább a gyártásút...
  • Epikurosz #65
    Gondolom James Cartwright tábornok is csak mosolyog.
  • Molnibalage #64
    Finoman mondva vannak megmosolyogató kijelentések ebben...
  • Epikurosz #63
    Csókolom!

    Lehet, hogy ti nem követitek figyelemmel a műholdas híreket, de bezzeg én igen.

    "Irán folytatná a világűr meghódítását
    Irán megkezdte hét új műholdjának tervezését, illetve elkészítését – jelentette be csütörtökön Mohammad Szoleimani iráni távközlési miniszter. Négyet ezek közül alacsony, hármat pedig magas keringési pályára terveznek. Az ország február 2-án állította űrbeli pályájára első műholdját egy Szafir–2 típusú, saját gyártmányú rakétájával. Teheráni közlés szerint az Omid (Remény) nevű távközlési műhold is száz százalékig iráni gyártmányú.

    Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője, James Cartwright tábornok nyugtalanítónak nevezte az iráni műhold felbocsátását, mert az ehhez használt technika alkalmazható ballisztikus rakéták indítására is.

    Nyugaton azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyver gyártására és azok hordozására alkalmas ballisztikus rakéták előállítására törekszik. Irán ismételten tagadja, hogy akár nukleáris, akár űrprogramjának lennének katonai céljai.

    Az iráni műszaki tudományok haladását, technikai vívmányait dicsérve Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök, aki azt mondta a minap, hogy hazája meg akarja törni a Nyugat "tudományos monopóliumát". Szerdán egy szóvivő útján közölte, hogy ha az Egyesült Államok tárgyalni akar vele, fel kell hagynia az "alaptalan vádaskodásokkal". "Izrael, az Egyesült Államok és más nyugati országok egységesek voltak, szankciókat vezettek be, katonai akciókkal fenyegették, de nem tudták legyőzni ezt a nagy nemzetet, Irán ma már igazi szuperhatalom" – mondta Ahmedinedzsad."

    A hírt a Magyar Hírlapból kopiztam.
  • Deus Ex #62
    Hát, a robbanóanyagok általában tartalmazzák a robbanásszerű égéshez szükséges összes anyagot. Másodpercenkénti több ezer méteres sebességű égésnél - ami tk. a robbanás - nincs idő a környezetből felvenni az oxidálóanyagot. De ha jobban belegondolsz, a harci részek, robbanó szerkezetek tökéletesen zárt edények, légkörben történő expozíció esetén sem játszik a légkör oxigéntartalma. Az aeroszol, gyújtó, füstképző harci részeknél kap szerepet a légköri oxigén.
  • i robot #61
    Megkezdődött. Az űrháború.
  • dronkZero #60
    "a kínai viszont hagyományos robbanófejet tartalmaz."

    És, öööö, visz magával oxigént is? Vagy hogy?
  • Deus Ex #59
    A kínai és amerikai műholdlelövöldözés egyértelműen katonai rendszerek demonstrációja volt, semmi köze az űrszemét csökkentéséhez. Ha egy ilyen eszközzel megsemmisítenek egy műholdat, annak a darabjai a szerjózsa minden irányába szétszállnak. Az amerikai eszköznél a harci rész nem tartalmaz robbanóanyagot, közvetlen ütközéssel semmisíti meg a célt, a kínai viszont hagyományos robbanófejet tartalmaz.

    Az űrszemét további sosra a pálya függvénye. Kb. ezer km-es pályamagasságig van érdemi és belátható időn belüli öntisztulás, e fölött már évszázadokbam mérhető, mire egy test keringési pályája belehúzódik a sűrűbb légkörbe. A pályaváltozás nagyobb részt a légellenállásból származik - igen, ott magasan is van légellenállás, noha rendkívül csekély, egyrészt a légkör nem egy éles határvonallal végződik, másrészt a Nap sugárnyomása az éjszakai oldal fölött uszállyá fújja ki a légkör felső részét - másrészről pedig gravitációs eredetű, a Nap-Föld-Hold rendszer hatása.

    A hasadóanyag használata nem vicc, csak mostanában keveset beszélnek róla a Greenpeace-nácik miatt. A vicc napelemet használni az űrkutatásban. De, még a napelemes műholdak és egyéb eszközök fedélzetén is - így a Marson bóklászó két roveren - is van hasadóanyag, noha csak pici tartályokban, amelyek nem nagyobak mint egy elem, s nem elektromos energia termelés a feladatuk, hanem a szonda belső tereinek a fűtése. Nem kell különösebben tartani a dologtól, lehet olyan erősre építeni egy RTG-t, hogy az röhögés nélkül kibírjon egy deorbitálást, vagy egy hordozórakéta-robbanást.

    Az esettel kapcsolatban, én sem teljesen értem, miért nem lökték odébb az Iridium holdat.
  • Molnibalage #58
    Ez esetben csak a kapcsolat megszakadása lehet akadály. A hajtóanyag nem párolog el a semmibe. Viszont azt az üzemanyag mennyiséget ami egy ilyen művlethet kell, a pályán tartáshoz felhaszánlva nő az élettartam. Ami viszont tisza haszon, sok sok $. Viszont ott maradt ahol van. Az eredményt látjuk. Persze ez csak egy elképzelés.