• Deus Ex
    #59
    A kínai és amerikai műholdlelövöldözés egyértelműen katonai rendszerek demonstrációja volt, semmi köze az űrszemét csökkentéséhez. Ha egy ilyen eszközzel megsemmisítenek egy műholdat, annak a darabjai a szerjózsa minden irányába szétszállnak. Az amerikai eszköznél a harci rész nem tartalmaz robbanóanyagot, közvetlen ütközéssel semmisíti meg a célt, a kínai viszont hagyományos robbanófejet tartalmaz.

    Az űrszemét további sosra a pálya függvénye. Kb. ezer km-es pályamagasságig van érdemi és belátható időn belüli öntisztulás, e fölött már évszázadokbam mérhető, mire egy test keringési pályája belehúzódik a sűrűbb légkörbe. A pályaváltozás nagyobb részt a légellenállásból származik - igen, ott magasan is van légellenállás, noha rendkívül csekély, egyrészt a légkör nem egy éles határvonallal végződik, másrészt a Nap sugárnyomása az éjszakai oldal fölött uszállyá fújja ki a légkör felső részét - másrészről pedig gravitációs eredetű, a Nap-Föld-Hold rendszer hatása.

    A hasadóanyag használata nem vicc, csak mostanában keveset beszélnek róla a Greenpeace-nácik miatt. A vicc napelemet használni az űrkutatásban. De, még a napelemes műholdak és egyéb eszközök fedélzetén is - így a Marson bóklászó két roveren - is van hasadóanyag, noha csak pici tartályokban, amelyek nem nagyobak mint egy elem, s nem elektromos energia termelés a feladatuk, hanem a szonda belső tereinek a fűtése. Nem kell különösebben tartani a dologtól, lehet olyan erősre építeni egy RTG-t, hogy az röhögés nélkül kibírjon egy deorbitálást, vagy egy hordozórakéta-robbanást.

    Az esettel kapcsolatban, én sem teljesen értem, miért nem lökték odébb az Iridium holdat.