Hunter

Minden élőlény két baktérium leszármazottja

Minden élő állat és növény valószínűleg két primitív baktériumfajtól származtatható, mutatta ki az Alberta Egyetem egyik matematika professzora, aki az evolució két fő elméletének összehasonlítása után jelentette ezt ki.

Dr. Peter Antonelli és Dr. Solange Rutz egy eredeti matematikai modellező rendszer és egy szoftver segítségével értékelték ki és hasonlították össze a biológiai evolúció két fő elméletét. Az egyik elmélet, melyet a Massachusetts Egyetem munkatársa, Dr. Lynn Margulis vázolt fel, azt feltételezi, hogy egy "anya" baktérium (Bdellavibrio) és egy "apa" baktérium (Thermoplasma acidophilium) egy stabil, megbízható és következetes módszerrel "energiát cseréltek" körülbelül 3,2 milliárd évvel ezelőtt, hogy megformálják az összes későbbi többsejtű organizmust, magyarázta Antonelli.

Egy másik elmélet szerint - mely Dr. Carl Woese, az Illinois Egyetem tudósa nevéhez fűződik - a többsejtű organizmusok számos különböző baktériumból fejlődtek ki szintén 3,2 milliárd esztendővel ezelőtt, azonban ehhez igen változatos módszereket alkalmaztak. Antonelli és Rutz kutatása bebizonyította, hogy Woese elmélete nem veszi számításba azt a kémiai cserefolyamatot, mellyel a baktériumok legtöbbje kölcsönhatásba lép egymással, miközben Margulis elmélete végig megállja a helyét Antonelli modellezési rendszerének szigorú feltételei között.

"Bebizonyítottuk, hogy Woese elmélete nem megbízható és nem képes elégséges magyarázatot adni a többsejtű organizmusok kialakulására, azonban Margulis elmélete megbízhatónak bizonyult" - összegzett Antonelli. Antonelli akkor határozta el, hogy leteszteli a két elméletet, amikor azokról három éve megjelent egy írás a New York Times hasábjain.

"Én a matematikával igyekszem tudományos problémákat megoldani, és amikor olvastam azt a cikket azt gondoltam, ez egy olyan probléma melyet meg tudnék oldani" - mondta a professzor, aki már más hasonló kérdéseket is megoldott a nevéhez fűződő "Volterra-Hamilton" matematikai modell segítségével. Munkái között akadt ökológiai és szociológiai jellegű is.

Antonelli különböző egyenleteket alkalmaz a szociális kölcsönhatások és a biológiai viselkedések megmagyarázására, azonban elszomorítja a tény, hogy a biológusok többsége nem ismeri el ezt a kutatási módszert. "Amit mi csinálunk az valóban új, és sokan még nem ismerik" - mondta. "Korábban is publikáltam már biológiai szaklapokban, azonban a legtöbb biológus nem olvassa el ezeket a cikkeket pontosan a matematika alkalmazása miatt. Meg kell győznünk a biológusokat, hogy a matematika megismerése megéri azt a kis erőfeszítést."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tsasvari #37
  "energiát cseréltek" :-)

  Loller, ez a legjobb szinonima a kettyintésre, amit eddig hallottam :-))
 • TryMan #33
  Szerintem azert erkezik el minden vegso soron a matematikahoz, mert ahogy egyre inkabb megismerjuk a dolgokat, kutatjuk a jelensegek okat, mind melyebbre es melyebbre haladva az okok szovevenyeben, eljutunk elobb utobb a kvantummechanikahoz, illetve ennek a szintnek a kornyekere, es itt mar minden valoszinusegekkel magyarazhato, eze pedig matematikai eszkozokkel lehet jol kezelni.
  Ez persze nem vonatkozik a szociologiai temaju dolgokra - ebbe beleertem az allatok viselkedeset is most pl - de azt gondolnam, hogy ott is a statisztikai, illetve valoszinusegszamitasi eszkozokre van szukseg.
 • TryMan #31
  Nem lehet az egesz vilagegyetemet leirni egy keplettel, mert ez (csak hogy mas problemat ne is emlitsek) a tartalmazkodo halmazok paradoxonahoz vezet.
 • CAD #29
  A kerdest felteheted, de igazabol meg midig nem latom ertelmet, illetve, latom, hogy mire celzol, de az meg hulyeseg.

