Hunter

Végre csökken az ózonréteg pusztulása

Közel 30 évvel az első bejelentések után, miszerint a szennyezőanyagok megsemmisítik a Föld védelmet nyújtó ózon rétegét, már tisztán kivehető bizonyítékai vannak, hogy a globális CFC tilalom elérte a kívánt hatást. Először sikerült kimutatni, hogy a felső sztratoszféra ózon kiürülésének üteme kezd lelassulni.

"Ez az ózonpajzs gyógyulásának kezdete" - mondta Michael Newchurch, az Alabama Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője. 1997 és 2000 között az ózon kiürülés évtizedenkénti 7 százaléknak megfelelő értékkel csökkent. A tanulmány szerint azonban legalább 40 évet vesz még igénybe a kiürülés meggátolása és a gyógyulás valós kezdete. "Továbbra is fogyatkozik az ózon, azonban már nem olyan gyors ütemben. A teljes ózonpajzs visszanyerésétől azonban évtizedekre vagyunk" - tette hozzá Newchurch.

A kutatók három NASA műhold és három nemzetközi földi állomás adatait használták fel. A műholdak a napnyugtakor és napkeltekor az atmoszférán átszűrődő napfényt mérték. Mivel az ózon és más alkotóelemek elnyelik a fényt az ismert hullámhosszokon, a kutatók ki tudták számítani az ózon és más gázok mennyiségét.

"Ez egy rendkívül fontos kutatás, mivel ez az első alkalom, hogy lassulást mutattunk ki a légkör azon részén, ahol a klór kimutathatóan befolyásolta az ózont" - mondta Neil Harris, az Európai Ózon Kutatás Koordináló Egység munkatársa. "Bizonyítékaink megegyeznek a 2002. évi számítógépes modellekkel, melyek szintén az ózon kiürülés lassulását jósolták" - mondta Harris, aki Newchurch-el ellentétben úgy véli az ózon kiürülés most érte el csúcspontját, és innen már hamarosan megkezdődik a felépülés folyamata. "Az ózonréteg 2020-ra visszanyeri a nyolcvanas évek előtti állapotát."

A CFC-k szerepe a pusztításban 1974-ben bizonyosodott be, a kutatásban részt vevő tudósok később elnyerték a kémiai Nobel-díjat. Ezeket a vegyi anyagokat gyakorta alkalmazták a hűtőgépekben és az aeroszol meghajtásokban egészen 1987-ig, ekkor tiltották be használatukat. Az ózon réteg a földi életet védi a Nap káros ultraibolya sugaraitól. Ám míg a CFC-t látszólag sikerült legyőzni, a globális felmelegedés a széndioxid szint növelésével átbilletheti a felborult egyensúlyt a másik oldalra, véli Harris.

"2030-2040 körül 10 százalékos ózonszint növekedést jósolunk az éghajlati hatások miatt" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak. "Az üvegház-gáz növekedést fog okozni az alacsony légköri hőmérsékletben, azonban lehűti a felső sztratoszférát. A csökkenő hőmérséklet le fogja lassítani az ózon kiürülésért felelős kémiai reakciókat, így az ózonszint megerősödik. A tudósok annyira aggódnak az ózon kiürülése miatt, hogy bele sem gondolnak milyen hatása lehet egy túl magas ózonszintnek. A földi életnek szüksége van egy bizonyos UV mennyiségre" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #16
    Egyáltalán nem kell félni, hogy sok lesz.

    <a href=http://index.hu/tech/kornyezet/ozonlyuk09 target="http://index.hu/tech/kornyezet/ozonlyuk09">Rekordméretű az ózonlyuk</a>
  • Zro #10
    Hát igen:) Vannak a kis hazugságok, a nagy hazugságok és a statisztikák :)
  • Poki #8
    Az koránsem biztos, hogy most növekedni folyamatosan lassulni fog az ózon ritkulása. Lehet csak egy átmeneti állapot ez is oszt nem ért kalap szart se az egész mérés.
  • Power #7
    Amúgy nem értem ezt a nagy hurráoptimizmust.
    Még 30-40 évig csökkeni fog az ózonpajzs!

    Szegény egyszeri halász kimegy a tengerre halászni, aztán csodálkozik, hogy megég, pedig az apja, nagyapja sosem égett meg. Most akkor mit gondoljon? Mondják neki, hogy azért van ez, mert ott fent északon bizonyos gázokat használtak, de nem nagyon érti. Aztán 30 évesen meghal bőrrákban. :(
  • Power #6
    A támogatása csak politikai marketing.
  • [HUN]PAStheLoD #5
    meg a halászati egyezményt sem írák alá Kyoto-ban... meg ez a buss támogatja a hidrogénes autókat de elfoglalta irakot
  • papabear #3
    Ez jó, és bárcsak így lenne, csak ezt értesd meg még 6 milliárd emberrel. (Illetve csak a 25%-val, akik a szennyezést csinálják)