Berta Sándor

Testbe épített chip a csontritkulás gyógyítására

A sci-fi filmekben gyakran előforduló, a szervezet meggyógyítására képes rendszerek hamarosan valósággá válhatnak.

A MicroChips amerikai cég olyan többcélú mikroelektronikai eszközöket hozott létre, amelyek segítségével a csontritkulás gyógyítják. A közel egy évtizedes munkával kifejlesztett miniatűr chipek a betegség elleni készítmények testen belüli beadására, adagolására használhatók, ezáltal egyszeri beavatkozással kiváltható a hosszas és fájdalmas injekciózás. Az implantátumokat először állatokon fogják tesztelni, és amennyiben ezek sikeresek lesznek, megkezdődhetnek az önkéntes emberi kísérletek is. A kutatók szerint az eszközök alkalmasak lehetnek később a cukorbetegeknél a vércukorszint ellenőrzésére, valamint a káros folyamatok (vesekárosodás stb.) felderítésére.

John Santini, a MicroChips vezérigazgatója az 1990-es években kezdett el miniatűr készülékeket kifejleszteni. A munka meglehetősen hosszadalmas volt, ugyanis olyan chipeket akart létrehozni, amelyeket nem vet ki az emberi szervezet és sokáig tudják hatásukat, illetve felderítő-ellenőrző szerepüket ellátni. A legfontosabb az volt, hogy az egyes eszközök elektronikája hermetikusan elkülönüljön az emberi szervezetben. A megoldást az úgynevezett hideg kompressziós eljárás jelentette.

Santini és kollégáinak kutatásai pont kapóra jöttek a Medtronic nevű vállalatnak, amelynek szakemberei, egy dollármilliárdokba kerülő program keretében már évek óta kísérleteznek egy, a vércukorszintet ellenőrző belső szenzor megalkotásával. "Erre sokáig nem volt lehetőség, mivel a használt anyagok idővel, általában egy hónap után automatikusan lebomlottak" - mondta Stephen Oesterle, a Medtronic technológiai kutatásokért felelős alelnöke, aki már egyben a MicroChips felügyelőtanácsának tagja is.

A MicroChips viszont úgy tűnik, megtalálta a megoldást a problémára: több chipet kötnek össze, amelyek közül mindig csak egyetlen egy aktiválódik. Az általa rögzített adatok RFID segítségével továbbítodnak a külső szakembereknek, akik azokat egy monitoron olvashatják le. Egy idő után az eszköz lekapcsol és a munkáját automatikusan átveszi egy másik társa.

A mellékpajzsmirigy-hormonja az egyetlen olyan, az Egyesült Államokban is elfogadott szer, amely segíthet az emberi szervezetnek a betegség miatt sérült részek helyreállításában. A hormon létfontosságú és nélkülözhetetlen többek között az egészséges csontok, az ideg- és izomműködés számára, hiszen szabályozza a kálcium- és foszforionok szintjét. A csontritkulásban szenvedő betegeknél eddig a megoldást többnyire a rendszeres injekciózás jelentette. Mindez azonban a múlté lehet, hiszen a hosszadalmas kezelést felválthatják a chipek, amelyeket úgy lehet programozni, hogy meghatározott időközönként juttassák be a szervezetbe a szükséges hatóanyagokat.

