74
  • egyén
    #74
    És bármit veszel abban 30% energiaár benne van.
  • Epikurosz
    #73
  • Epikurosz
    #72
    Jövedéki adó: 35%!

  • Tetsuo
    #71
    Igen ez tok jo lenne, de ez senkinek sem erdeke, vagyis cegek, befolyasos politikusok, akarki, nem gondol ra komolyan mert nincs azonnali profit. Sajna ilyen a mai vilag. A feudalis v eppen a torzskozossegi rendszerekben elorelatobbak voltak a nepek; most max a hatterhatalom az elorelato, de az nem az atlagember erdekeit nezi, elhiheted. :(
  • Piel
    #70
    Végül is nem értem miért van az, hogy egyre több és több energiát akarunk fejleszteni, miközben felégetjük a Földet. Miért nem energia megtakarítással teremtjük meg a fejlődéhez szükséges plusz energiát? Annyi pénzből amibe a műhold és az összes energiatermelő kütyü kijön, abból kifejleszthetnénk a családi házak energiatakarékos szerkezeteit. Ilyenekre gondolok mint a hűtőszekrény vagy a klíma. Nem csak arra gondolok, hogy ezek a szerkezetek csak néhány év üzemelést bírnak ki, majd kidobjuk őket. Sokkal hatékonyabb lenne az energiafelhasználás ha a családi ház vagy a panelháznál rendszerben gondolkodnánk. Milyen pazarlás az, hogy használunk egy klímaberendezést, ami energiát zabálva a környezetünket fűti, miközben plusz energiát használva vizet melegítünk. Miért ne lehetne rendszerbe kötve a klíma és/vagy a hűtőszekrény és vizet melegítene a fürdéshez, mosogatáshoz? Ez nem pazarlás? Ezer apró dolog van egy házban amit jobbá lehetne tenni csak meg kellene mutatni az embereknek, hogy másképpen is lehetne csinálni. Meg kell teremteni a feltételeit, hogy mezőgazdasággal foglalkozó települések biogázt fejlesszenek és ezt saját áraikon továbbadják a lakosságnak! A technológiánk megvan rá. Még nem vagyunk elég érettek?
  • Voldi
    #69
  • toto66
    #68
    "Napelem, szélturbina, biomassza, atom, Perendev motor, geotermika, meg még minden, amit el tudsz képzelni."
    Persze, csak ezek arányait is vedd figyelembe, az összes alternativ, csak töredékét tudja a szükségesnek fedezni... (sajnos)
    És még azt is vizsgálni kell, mennyit nyerünk és mennyit veszítünk, úgy pénzben mint környezetünkben. (pl: a teljes energiaszükséglet egy jelentős részét szélturbinával akarnánk előállítani, az már elég környezetszennyező lenne)
    Sajnos most nincs megfelelőbb az atomerőműnél... az alternatívok csak korlátozottan alkalmasak...

  • CELL9999
    #67
    Hé "Tetsuo", ilyen a mai világ--->semmi alternatíva, csak a fosszílis erőforrások kiaknázása, kibáníászása...ami persze (azt a néhány ezer f..szt leszámítva) senkinek sem jó...sőtt.
  • Tetsuo
    #66
    Jah bocsi, azt alapnak vettem, h csodas Karpatmedencenket kihasznalva furdunk a geotermikus energiaban es pl melegvizre napkollektort hasznalunk (ami telen is biztositja azt), nameg mar epitesnel odafigyelnek a fe'ny es ho"komfortra (h ne kelljen pl legkondi).
    Az olcso arammal -ha szukseges- meghajthato magas hatasfoku hoszivattyu is.

  • Molnibalage
    #65
    "Erről papolok már évek, évtizedek óta, de egyik fületekn be, a másikon ki.
    Te a s..be is atomerőművet dugnál, holott azt ugatom, hogy: több, több, több lábon állás"

    Látom szelektív az emélkezeted neked is. TÖBBSZÖR is leírtam már, hogy az energetika nem törekszik monokultúrára. Ezt Aszódi Attillan is megemlítette itt

    A lényeg a hangsúlyon van és jelenleg a rendszer simán elbírna több atomerőművet és szükség is van rájuk.
  • Epikurosz
    #64
    Erről papolok már évek, évtizedek óta, de egyik fületekn be, a másikon ki.
    Te a s..be is atomerőművet dugnál, holott azt ugatom, hogy: több, több, több lábon állás.

    Napelem, szélturbina, biomassza, atom, Perendev motor, geotermika, meg még minden, amit el tudsz képzelni.

    Így biztosítható, hogy ha az egyik leül vagy kiesik, a többi pótolja.

