Hunter

Képalkotás baktériumokkal

Egy amerikai egyetemi csoport a hagyományos eljárások helyett baktériumokból készített fotópapírt, megalkotva az első élő fényképeket.

Az austini Texasi Egyetem sajtóközleménye szerint a munkát egy feltörekvő tudományág, a szintetikus biológia népszerűsítésének szentelték alkotói készítették. Az új terület azon gének azonosítására összpontosít, melyek kulcsfontosságú területeket irányítanak. Ezután megpróbálják a mikrobákat a gének újszerű összetételben való aktiválásával úgy átalakítani, hogy hasznos eszközöket nyerjenek a gyógyászat és a technika számára.

A fotókat fény vetítésével hozták létre a biológiai filmen, azaz több milliárd genetikailag módosított E. coli baktériumon. Az élő fotó az MIT által kiírt Genetikailag Szerkesztett Gépek elnevezésű pályázatára született Chris Voigt professzor vezetésével. Az E. coli az ember bélrendszerének sötétségébe burkolózik és nem is érzékeli a fényt, ezért a hallgatóknak úgy kellett módosítaniuk a baktériumokat, hogy azok egy fényérzékeny felületet alkossanak. Hasonlóan a monitorok pixeleihez minden egyes baktérium vagy előállít egy fekete pigmentet vagy sem, attól függően, hogy a lakhelyül szolgáló Petri-csésze világos vagy sötét részén helyezkedik el. A kapott képek tehát a baktériumok a fény mintáira adott reakcióját tükrözik vissza.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Dr. Voigt és munkatársa, Anselm Levskaya elsőként egy fotószintetizáló kék-zöld alga fényreceptor fehérjéjenek hozzáadásával fényérzékennyé tették a baktériumot. A receptort az E. coli azon érzékelőjéhez kapcsolták, amivel normál esetben a só koncentrációját észleli, így ezek a baktériumok onnantól kezdve a só helyett a fényt érzékelték. A fényreceptort a baktérium egy pigment előállító rendszeréhez csatlakoztatták, úgy hogy ha fény éri az új receptort, akkor az kikapcsoljon egy gént, ami a baktérium egy színes összetevőjének gyártását vezérli. Ennek hatására a Petri-csésze megvilágított részein levő baktériumok nem termelnek pigmentet, azaz világosak maradnak, a sötét részeken elhelyezkedő társaik pedig a pigment termelődés hatására sötétebbek lesznek.

A kutatók a fényképek elkészítéséhez egy egyedi projektort alkalmaztak, ami a képet a baktériumok növekedését elősegítő inkubátorban elhelyezett Petri-csészére vetítette. Az expozíciós idő meglehetősen hosszú, 12-15 óra, azonban a végeredmény elképesztően nagy felbontású, a becslések szerint 100 megapixelnek felel meg.

A hallgatók által felhasznált biológiai technikák számos olyan területen alkalmazhatók, melyek messze túlmutatnak a fotók késztésén. A baktériumokból Voigt szerint nanogyárak hozhatók létre, egyes gének ugyanis képesek gumiszerű fehérjéket előállítani, vagy akár fémeket kicsapatni, így a fénysugár nem a pigmentek, hanem proteinek termelését kapcsolná be, a baktériumok pedig komplex anyagokat szőhetnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Landren #38
  dehogy
 • kev #37
  Hmm..monitor technologia nem lesz belöle, ahogy nézem..kár.
 • abelr #36
  ki tudja lehet, h. már átvették! lásd parlament
 • abelr #35
  olyan bizonytalan vagyok! vagy mégsem?
 • abelr #34
 • abelr #33
  Főleg a PSZICHOLOGIÁBAN! (na végre)
 • abelr #32
  Szerintem a biológiában több rejlik mint az összes többi tudományágban eggyüttvéve! Még többet kellene vele foglalkozni! Kibernetika, génmódositás és pszihológia ezek jelenthetnek megoldást az emberiségnek az adódó gondjaikra!
 • dez #31
  Viccelsz, de akár megtörténhet, hogy egy kiszabadult, hibássá (lásd cikk), és ugyanakkor pl. véletlenül agresszívvá tett faj v. törzs átveszi a helyét a velünk élőknek. (És mint már tudják, a génmódosított kajából is átépülhetnek génszakaszok - ha nem ebbe, akkor a sok egyéb hasznos mikroorganizmusfajba.) Az irányítást talán nem veszik át, de attól kezdve pl. sokkal betegesebbek leszünk, meg állandó hascsikarásunk lesz. :p Akkor majd megtanuljuk, hogy a hülyeség nagyon tud fájni. (A hülyeségen itt főleg az óvatlanságot értem.)
 • slackface #30
  Jah.
  És ha nem vigyázunk bekerülnek a testünkbe és ott fognak villogni meg üzeneteket küldözgetni.
  Elfoglalják a világot és átveszik rajtunk az irányítást.
 • dez #29
  Viszont a "panelt" bele egyfajta tintasugaras nyomtatóval készítik, fillérekért (az már más kérdés, mennyiért adják, de ha nem vagyunk túl hülyék, nem olyan sokért).