Útra kelt a nanosikló
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az örökélet szerintem is elérhetõ, de azt is meg kell érni. Elõtte a maximális életkor kitolása kellene, hogy jöjjön úgy, hogy abból 90%-ban aktív marad az ember.
Azok, akik Európa problémáit bevándorlással akarják megoldani, persze errõl hallani sem akarnak. (Ez a népirtó mentalitás.)
A fejlõdés persze nem áll meg. Sajnos a negatívumok is fejlõdnek, a harc folyaamtos.
Hegel amúgy a 19. században kijelentette, hogy a történelemnek vége, az állam a porosz állammal (felvilágosult monarchia) elérte a csúcsát, és hamarosan, 1900.ig bezárólag minden fel lesz találva.
Megjegyzem, a 19. században roppant derûlátók voltak az emberek. Nem is gondolták volna, hogy csak ezután jön minimum két feketeleves. Tanulság: Mindig résen kell lenni.
Kara kánként folytatom tanításom.
Kedves Epikurosz,
Köszönöm a választ. Sajnos nincs rálátásom arra, hogy megtorpannak-e a nanotechnológia kutatások, és nem is tudok sokat a témáról. A nanotechnológia híreket az nanowerk és a physorg tudományos hírportálon szoktam beszerezni. Most éppen bizakodó vagyok, sok meglepõ alapkutatásról írnak, remélem végig tudják vinni õket, és a technológiai szakaszig is eljutnak. Vannak kezdeti kísérletek nanoagy kifejlesztésére is, és orvosi alkalmazásokkal is (rák célzott kezelése) kísérleteznek.
Nem tudom, hogy igaza volt-e Ray Kurzweil-nek a technológiai szinguaritásról és az exponenciális fejlõdásrõl (róluk ittaz SG-n is volt cikk: 2030-ra legyõzi a mesterséges intelligencia az embert?). Annyit vettem ki az ehhez kapcsolódó vitákból, hogy egyes részterületetek nem feltétlenül exponenciálisak: egyetlen kiragadott szûk terület fejlõdése lassabb is lehet. Volt szó az SG-n a hozászólások közt az angol Wikipédia növekedésérõl, kerítettem róla egy grafikont:
Sajnos nem tûnik már exponenciálisnak, de persze a cikkek írásához mindenképp emberek kellenek, az nem gépesíthetõ, és mivel az angolszász országok lakossága nem nõ rohamosan, érthetõ a növekedési ütem megtorpanása. Viszont azt remélem, hogy ami igaz egyes résztetületekre (egyes nem fõáramú szakterületek), részvállalkozásokra (Wikipédia), az nem igaz a tudomány egészére: a tudomány (ha az egészét nézzük, nemcsak egyes részterületeit) korlátlan vagy legalábbis nagy kifutása van, és még soká
Bevallom, az exponenciális ütemben való bizakodásom végsõ soron érzelmi alapú: szeretném, ha még beleférnénk az örök élet feltalálásába. Frusztráló, mennyire keveset lehet megragadni a természet mûködésébõl egy emberélet alatt.
Tudom, vannak komoly érvek amellett is, hogy a tudományos vagy legalábbis az innovációs fejlõdés telítõdni fog (ld. szingularitás-kritikák), mégis, talán érzelmi-irracionális okokból, bizakodom:
Két õsi majom beszélget.
-- Te -- mondja az egyik -- milyen tökéletes állatok is vagyunk. Voltak valaha a dinoszauruszok, hát azok elképesztõen buták voltak. Itt vannak a rovarok, hüllõk, azok sem tudnak túl sokat. A madarak és a többi emlõs sem ér fel velünk. Sõt, nekünk már éntudatunk is van, mert a tükörképünkrõl tudjuk, hogy azok mi vagyunk. Képesek vagyunk jeleket kreatív módon használni.
-- Így van -- felel a másik -- csak egy dolog nyugtalanít engem. Hogy most már nem igazán lehet hova fejlõdni tovább.
Persze mi már tudjuk, hogy történt a majmok után is érdekes, sõt, akkor jött igazán csak a java.
Érdekes egyébként mhogy Kurzweilnek, sõt a transzhumanizmusnak meglepõen korán megvoltak az elõfutáraik. A régi orosz filozófiák, természetfilozófiák között a kozmizmusnak vannak ide vonatkozó sejtései. Ezek nem mind tarthatóak (a holtak feltámasztása, az örök élettel ellentétben, úgy tudom,lehetetlen), de a kozmizmusnak voltak tudományosabb igényû változatai is, éppen ennek az egyik alakja a nálunk is ismert Ciolkovszkij.
A Putyin által fémjelzett orosz felsõ vezetés ezen a téren is rájött a helyes útra. Miután sikerült visszaszorítani az olyan kártékony oligarchák hatalmát, mint a jelenleg is börtönben ülõ Hodorkovszkij (akinek szabadon bocsátásáért a nemzetközi zsidó lobbi olyan jeles személyiségei, mint Tom Lantos vagy Soros György emeltek szót), akik a részeges Jelcin uralma idején szedték meg magukat, Oroszország gazdasága rendbejött, és most már van pénz nagyobb lélegzetvételû tudományos programokra is.
Moszkvában a nanotechnológiai fejlesztéseket elsõsorban állami cégek által megvalósított kutatások és fejlesztések révén képzelik el. Örömteli hír, hogy a Rosznatek nevû cég 5 milliárd dollárt kap az állami költségvetésbõl, hogy az Orosz Szövetségi Ûrhivatal részére nanotechnológiai fejlesztéseket végezzen. Így kell ezt csinálni.