    Technikai sokszínűség! Műszaki diverzitás!

    Ezt egy józan paraszti ésszel gondolkodó ember is tudja.
  • Molnibalage
    #63
    Szélkerék még esetleg, de a napelem ára még mindig a csillagos eget veredesi máshoz képest. Valóban előny a villamosáramnál a kombinált betáplálhatóság bár ennek is vannak teljesítménybeli korlátai. A gond az, hogy amikor hideg van akkor keveset süt a Nap mert tél van vagy rossz idő... A szélkerék is olyanm, hogy télen a legnagyobb hideg akkor van mikor alacsony nyomású légtömeg megüli a területet. Szintén nincs szél...
  • Tetsuo
    #62
    Ma azert jobb hatasfoku keszulekek vannak mint pl 15 eve, es praktikus h nem kell minden lakasba gaz stb. A rendszert kiegeszitheti napelem v szelkerek (ezek hatasfoka is novekszik az evek soran) -fogyaszto szinten, ami nem sok energia ugyan, de a fogyasztoi szokashoz igazitva megtakaritas lehet.
  • Molnibalage
    #61
    Az elektrofom fűtés nagyon rossz ötlet. Borzalmas hatásfoka van amennyire én tudom. A megnövekedett villamosáram igények miatt mindenképpet kell +2 blokk, de én egy új erőművet látnék szívesen.
  • Tetsuo
    #60
    Jah en is olyat szeretnek..
    Eladhatnank az energiat, elektromosan futenenk, elektromosan tomegkozlekednenk..
    Az ebbol kifejlodo ill ezt igenylo K+F-et kamatoztatnank a vilagban (pl licenszelnenk a know how-t)..
    Nem fuggnenk senkitol, plane nem a ruszkiktol..
    Csak sajnos ez utopia, ugyanis Magyarorszag mar csak egy gyarmat, amit ilyen kapok iranyitanak mint pl Gyurcsany v epenseggel Orban.. a nev nemszamit hiszen Muppet Show az egesz parlament.
  • LPG
    #59
    "Nagyjából ezek a lehetőségek. Meg tartozik hozzá egy főként bölcsészekből álló politikai döntéshozó réteg (nem csak jelen kormányunkat értve ide), akinek a csavar és a csapágy ugyanazt jelenti, hiszen mindegyik forog. A villany meg úgyis a konnektorból jön."

    Nincs egy hatalommal felruházott, elkötelezett, szakmai réteg Magyarországon. Döntéshozó rétegünk a pofázáshoz, a kamu pályázatok írásához, pénzeltüntetéshez nagyon ért. Nagyon helyesen mondod, az ellenzék is dettó.
    Más hozzáállással már Svájc szintjén lehetnénk, de legalább Lengyelországén.
  • Sir Quno Jedi
    #58
    Én szeretnék VÉGRE egy olyan kőkemény kormányt aki fruti helyett telepíti az atomerőműveket, hogy azután nyáron eladhassuk az energiát, télen meg fűthessünk vele és végre függetlenedhessünk állítólagos "ellenségeinktől" (nomeg a "barátainktól" is).
  • Munkas
    #57
    Ha már így belejöttünk az energetikába:
    A gőzturbinákban valóban számottevő hatása van a működésük közben képződő „vízcseppeknek” a mi korlátozza a működésüket, ezért szokás nagyobb erőműveknél több turbinát sorbakötni és a kettő közé egy cseppleválasztót és egy hőcserélőt (az újrafűtés miatt) tenni.
    A gázturbináknál a gépészeti rész jóval egyszerűbb. Persze itt is van lehetőség a turbinából kilépő még forró gázokkal gőzt is gyártani és az gőzturbinára vezetve tovább javul az egész rendszer hatásfoka. Ma az ipari gyakorlatban ezeknek a legjobb.
    Persze vannak még lehetőségek, pl. két hőtanilag jelentősen eltérő közeg (pl. víz és higany) használata a hőkörfolyamatban amivel tovább javítható az erőművek hatásfoka.
    És itt jönnek be a költségek. Hiába van sok előnye az Audinak a Suzukival szemben, ha csak az a cél hogy mennyibe kerül, hogy eljussunk A-ból B-be a Suzuki többszörös előnyben van.
    Az erőműveknél is ez a helyzet + az érdekek:

    Gázturbinák: a legolcsóbb telepíteni őket és gyakorlatilag minden teljesítmény tartomány elérhető közepes üzemeltetési költségek mellett. Ezért a politikusok kedvence: nem kerülnek sokba, gyorsan elkészülnek, így nincs az veszély, hogy az ő ciklusuk alatt kell kifizetni az építés költségeit és majd az utóduk avatja fel és kovácsol belőle politikai tőkét.