A MicroChips szakemberei szerint azonban mindez csak a kezdet. Hamarosan elkészülhetnek a szívinfarktus és a szívroham előrejelzésére, ezáltal megelőzésére képes chipváltozatok, míg a cukorbetegek számára a vércukorszintet szabályozó és akár az inzulint vagy más hatóanyagokat adagoló implantátumok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Nem kell nekem vizsgálódnom, elég egy kicsit utánanézni. Nyilván lehet pótolni, de nem nagyon teszik, vagy ha igen, csak a minimumot (kivéve a becsületes biogazdálkodókat). Legtöbben sima nitrogénes műtrágyát használnak, ami nem pótol semmit.
    A GMO-s dolgokban (legalábbis manapság) nem az a lényeg, hogy megvan bennük minden, éppen ellenkezőleg: megél a kizsigerelt földeken is, és már nem is nagyon akar túl sok tápanyagot magába szívni.
    Van igény a minőségre, még ha korlátozott is: lásd bio piacok.
    A tömeges igénytelenség oka leginkább a tájékozattlanság. Éppen ezért írtam én is, amit. Erre te belekötöttél. Gratula.
  • Komolytalan #19
    Azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen területet vizsgáltál meg, hogy ezt így általánosan kijelentsd. Szerintem ez a "sz.r a föld, azért sz.r a gyümölcs is" dolog leginkább a GMO lobby érdekeit szolgálja, mert majd ők létrehoznak olyan paradicsomnak látszó műanyagot, amiben lesz minden aminek lennie kell, ráadásul kőolajjal átitatott táptalajban nő fel frankón, hogy dupla legyen a haszon. A mezőgazdaság már csak olyan, hogy a földből kiveszi a tápanyagot, és belerakja a növényekbe. Ezt utólag vissza lehet pótolni. Tudom hogy meglepő lesz, de nem csak nitrogén tartalmú műtrágyák vannak, hanem van sok más is, sőt van szerves trágya is többféle. Más kérdés, hogy a nitrogén a legolcsóbb, meg ettől nő a növény nagyra, vagyis ha olyan szerződést kötnek a termelővel, hogy a paradicsom kilójáért fizetnek, és nem vesznek belőle mintát, hogy az egyes hasznos összetevők milyen arányban is vannak, akkor a termelő nyilván k.rva nagy piros lufikat fog termelni, vízzel töltve, és ezt adja el paradicsom gyanánt. 80Ft/kg felvásárlási árért nehogy már lóf.sznál is többet akarj. Magának meg termel normálisat egy kis parcellán, ugyanaz a termelő. Viszont ha a felvásárló (végső soron az üzlet ahol veszed) megköveteli a minőséget, akkor minőségi cuccot termel neki is, drágábban. Ez nem egy 21. századi találmány, mert mióta eszemet tudom (80-as évek eleje) pl borszőlőt cukorfok alapján áraztak be az átvevők. Ugyanezt meg lehetne csinálni minden mezőgazdasági terméknél, ha igény volna rá. Más kérdés, hogy lehet lenne 4x ilyen drága ugyanaz a gyümölcs. Hát igen, nem kell plazmatv-t venni, meg ódi kotrót státuszszimbólumnak - 80-as években sem vettünk, viszont volt normális gyümölcsünk, relative drágán.
  • dez #18
    Azért van, csak kevesebb. Műtrágyázás -> gyors növekedés, kevesebb tápanyag felszívása. Meg amúgy is kizsigereltek a területek, sok helyen műtrágya nélkül csak a gaz élne meg.
  • dez #17
    Tényleg nem ilyen egyszerű.
    1. Ahogy Nexus6 is írta, szerves kötésben kell lennie a kalciumnak.
    2. A kalcium önmagában (mint ásványi anyag) kevés, sőt nagy mennyiségben káros lehet. Megfelelő arányban társítani kell hozzá ugyancsak megfelelő kötésben lévő magnéziumot. És többféle nyomelemre is szükség van.
    3. A mesterséges D vitamin nem túl hatékony.

    A fenti pontok a (gyakori) kalciumhiány miatti csontleépülést hivatottak kiküszöbölni. De önmagukban teljesen megszüntetni nem tudják (de szépen lassítják). Amire még szükség van:

    4. Rendszeres testedzés -> terhelés az izmokon, csontokon!
    5. Stresszhatások csökkentése, vagy kompenzálása.

    Ez a kettő hozzájárul a hormonháztartás lassabb megváltozásához (ösztrogén és növekedési hormon termelés), hosszabb fiatalossághoz.

    6. Rendelkezésre állnak természetes, ösztrogénhoz hasonló vegyületeket tartalmazó, rég óta alkalmazott gyógynövények is. (Jobb, mint a mesterséges hormonpótlás. És jóval olcsóbb is.)
  • kanesoban #16
    "régebben a gyümiben, zöldségben is volt, de ma már nincs"

    Miért ?
  • toto66 #15
    "ami régebben a gyümiben, zöldségben is volt, de ma már nincs"
    Van most is bennük, csak hát szegény vegyszergyárak tönkremennének...
  • NEXUS6 #14
    Bár ugye elvileg ez az SPK is az.
  • NEXUS6 #13
    Na ja, de valszeg nem mészkövet kéne zabáltatni az emberekkel, hanem szervesen kötött kalciumot, ami régebben a gyümiben, zöldségben is volt, de ma már nincs.
  • Komolytalan #12
    A legnagyobb vicc nem is az, hogy 1000x árat fizetünk érte, hanem hogy ha kitalálnak valamit, amit már csecsemőkorban is megéri beültetni (mittomén, elhízást lehet vele elkerülni), akkor onnan kezdve mindenki önként is dalolva vállaja, hogy (azonosító) chipet ültessenek bele. Mert gondolom, az mindenkinek világos, hogy ez a "gyógyászati segédeszköz" sokminden mást is tudhat még...
  • Pluskast #11
    Ja és a spk kálcium beszedése meg vesekövet okoz. Anyámnak is kezdődő csontritkulása van. Orvos nyakra főre írta fel neki a kalciumos gyógyszereket. Aztán lett tölle egy jó kis veseköve.....