Magyarországon sajnos a balliberális koalíció, élén a rosszemlékû Gyurcsány Ferenccel, gumigyárakkal és egyéb egészségromboló, de legalábbis a nyereséget az országból kivívõ beruházásokkal képzeli el a jövõt, reméljük már nem sokáig.
http://topgearhungary.blogspot.com/
Az Atomi Erõ mikrószkóp, vagy más néven AFM egy olyan szerkezet amiben egy igen finom mechanikával/elektronikával ( legtöbbszöt piezocsövekkel ) ellátott dokkoló egységre akasztott tûszondát tolnak a minta közelébe. A szonda egy laprugónak is mondható lemez végére van ráültetve és tipikusan nanométeres méretû. A laprugó hátoldálára egy monokromatikus ( LASER ) fénynyalábot fókuszálnak, aminek reflexiója egy 4 darabból álló fénydetektorra érkezik. Alap esetben a fénypont a 4 kvadráns közepén van ezért a detektorok által adott feszültségjel kiegyenlíti egymást. A minta és a tûszonda kölcsönhatását a fénynyaláb elmozdulása, vagyis a feszültségértékek megváltozása jelzi.
Különféle szkennelési technikák léteznek az egyik legalapvetõbb a kontakt mód. Kontakt módban a szondát gyakorlatilag belenyomják a minta felületébe és végigkaristolják. A mikroszkóp megpróbálja a szondát a minta felületén tartani, ezáltal kb letapogatja azt. Azért csak hozzávetõlegesen, mert a kölcsönhatás mértéke a minta felületétõl is függ. Ha az nem homogén, akor egy esetleges keményebb résznél a szonda úgy érzékeli, hogy ott egy "domb" található.
A pásztázó alagút mikroszkópia hasonló pasztázi technika azzal a klönbséggel, hogy a minta és a tû nem érintkezik, viszont mindkettõnek vezetõnek kell lennie. A tûre és a mintarögzítõre ( vagyis a mintára is ) feszültség különbséget kapcsolnak és közelítik a tût a minta felé. Ha a távolság elég kicsi és megfelelõek a paraméterek a minta és a tû között alagútáram jön létre. Az alagútáram lesz a kontroll jel és letapogatják a felületet állandó alagútáram mellett. Persze itt is igaz, hogy valós topográfiát csak akkor kaphatunk ha a minta homogén.
One aim, one soul, one revolution Powered by abacus Borg smfd as allways
Vagy kapcsolódik az agyához és átveszi felette az irányítást. 😊
Csak ,hogy egy lehetséges jövõbeli katonai alkalmazást említsek.
A rendszerezõ elme. :-)
Nekem amúgy az a benyomásom, mintha megtorpantak volna a nanótechnológiai kutatások, vagy lehet, hogy csak a titkolózás miatt tûnik úgy.
És hogy mennyi aranyrészecskét szállítot (nagyjából)
Ha olyan gyors lennél, amilyen hülye, megdöntenéd a relativitáselméletet Én nem vagyok tökéletes. Én maga vagyok a TÖKÉLET!!!
A PRAM chipekben 600 fok fölé melegítik a biteket tároló cellákat, mégsem olvad szét. link
A Large Hadron Collider nevû részecskegyorsító teljesítményét szemlélteti, hogy képes lesz atomi részecskéknek akkora energiát adni, amely makroszkopikus tartományba esik, tehát hétköznapi hasonlattal is személtethetõ. Egyetlen részecskének képes akkora energiát adni, mint egy szúnyog repülése. Ennek megdöbbentõ mivoltát akkor csodálhatjuk meg igazán, ha figyelembe vesszük: már az atom is olyan kicsi, hogy ha egy mákszemet kinagyítanék akkorára, mint Budapest, akkor egy atom nõne akorrára, mint egy mákszem. Ráadásul az atommag és az elemi részek még az atomnál is sokkal kisebbek. Gyorsítónk fõ dolga tehát a ,,nyers erõ'', ebben próbáljuk tökélyre vinni õket, és lényegében semmi mást nem várunk el tõlük. A természet még meghaladja minket ebben: egyes kemény kozmikus részecske energiája akkora önmagukban is, mintha egy ólomtéglát ejtenék a lábamra.
A nanogépektõl viszont néhányan azt a sokféleséget várják, mint a hétköznapi világban gépeink összességétõl. Mármint nem egyetlen nanogéptõl, hanem magától a nanogépek építésétõl (az egyes nanogépek külön-külön lehetnek speciális célgépek is). Sõt Eric Drexler futurológiai munkája (Engines of Creation) az emberi test mûködésének teljes kézbentartásáat, az öregedés kiküszöbölését vizionálja általános célú nanogépek, programozható molekuláris asszembler révén. Ebben egyébként vitája volt a kémiai Nobel-díjas Richard Smalley-val. Én úgy értettem a vitát, hogy Smalley (aki maga is sokat alkotott a nanotechnológia terén) nem a nanotechnológiában rejlõ lehetõségeket tagadta, hanem azt, hogy a biológiai és a kémia szintjén lezajló folyamatok mechanikus robotokkal megközelíthetõk lennének: ha lesznek ilyen nanogépek, azok nem a kémia nyelvének megkerülésével fognak megvalósulni. Számomra úgy tûnt, hogy a két tudós vitája lényegében ,,csak'' redukcionizmus-vita.
Just Joke 😛
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Amúgy nem vagyok benne tehát nem értem, de ha részecskegyorsítók régebb óta vannak, akkor hogyhogy ez macerás feladat? (pedig a részecskék kisebbek mint ez😊
És ezt nem negatívan, hanem kíváncsiságból: mire lesz jó? még kisebb mikrochipek készítésére, precíz mûtétekre? (csak kérdezem 😊
Windows 7 & openSUSE 11.4 @ 64-bites kenyérpirító.
Ki nem szarja le a Visztát?