    Hőerőművek: Közepes telepítési és üzemeltetési költség, és ezekről van a legtöbb üzemeltetési tapasztalat és hazai szakemberháttér, így szintén sokaknak érdeke a telepítésük.
    Ezekből csinálnak még biomassza (szalmabála és erdőtüzelő) erőműveket, amelyek szerintem nagyobb környezeti kárt okoznak, mint hasznot, de a propaganda jól el tudja adni megújuló erőforrásként.
    Mivel az ilyen forrásból származó áramot drágábban kell átvenni, így a termelőknek gazdaságosabb is (mi meg emiatt fizetünk többet az olcsó áramért is), ezért szokás a régi lepukkant amúgy gazdaságtalan erőműveket biomasszásítani.

    Atomerőművek: Állatában 3-5-ször drágább őket létesíteni (és ennyivel tovább is tart), viszont 3-5-ször olcsóbban is termelik az áramot, úgy hogy közben félreteszik a leszerelésük és a hulladékok ártalmatlanítási költségeit. Ezért ez lenne a racionális megoldás. Azonban a költsége és hosszú építési idő miatt nem szeretik. Ezt nálunk a kusza törvényi háttér és a hatóságok (hozzá nem értésére épülő rövidlátó „védd a hátsódat filozófiából” eredő) akadékoskodása még hosszabbá és drágábbá teszi.

    Aztán jön a többi divatos, ám de annál gazdaságtalanabb energetikailag bukó beruházás: szélerőművek egy szélvédett medencében fekvő országban, vízerőművek kis esésű folyóinkra (mondjuk a Bősit azért be kellett volna fejezni), naperőművek viszonylag magas szélességi körön stb.

    Nagyjából ezek a lehetőségek. Meg tartozik hozzá egy főként bölcsészekből álló politikai döntéshozó réteg (nem csak jelen kormányunkat értve ide), akinek a csavar és a csapágy ugyanazt jelenti, hiszen mindegyik forog. A villany meg úgyis a konnektorból jön.
  • fleezeum
    #56
    akkor már inkább ozmózis erőműveket vagy árapály erőműveket kéne építeni
    más: a napelemekkel az a baj,h rongálódnak. elkerülhetetlen,h a szabadban legyenek,ahol az időjárás rongálja őket... (mellesleg a szélerőművekkel is ez a baj...egy év alatt a 10%-ukat kell lecserélni)
  • fleezeum
    #55
    csak arra gondolt,h a gőz alapvetően a víz légnemű halmazállapota vagyis gáz...tehát a gőz egyfajta gáz
    nyelvtanilag ezért azt gondolhatnánk,h a gázturbinák egy speciális fajtája a gőzturbina... písz
  • vax
    #54
    Ez igaz, de az idő előre haladtával a különbőző javak elérhetősége, fajlagos költsége jelentős mértékben változnak. Bizom benne az űrbe jutás, juttatás ktg-i és a napelemek előállítási költségei is hosszabb távon erősen csökkenő irányba haladnak.
  • Tetsuo
    #53
    Persze a fokulonbseg a #39-ben van leirva. :)
  • Tetsuo
    #52
    Goz- vs Gazturbina
    Ha jol tudom a goz eleg durvan amortizalja a rendszert (speci rez, titan, stb anyagok kellenek), viszont sokkal nagyobb energiat ad at, mint a gaz. Az "aerodinamikaja" is teljesen mas, a lapatok, a szelepek, minden mas alaku.
    Bar nem nagyon vagom en sem. Pl nem tudom h mit jelent a faradt goz, miert nem eleg azt csak felmelegiteni ujra.. minek kell lecserelni??
  • Tetsuo
    #51
    Ez olyan HAARP Project szeruen felremagyarazott dolog szvsz.
  • Tetsuo
    #50
    Mar 1Mrd? 1re dragabb az a ceruza..
  • Molnibalage
    #49
    Kb. annyi hasonlóság, mint benzin és dízel motor közt. Mindkettő szénhidrogén hajtású és vannak benne dugattyúk. Az égési folyamat azonban teljesen más ahogy a motor más főbb elemei is.
  • Icegod
    #48
    én erre egy forintot nem kötlenék. Feljuttatni egy több km-es átmérőjű napelemet... milliárd év alatt nem termeli vissza azt a pénzt.

