Hunter

Nagyobb az ózonlyuk, mint tavaly

2008-ban az Antarktisz fölött éktelenkedő ózonlyuk, mind méretében, mind ózon veszteségben meghaladja a tavalyit, azonban még mindig kisebb, mint 2006-ban.

Ózonpajzsunk egy védelmet nyújtó légköri réteg 25 kilométeres magasságban, ami megszűri a napfényt a káros ultraibolya sugaraktól. Idén az elvékonyodott ózon területe a Déli-sark fölött elérte a 27 millió négyzetkilométert. Összehasonlításként tavaly 25 millió négyzetkilométer volt, a rekordot pedig 2006-ban érte el 29 milliós értékével, ami nagyjából Észak-Amerika területének felel meg.

Az ózon kiürülését a nagy magasságok rendkívül hideg hőmérséklete és az ózont megsemmisítő gázok, mint a klór és a bróm okozzák. Utóbbiak az ember által előállított halogénezett szénhidrogénekből, CFC-kből erednek, amit 1987-ben a montreáli egyezmény betiltott. Az időjárási körülményektől függően az ózonlyuk mérete évről évre változik. A déli félteke tele során az Antarktisz feletti atmoszféra elszigetelődik a közép-magasságú levegő cseréjétől a poláris örvény néven ismert, nagyon alacsony hőmérsékletű sarok körüli, úgynevezett cirkumpoláris széljárás következtében, ami a poláris sztratoszférikus felhők jelenlétéhez vezet.


Az Antarktisz feletti ózonréteg változásai - legvékonyabb a lila (60%-a a normálisnak), ezt követi a kék, zöld, sárga és a narancssárga, mely a legvastagabb

A sarkvidéki tavasz beköszöntével, ami szeptemberben vagy októberben éri el a területet, a visszatérő napfény és a sztratoszférikus felhők együttes hatására klórgyökök szabadulnak fel, melyek különálló oxigén molekulákra bontják le az ózont. A klór annyira reaktív az ózonnal, hogy egyetlen klórgyök képes több ezer ózon molekula lebontására.

"2007-ben egy kevésbé koncentrikus és nagyobb poláris örvény az ózonpusztulás korai kezdetét eredményezte az örvény napfényes részein" - magyarázta Julian Meyer-Arnek, a lyukat évente tanulmányozó Német Űrrepülési Központ (DLR) kutatója. "2008-ban egy jóval koncentrikusabb sarki örvény körülbelül egy héttel eltolta az ózonpusztulás kezdetét. A sarkvidék légkörének kémiai előfeltételei nagyjából mindkét évben azonosak voltak, 2008-ban azonban a hőmérséklet némileg alacsonyabb volt, mint 2007-ben, ami a sztratoszférikus felhők kialakulásának erősödéséhez vezetett. Mivel a poláris örvény változatlan maradt a 2008-as ózonlyuk a valaha észlelt egyik legnagyobbá nőtte ki magát."

Az Antarktisz feletti ózonréteg idén mért minimum értéke 120 Dobson egység (DU), ami 2006-ban 100 DU volt, míg a Föld más területeinek átlagos ózonvastagsága 250-300 DU magasságában mozog. A DLR elemzései az ESA Envisat műholdjának SCIAMACHY légköri szenzorjának, a ERS-2 és a MetOp műholdak fedélzetén elhelyezett Globális Ózon Megfigyelő Kísérlet (GOME) adatain alapulnak. A tudósok szerint mivel az ózonlyuk mérete évente változik a hőmérséklet és a légköri dinamikák függvényében, ezért igen nehéz az ózon visszatermelődés jeleinek észlelése. "A jelek észlelésének érdekében kulcsfontosságú a globális ózon réteg, különösen a déli-sarki ózonlyuk folyamatos megfigyelése" - összegzett Meyer-Arnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #29
  És?
 • Tetsuo #28
  lol
  ebredj fel!
 • Epikurosz #27
  Nem, de minden fiatalkorú bűnöző, bűnöző.
 • GiNKaSS #26
  Most ennek a cikknek mi értelme?
  Néhány hónapja meg ez jelent meg:
  http://www.sg.hu/cikkek/44955/gyogyul_a_fold_ozonretege

 • dez #25
  Minden gyerek bűnöző?
 • Epikurosz #24
  Nekem ne dicsérd a fiatalkori bűnözőket se!
 • dez #23
  100 év múlva nagyjábó mindenki alulról fogja szagolni az Ibolyát (nem Ibolya nénit :P), akik itt most írkálnak.

  De előtte még pokollá tesszük a gyerekeink életét.
 • NEXUS6 #22
  Igen, most végre elolvastam, hogy mit írt...;D
 • Zro #21
  "Az ózonlyuk kialakulása
  "Elsőként az 1970-es években tapasztaltak ózonkoncentráció csökkenést az Antarktisz feletti sztratoszférában. A mérések gyors ütemű csökkenést jeleztek: míg 1955-ben 320 Dobson-egységet mértek, addig 1975-re ez 280-ra, majd 1995-ben 90-re süllyedt. Mivel az Antarktiszon kívül más régiókban nem mértek ózon koncentráció-csökkenést, ezért közel egy évtizedig mérési hibaként könyvelték el az eredményeket."
  "A fő probléma azonban az, hogy ezeknek az anyagoknak (kémiai stabilitásuk következtében) nagyon hosszú (50-150 év) az átlagos légköri tartózkodási ideje, így a kibocsátás megszűntetése után is még hosszú évekig jelen lesznek a sztratoszférában, és roncsolják az ózont. Napjainkban a fejlődő országok váltak a legnagyobb CFC-kibocsátóvá, mivel azokban még nagy számban találhatók hagyományos készülékek. 2003-ban tőlük származott az összes ózonkárosító gáz közel fele, amely a légkörbe került."
  "Rendkívül stabil vegyületek, némelyikük várható légköri tartózkodási ideje az 5000 - 100 000 éves idõtartományba esik."
 • Prof William #20
  Nagyobb az ózonlyuk mint 4 éve! :)