Hunter

Útra kelt a nanosikló

Barcelonából elindult az első molekuláris monorail, ami egy méter 500 milliomod részét tette meg mielőtt elérte volna célállomását.

A távolság nem túl nagy, azonban a spanyolországi Nemzeti Mikroelektronikai Központ Adrian Bachtold által vezetett csapata elsőként valósított meg egy olyan járművet, ami egy adott pálya mentén megbízhatóan és irányíthatóan képes egy molekula szállítására.

A spanyol-osztrák-svájci együttműködésből született vívmány a nanotechnológia egyik kulcs célkitűzésének, a nanoméretű mechanikai eszközök megvalósításának legújabb lépcsőfoka. A pontosan meghatározott módon haladó nanoméretű motorok és siklók a gépészmérnökök újkori igáslovaiként az anyagok adott helyekre történő szállításával korábban elképzelhetetlen, bonyolult új szerkezeteket és anyagokat hozhatnak létre.

Ezt a szállítást eddig csak a természet volt képes megvalósítani, ilyenek például a fehérje alapú molekuláris motorok, amik a sejtek állványzata mentén szállítják csomagjaikat. A nanotechnológia mérnökei egyszerre irigykednek és merítenek ihletet a természet ezen képességeiből, hogy nanoméretű szállítási hálózatokat hozzanak létre.

A mérnökök jellemzően a biológiai molekuláris mechanizmust fogják be nanoméretű objektumaik mozgatására a felületek parányi barázdáiban és csatornáiban. Bachtold csapata azonban egy egészen más stratégiát alkalmazott, ami a viszonylag gigantikusnak mondható molekulákon, a manapság nagy népszerűségnek örvendő szén nanocsöveken alapul. A nanosikló két teleszkópszerűen egymásba ágyazott nanocsőből készült.

A központi cső 1 mikrométer hosszú és sínként működik a kisebb, 200 nanométeres cső számára. A külső "monorail kocsit" a belső csőre kifejtett elektromosság hajtja és képes a sín mentén mindkét irányba mozogni, illetve forogni körülötte.

A kísérletekben az eszköz egy megközelítőleg 250 nanométer széles arany szemcsét szállított a sín mentén 500 nanométer távolságra. Sebessége másodpercenkénti 0,1 nanométer és 1 mikrométer között váltakozott, mozgását atomi erő mikroszkóppal kísérték nyomon.

A korábbi nanomotorok csak egy tengely körül tudtak forogni. A monorail nagyobb mozgási távolsága egy újabb mechanizmust adott a tudósok kezébe, amivel felruházhatják a nagyobb eszközöket. A monorailt a belső nanocsövön áthaladó elektromos áramból származó hő hajtja, magyarázta Bachtold. Az áram alkalmazásakor egy hőmérséklet-gradiens alakul ki, ami a nanocső közepén eléri az 1000 Celsius fokot, míg a két végét csupán 27 fokra melegíti fel. A számítógépes szimulációk tanúsága szerint vibrációk haladnak a forrótól a hideg területek felé, melyek magukkal viszik a monorailt. Jelenleg a monorail nanocső csak a sín nanocső végei felé tud haladni a középpontból, a kutatók azonban már dolgoznak a hátramenet beiktatásán.

Az eszköz egyik fontos adottsága, hogy a két nanocső között minimális a súrlódás, felületeik szinte atomi simaságúak, tette hozzá Bachtold. A kutatók számításai szerint a nanosiklók rendkívüli sebességekre is képesek lennének, másodpercenként akár 100 métert is megtehetnének, ehhez azonban a kísérletben használt nanocsöveknél kisebb egységekre lenne szükség. Azt is kénytelenek voltak elismerni, hogy a nagy hő miatt a rakomány, azaz az arany időnként megolvadt, tehát nem igazán ideális ebben a formájában a teherszállításra, viszont a kisebb méret itt is segíthet, egy kisebb molekula mozgatásához kevesebb hő is elegendő lenne.

A szakértők elismeréssel fogadták az eredményeket, azonban hozzáteszik, hogy ez csupán az első lépés, és még igen jelentős kutatói és fejlesztői munkára lesz szükség, hogy ebből valódi technikát varázsoljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #32
    Én az exponenciális fejlődésben nem hiszek, hanem a folyamatos, lineárisban. Ez az, ami tartható.
    Az örökélet szerintem is elérhető, de azt is meg kell érni. Előtte a maximális életkor kitolása kellene, hogy jöjjön úgy, hogy abból 90%-ban aktív marad az ember.
    Azok, akik Európa problémáit bevándorlással akarják megoldani, persze erről hallani sem akarnak. (Ez a népirtó mentalitás.)

