Berta Sándor

Szenzorokkal a romlott húsok ellen

A Berlini Műszaki Egyetem munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, amelynek a segítségével másodpercek alatt megállapítható egy hústermékről, hogy az romlott-e vagy sem. A kutatók az eljárást FreshScannek nevezték el.

A több mint 3 millió euró összköltségvetésű programot a német kutatási minisztérium is támogatja. A rendszer intelligens csomagolásokból és rendkívül nagy érzékenységű szenzorokból áll. Utóbbiak adataiból a szakemberek képesek pillanatok alatt megállapítani egy hús állagát, míg a csomagolásnak köszönhetően pontosan visszakövethető a termék a származási helyéig, illetve a vágóhídig.

A FreshScan alapját a tudósok által csak lézerpisztolynak nevezett kézi mérőműszer képezi, amely megmondja a vizsgált hús korát, állagát és más jellemzőit. Az eszköz a mérések elvégzéséhez lézert használ, így szinte megállapíthatók az egyes húsok molekulái és gyakorlatilag ujjlenyomatot lehet venni minden termékről. Ezek a minták a hús korával és állagával folyamatosan változnak, így pontosan következtetni lehet arra, hogy a termék milyen régen van a raktárban vagy a polcokon és romlott-e.

"Elképzelhetőnek tartom, hogy ezeket az eszközöket később akár már a szupermarketek pénztárainál is alkalmazni fogják" - jelentette ki Dr. Heinz-Detlef Kronfeldt mérnök, a projekt egyik vezetője. A kutatók az új módszert már tesztelték éles körülmények között, például vágóhidakon és ez első eredmények több mint biztatóak voltak. A FreshScan valóban nagy segítséget jelenthetne, hiszen a vásárlók a segítségével pontosan tudnák, hogy milyen húst vásároltak meg és kiküszöbölhetők lennének a mérgezéses esetek. Persze az első lépést az intelligens csomagolások alkalmazása felé mindenképpen a gyártóknak kell megtenniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #16
    nekem sincs ezzel semmi bajom, enni kell vaze, és ez tuti hús legalább
  • Epikurosz #15
    Jobb, mint az éhezés, vagy pláne a lopás!
  • angol #14
    rómániában lakótelepeken, lakók közösen nevelnek disznót udvaron álló fasufnikban, aztán lakásban feldolgozás és elosztás, nem vicc :)
  • kisgabo #13
    t...oban undorító a darált hús, tiszta mócsing, és az állaga is vicces. náluk kötelezővé tenném.

    amúgy, aki bevezetné ezt, biztos hogy vásárlót nyerne.... polcon friss husi, drágábban, a kicsit állot meg azonnal leárazva /romlás előtt/ igy átlagban mindenki jól járna.
  • dez #12
    Hát ez az, hogy talán ez az új cucc sem más (nem tudok róla, hogy lézerrel anyagvizsgálatokat lehetne végezni), csak több adat lesz a vonalkódban.
  • matt taylor #11
    "A kutatók az új módszert már tesztelték éles körülmények között, például vágóhidakon és ez első eredmények több mint biztatóak voltak."
    Vágóhídon nem csak friss hús van?Vagy ez a cucc ott is talált romlottat?
  • unodue #10
    Majd tesco vasarol parat oda rakja a hus pulthoz, es valamelyik szamteches kollegajuk meg jol atirja softwaretm aztan majd romlott hus is frissnek szamit a gepszerint.
    ahogy 95 kornyeken sokan irtak at a penztargepeket
  • roliika #9
    Oszt majd jól ráharapok a mikro csipszre. :D
  • wanek #8
    Majd ha kijön a nanöcsöves készülék, ami a romlott hús kvantumjait érzékeli, az lesz ám az igazi!
  • HUmanEmber41st #7
    Egyszerű:
    nem kell húst enni :D :D