    Ott van nekünk a sok sivatag, oda is jut elég napfény, aki meg kevesli, egy görbített tükörrel, vagy egy lencsével több fényt begyűtjhet (sokszor annyit, mint a világűrben 'simán'), és így az űrbeküldős megoldáshoz képest szinte ingyen nyertünk egy csomó plusz napfényt (sokkal többet, mint amennyit a légkör elnyel) :)

    Egyébként valóban az atomé a jövő, láttam egy összehasonlítást egyszer, 800 tonna szénből nyert energiának felel meg 10 gramm urániumból nyert energia (ha jól emlékszek), és össze lehet hasonlítani 800+ tonna széndioxid és 10 gram használt uránium környezetszennyező hatását...

    Molnibalage: Sanyix sztem azért problémázik, mert a gőz-, és gázturbina alapvető működése ugyanaz: légnemű anyag forgat egy tengelyt, amin soksok lapát van. Tény, hogy a légnemű anyag minősége alapvetően befojásolja a termelékenységet, meg sok mást is, de az alapvető működés ugyanaz.
  • Molnibalage
    #47
    Már mi kettő közül?
  • DaemoonHunter
    #46
    Na igen...Tesla bácsi "egyszerűbben" megoldotta, ezernyi lehetőség van az ilyeneken kívül.
  • Locotus
    #45
  • Locotus
    #44
    Troll szagot érzek.

  • papabear
    #43
    Epikurosz nem mond rosszat:
    http://www.hg.hu/cikk/europa_jovoje___a_szahara_
    akárhogy is nézzük, egy ilyen megoldás nagyságrendekkel olcsóbb és megvalósíthatóbb már a jelenlegi technológiákkal is. Arról nem is beszélve, hogy a sivatagot is hasznosíthatni lehetne.
  • ihateworkdays
    #42
    Kicsit hajaz ez a műholdról lrküldött lézer az aranyszem (Goldeneye) James Bond filmhez...reméljük Észak_kore nem tervez ilyet csinálni.
  • Epikurosz
    #41
    Ne papolj, hanem azt mond meg őszintén, hogy melyik a gazdaságosabb?
  • teddybear
    #40
    Egyszerűen: a gázturbina a meghajtását az elégetett anyag égésgázaiból kapja. A gőzturbinának az előzőleg így vagy úgy felhevített gőz adja a meghajtáshoz szükséges energiát.
    A hőerőművekben kazánokkal termelik a gőzt, ami azután megforgatja a GŐZturbinákat.
    A gázturbinához nem kell más csak egy generátor, és máris kész az erőmű.

    Kinézetre hasonlók, de nem egyezik meg az egyik a másikkal. Más a működési elvük, érted?
  • Molnibalage
    #39
    "LOL ez mekkora marhaság... akkor egy modern repülő légcsavarját ne nevezzük légcsavarnak, mert tök máshogy néz ki, mint a wright testvérek légcsavarja"

    Ez légcsavar és légcsavar összehasonlítás nem korrekt a turbinákoz, nem anaglóg. A régi és új légcsavarok "csak" az üzemi parmétereikben és a felhasznált szerkezeti anyaban térnek el ettől és az alájuk rakott nagyobb erőforrások miatt nagyobb a teljesítményük.

    A gáz- és és gőztubina NEM ILYEN! Gondolod VICCBŐL van két külön neve? A gőőzturbinák max. 550-600 fokos gőzzel üzemelnek a gáztrubinákban (főleg harci gépeken) a turbina latpátozása előtt a gázhőmérséklet elérheti az 1450 fokot is. Vágod mi a különbség a kettő között te észlény? NEM továbbfejlesztése egyik a másiknak ahogy te írtad elbaszott hasonlataidat. LAIKUSNAK talán ugyanazok, de NEM AZOK! Nehéz a felfogásod? Már értem miből jön sok felkiáltójeled. Nem értesz semmihez, de belepofoázol mindenbe.
  • Sanyix
    #38
    LOL ez mekkora marhaság... akkor egy modern repülő légcsavarját ne nevezzük légcsavarnak, mert tök máshogy néz ki, mint a wright testvérek légcsavarja :DD

    A dízelmotort meg nem szabad belsőégésű motornak nevezni, mert nem benzinnel megy :)

    Na ez az orbitális baromság.
  • Molnibalage
    #37
    Nem, nem igaz. Teljesen más hőmérsékleti tartományban működnek. A lapátozásuk is eltérő a közeg víztartalma miatt. Emiatt azonos méretben a két gép teljesítménye is eltér egymástól. Ha nem értesz hozzá akkor legalább ne védd az obritális baromság kijelentéseidet.
  • Sanyix
    #36
    tökmindegy, ugyan az, csak a neve más meg ami hajtja. Ha finggal hajtanák akkor is ugyanaz lenne.
  • teddybear
    #35
    Ez a tervezet a gazdaságossági okokból eleve elvetélt ötlet, hiába szimpatikus.