    A fejlődés persze nem áll meg. Sajnos a negatívumok is fejlődnek, a harc folyaamtos.
    Hegel amúgy a 19. században kijelentette, hogy a történelemnek vége, az állam a porosz állammal (felvilágosult monarchia) elérte a csúcsát, és hamarosan, 1900.ig bezárólag minden fel lesz találva.
    Megjegyzem, a 19. században roppant derűlátók voltak az emberek. Nem is gondolták volna, hogy csak ezután jön minimum két feketeleves. Tanulság: Mindig résen kell lenni.
  • physis #31
    Céltopic: Útra kelt a nanosikló

    Kedves Epikurosz,

    Köszönöm a választ. Sajnos nincs rálátásom arra, hogy megtorpannak-e a nanotechnológia kutatások, és nem is tudok sokat a témáról. A nanotechnológia híreket az nanowerk és a physorg tudományos hírportálon szoktam beszerezni. Most éppen bizakodó vagyok, sok meglepő alapkutatásról írnak, remélem végig tudják vinni őket, és a technológiai szakaszig is eljutnak. Vannak kezdeti kísérletek nanoagy kifejlesztésére is, és orvosi alkalmazásokkal is (rák célzott kezelése) kísérleteznek.

    Nem tudom, hogy igaza volt-e Ray Kurzweil-nek a technológiai szinguaritásról és az exponenciális fejlődásről (róluk ittaz SG-n is volt cikk: 2030-ra legyőzi a mesterséges intelligencia az embert?). Annyit vettem ki az ehhez kapcsolódó vitákból, hogy egyes részterületetek nem feltétlenül exponenciálisak: egyetlen kiragadott szűk terület fejlődése lassabb is lehet. Volt szó az SG-n a hozászólások közt az angol Wikipédia növekedéséről, kerítettem róla egy grafikont:



    Sajnos nem tűnik már exponenciálisnak, de persze a cikkek írásához mindenképp emberek kellenek, az nem gépesíthető, és mivel az angolszász országok lakossága nem nő rohamosan, érthető a növekedési ütem megtorpanása. Viszont azt remélem, hogy ami igaz egyes résztetületekre (egyes nem főáramú szakterületek), részvállalkozásokra (Wikipédia), az nem igaz a tudomány egészére: a tudomány (ha az egészét nézzük, nemcsak egyes részterületeit) korlátlan vagy legalábbis nagy kifutása van, és még soká [vagy mindvégig] megtartja exponenciális ütemét: remélem, nem vagy soká nem fog telítődni. Biztat egyes III. világbeli országok bekapcsolódása, az új szakemberözön, meg az, hogy a tudományos kutatás egy részét gépekkel is lehet segíteni --- persze még nem az ötleteket, az alkotó kreativitást, de nagytömegű nyers adat esetén egyes lényegkiszűrő feladatokat már ma is el lehet látni megfelelő gépekkkel (úgy tudom a Large Hadron Collider esetében is, egyes csillagászati kutatásoknál is ez történik), és erőforrásigényes szimulációk is hozzájárulnak elméletek felvetéséhez, ellenőrzéséhez (biológia, asztrofizika). Remélem, a számítási-és tárkapacitás növekedése, a mikroszkópia fejlődése (élő sejt belső folyamatainak egyre kisebb léptékű nyomon követhetősége) stb. Pandora szelencéjét fogja megynitni (remélem jó értelemben).

    Bevallom, az exponenciális ütemben való bizakodásom végső soron érzelmi alapú: szeretném, ha még beleférnénk az örök élet feltalálásába. Frusztráló, mennyire keveset lehet megragadni a természet működéséből egy emberélet alatt.

    Tudom, vannak komoly érvek amellett is, hogy a tudományos vagy legalábbis az innovációs fejlődés telítődni fog (ld. szingularitás-kritikák), mégis, talán érzelmi-irracionális okokból, bizakodom:

    Két ősi majom beszélget.
    -- Te -- mondja az egyik -- milyen tökéletes állatok is vagyunk. Voltak valaha a dinoszauruszok, hát azok elképesztően buták voltak. Itt vannak a rovarok, hüllők, azok sem tudnak túl sokat. A madarak és a többi emlős sem ér fel velünk. Sőt, nekünk már éntudatunk is van, mert a tükörképünkről tudjuk, hogy azok mi vagyunk. Képesek vagyunk jeleket kreatív módon használni.
    -- Így van -- felel a másik -- csak egy dolog nyugtalanít engem. Hogy most már nem igazán lehet hova fejlődni tovább.


    Persze mi már tudjuk, hogy történt a majmok után is érdekes, sőt, akkor jött igazán csak a java.

