daweed

A felhők gyorsítják az ózonréteg pusztulását

Egy nemzetközi kutatócsoport megerősítette azt az állítást, mely szerint a felhőrészecskék felgyorsítják az ózonréteg pusztulását. A természetes részecskék aktiválják a mesterséges klórt tartalmazó összetevőket, mely megtámadja az ózont.

A megfigyeléseket Európai tudósok végezték, akik egy ballont eresztettek el az Északi-sarkkör felett ez év januárjában, hogy mintákat gyűjtsenek különböző felhőrétegekből.


A részecskék jelenléte magyarázza, hogy miért a tavasznak köszönhető az ózon kimerítése. Ez oda vezethet, hogy megjósolhatják az ózonréteg elvékonyodását a sarkkörök felett.

Természetes pajzs

Egy óriási lyuk jelent meg az ózonpajzson az Antarktisz felett 1980- tól. Nemrég egy kiterjedt elvékonyodás szintén jelen van az Északi- Sarkkörön.

Mesterséges klór és brómösszetevők okozzák a gázréteg kimerítését, mely védi a földet a káros sugaraktól. Most a tudósok megerősítették azt, hogy bizonyos felhőrészecskék központi szerepet játszanak az ózonréteg pusztulásában.

Télen a felhők összegyűlnek a Déli-Sark fölött, kisebb kiterjedésben Északon, amikor a levegő a Föld alacsonyabb atmoszférájában van és hideg. Az ózonromboló vegyszerek, melyek felhalmozódtak ezekben a felhőkben, ártalmatlanok, amíg a megfagyott részecskék foglyul tartják őket.

A Németországi Heidelbergi Max Planck Egyetem kutatója elmondta, hogy a felhőrészecskék fontos tényezők. Ezeket részecskéket NAT-nek hívják (nitric acid trihydrate, azaz víz és nitrát sav keveréke). Szilárd formában léteznek a sarkköri felhőkben.

A tavasszal napfény hatására a jégkristályok kiolvadnak, és kiszabadulnak a klórtartalmú molekulák. Ez azt magyarázza, hogy miért olyan dramatikus az ózon csökkenése tavasszal. A tudósok úgy gondolják, a munkájuk ahhoz vezet, hogy jobban meg tudják jósolni az ózonpajzs méretét és terjedelmét.

"Vannak adataink arról, hogy a részecskék hogyan alkotnak egy egészet, hogyan jelennek meg, valamint az átmérőjükről és méretükről" - nyilatkozta Mauersberger professzor. "Ezek segítségünkre lehetnek, hogy jobban megjósolhassuk az ózon jövőbeli fejlődését."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!