Hunter

2040 körül begyógyulhat az ózonlyuk

2040 körül az ózon rétegen tátongó lyuk nagy része el fog tűnni a klorofluorokarbonokra (CFC) kivetett korlátozásoknak köszönhetően, állítja egy japán kutatócsoport keddi tokiói bejelentésükben. A nyolcvanas években kezdett el kialakulni a ma már gigantikus lyuk a Déli-sark fölötti ózonpajzson, ami megvédeni hivatott a Földet a káros ultraibolya sugárzástól. A CFC-k, melyek hozzájárulnak az üvegház-gázok kiáramlásához, rendkívül hatékonyan pusztítják az ózon réteget.

A tanulmány kijelenti, hogy "nem a globális felmelegedés van befolyással a Déli-sarkra, sokkal inkább a légkörben található klór, ami főként a CFC-ktől származtatható" - mondta Tatsuya Nagashima a Környezeti Tanulmányok Nemzeti Intézete részéről. A tanulmányt Nagashima és Masaaki Takahashi, a Tokiói Egyetem éghajlati rendszereket kutató központjának professzora készítette el, ami hamarosan megjelenik az American Geophysical Union tudományos folyóiratban.


A csapat, ahogy mostanában oly sok esetben, a számítógépet hívta segítségül a sarkvidékek felett elhelyezkedő ózonréteg változásainak modellezéséhez és előrejelzéséhez, figyelembe véve a CFC korlátozásokat. A légköri mozgások és kémiai reakciókon alapuló részletes számításokból azt a következtetést vonták le, hogy az ózonréteg majdnem teljesen helyre fog állni. Előrejelzésük szerint a Déli-sark fölötti ózon mennyiség nem fog változni az elkövetkező 15 évben, majd 2030-tól hirtelen emelkedés lesz tapasztalható, végül 2040 körül visszanyeri a nyolcvanas évek előtti állapotát.

Az Északi-sark esetében, ahol az ózonréteg pusztulása nem olyan drámai, mint a Déli-sarkon, az ózon mennyiség 2010-ig tovább csökken, majd nagyjából változatlan marad, legalábbis az eredmények ezt tükrözik. A japán kutatási eredmények eltérnek az amerikai űrhivatal, a NASA és más intézetek eredményeitől, melyek azt jósolták, hogy a lyuk tovább folytatja a növekedést egészen a 2050 utáni évekig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szása #13
    Nem is kell hozá ojan sok idő.
  • Darius #11
    hiv=hivunk (az 1. sorban)
  • Darius #10
    Szoval amit mindenki ozonpajzsnak hiv az valojaban a sztratoszferaban egy tobb 10 km vastag tartomany, ahol kb 0,01% az ozonkoncentracio. Tehat nagyon vastag réteg, de viszonylag kicsi az ozontartalma. Itt a talajszinten, legkori nyomason, tiszta ozonbol ez kb. 3mm vastag réteg lenne.
    Amugy elég semmitmondo cikk, ez teli fogalomzavarral..
    A CFC-k, melyek hozzájárulnak az üvegház-gázok kiáramlásához, rendkívül hatékonyan pusztítják az ózon réteget. Na ez peldaul teljesen értelmetlen! A betiltott CFC-k amellett, hogy bontották az ozont valoban nagyon jelentos uveghazgazok voltak (CO2 és CH4 utan a harmadik legjelentosebb) A mostani freonhelyettesitok mar nem karosak az ozonra, de sajna a felmelegedésért (uveghazhatas) felelosek.
  • Remetix #9
    Viszont a nyomas joval kisebb, ugyhogy siman lehet akar vastagabb is.
  • Bekomman #7
    Ez igaz de én meg úgy emlékszem hogy ha az egész pajzsot leszorítanánk a földre akkor 5mm vastag lenne. Ott fent pár 10 ezer méter magasan (nagyobb felület) még vékonyabb, úgyhogy ha kiszámolod 10 év alatt 1% regenerálódik.
  • Bekomman #6
    Rohadt freon lobbi. Most nem kell félteni a pajzsot így lehet rombolni.
  • Supergamer_real #5
    Amugy javitson ki egy hozzaerto, de nem tudom mire fel ez a hirtelen novekedes az ozonreteg vastagsagaban, ha jol emlexem valami olyasmit olvastam, hogy 200ev=+1mm. (most nagyon szeretnek tevedni)
  • Supergamer_real #4
    Laci, szerinted melyik hutoszekrenyben talasz meg ma freont?Mert egy ideje mar tilos freonos hutoket gyartani... bar kitudja Kinara ez igaz-e..
  • Laci73 #1
    Kérdés hogy a CFC korlátozást a fejlődő országok is be tudják-e tartani. Kína a nyolcvanas évek végén ígéretett tett állampolgárainak: az ezredforduló után minden kínai háztartásban lesz hűtőszekrény. Szakemberek kiszámították hogy ehhez olyan mennyiségű freont (hűtőfolyadék) kellene legyártani hogy az egymaga veszélyeztetné az egész ózonpajzsot. És a fejlődő országok iparosodása még csak most kezdődik...