    Érdekes egyébként mhogy Kurzweilnek, sőt a transzhumanizmusnak meglepően korán megvoltak az előfutáraik. A régi orosz filozófiák, természetfilozófiák között a kozmizmusnak vannak ide vonatkozó sejtései. Ezek nem mind tarthatóak (a holtak feltámasztása, az örök élettel ellentétben, úgy tudom,lehetetlen), de a kozmizmusnak voltak tudományosabb igényű változatai is, éppen ennek az egyik alakja a nálunk is ismert Ciolkovszkij.
  • Epikurosz #30
    A nanotechnológiába a magántőke nem mer befektetni, legalábbis keleten, mert nagyok a pénzügyi kockázatok, a megtérülésre évtizedeket is kell várni.

    A Putyin által fémjelzett orosz felső vezetés ezen a téren is rájött a helyes útra. Miután sikerült visszaszorítani az olyan kártékony oligarchák hatalmát, mint a jelenleg is börtönben ülő Hodorkovszkij (akinek szabadon bocsátásáért a nemzetközi zsidó lobbi olyan jeles személyiségei, mint Tom Lantos vagy Soros György emeltek szót), akik a részeges Jelcin uralma idején szedték meg magukat, Oroszország gazdasága rendbejött, és most már van pénz nagyobb lélegzetvételű tudományos programokra is.

    Moszkvában a nanotechnológiai fejlesztéseket elsősorban állami cégek által megvalósított kutatások és fejlesztések révén képzelik el. Örömteli hír, hogy a Rosznatek nevű cég 5 milliárd dollárt kap az állami költségvetésből, hogy az Orosz Szövetségi Űrhivatal részére nanotechnológiai fejlesztéseket végezzen. Így kell ezt csinálni.

    Magyarországon sajnos a balliberális koalíció, élén a rosszemlékű Gyurcsány Ferenccel, gumigyárakkal és egyéb egészségromboló, de legalábbis a nyereséget az országból kivívő beruházásokkal képzeli el a jövőt, reméljük már nem sokáig.
  • Lost Lont #29
    Ahham, na már tisztább a kép :)
  • Epikurosz #28
    Na, kellett nekem kekeckedni.
  • Minstrel #27
    ezzel akarják kicsempészni az aranyat a széfekből,ennyi
  • postmortem #26
    Ha már ennyire érdekel...
    Az Atomi Erő mikrószkóp, vagy más néven AFM egy olyan szerkezet amiben egy igen finom mechanikával/elektronikával ( legtöbbszöt piezocsövekkel ) ellátott dokkoló egységre akasztott tűszondát tolnak a minta közelébe. A szonda egy laprugónak is mondható lemez végére van ráültetve és tipikusan nanométeres méretű. A laprugó hátoldálára egy monokromatikus ( LASER ) fénynyalábot fókuszálnak, aminek reflexiója egy 4 darabból álló fénydetektorra érkezik. Alap esetben a fénypont a 4 kvadráns közepén van ezért a detektorok által adott feszültségjel kiegyenlíti egymást. A minta és a tűszonda kölcsönhatását a fénynyaláb elmozdulása, vagyis a feszültségértékek megváltozása jelzi.
    Különféle szkennelési technikák léteznek az egyik legalapvetőbb a kontakt mód. Kontakt módban a szondát gyakorlatilag belenyomják a minta felületébe és végigkaristolják. A mikroszkóp megpróbálja a szondát a minta felületén tartani, ezáltal kb letapogatja azt. Azért csak hozzávetőlegesen, mert a kölcsönhatás mértéke a minta felületétől is függ. Ha az nem homogén, akor egy esetleges keményebb résznél a szonda úgy érzékeli, hogy ott egy "domb" található.
    A pásztázó alagút mikroszkópia hasonló pasztázi technika azzal a klönbséggel, hogy a minta és a tű nem érintkezik, viszont mindkettőnek vezetőnek kell lennie. A tűre és a mintarögzítőre ( vagyis a mintára is ) feszültség különbséget kapcsolnak és közelítik a tűt a minta felé. Ha a távolság elég kicsi és megfelelőek a paraméterek a minta és a tű között alagútáram jön létre. Az alagútáram lesz a kontroll jel és letapogatják a felületet állandó alagútáram mellett. Persze itt is igaz, hogy valós topográfiát csak akkor kaphatunk ha a minta homogén.
  • Csirke4 #25
    Mondjuk 4-es metró. :D
  • Kornan #24
    Majd lesz nanorepülő,ami meg valami bivalyerős mérget vagy vírust szállít az ellenségbe.Kilőnek 10000 ilyet és meg is nyerték a csatát.

    Vagy kapcsolódik az agyához és átveszi felette az irányítást. :)

    Csak ,hogy egy lehetséges jövőbeli katonai alkalmazást említsek.
  • Epikurosz #23
    Ja, hogy ez volt az "atomi erő mikroszkóp" :-)