  Hat nehezen, hiszem, hogy azt mondanak, hogy i.e. 945 oktobereben, pl noe parancsot adott, hogy ... es 962 decembere allt el a vihar.

  Barmibe bele lehet magyarazni, csak amirol te most beszelsz, az a biblia es nem akarmien iromany...

  Fizika, kemia etc. mind ertelmetlen matematika nelkul, innentol kezdve, nyilvanvalo a fuggosegi sorrend.
 • CAD #27
  Harom dolgot szeretnek megfogalmazni.

  Matematika: minden tiszteletem a professzor ure, kar hogy a cikk nem ir semmit reszletesen.

  Tetsuo: en programtervezo-matematikus hallgato vagyok, igaz meg csak 2. eves, de hidd el, a matematika kb olyan fontos a _modern_ emberisegnek, mint a viz vagy a nap az elet szamara, minden onnan indul ki.

  Azert tanuljatok, mert egy gimnaziumban hozza tartozik az alapmuveltseghez, mint petofi, es ha esetleg meg tovabb is szeretnel tanulni, esetleg matematikaval foglalkozo szakon, akkor rajosz, hogy milyen ero van a dologban.

  Biblia: nagyon butak vagytok, ha szo szerint probaljatok ertelmezni a bibliat. A konyvben minden kepletes, nyilvan nem ket ember volt, es nem is 7 nap alatt tortent a dolog... ezt azert mar illett volna a 2000 + par szaz ev alatt abszolvalni.

  Biologia:

  "Minden élő állat és növény valószínűleg két primitív baktériumfajtól származtatható" és ők kitől?

  A kerdes ertelmetlen, a ket fiatalamber- ugyan ha azok- azt allitottak, hogy a tobsejtu elolenyek ettol a ket ominozus bakterium egyutt elesebol jottek letre...

  Teszem hozza sokkal szimpatikusabb az az altlanosan elfogadott alaspont mely szerint, egy nem teljesen befejezodott "szerencses" osztodas eredmenye a tobbsejtuseg stb.


  "Ja, a belterjes népesség 10%-ában ismeretlen a rák, csak a másik 90% meg nyomi." / tegyuk gyorsan hozza, hogy rakra valo hajlam nem csak genetikai oroklodes eredmenye, hanem kulso behatasoke is...

  A szervezetbe folyamatosan hibasodnak meg dns szekvenciak, pl uv tartomanyba eso feny, stb miatt... csak van egy / es elnezest ha nem igy hivjak a javio elemet / enzim, amely folyamatosan javitja, ezeket a hibas reszeket... es/vagy az immunrendszer testidegen reszecskeknek iteli meg oket, es nyomban bekebelezi ot egy fagocita >)
 • Kryon #24
  Most mond azt,hogy nincs igaza...A természet nem tesz különbséget ember és más élőlények között,a fejlettebb inteligencián kívül jelenleg úgy tűnik nincs is más különbség.
 • Cat #23
  "átmenetileg nyomi" - amig élnek
  emberekről beszélsz bazzeg, ne felejtsd már el! a hülye náci tudósok is a tudomány nevében boncoltak élve...
 • papabear #21
  Ja, a belterjes népesség 10%-ában ismeretlen a rák, csak a másik 90% meg nyomi.

  A gének fejlődése és az evolúció pont a keveredésről és az állandó megújúlásról szól.
 • Cat #13
  még jo hogy baktériumoknál nincs vérfertőzés :)
 • droland #12
  Az a baj ezzel az Ádám és Évával, hogy ha igaz lenne, akkor a vérferzőzés miatt már rég kihalt volna az emberiség, ugyanis a további szaporodás céljából vagy a két ember születendő gyermekének (akik testvérek) kellet volna egy jót kefélniük, vagy Ádám kellett volna a születendő kislányát megnyomnia, vagy Évának kellett volna a születendő kisfiával kettyinteni egyet...melyik a valószínűbb? (valamelyiknek stimmolnia kellett hogy a szaporodás elinduljon ugye...)