Berta Sándor
Szenzorokkal a romlott húsok ellen
A Berlini Műszaki Egyetem munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, amelynek a segítségével másodpercek alatt megállapítható egy hústermékről, hogy az romlott-e vagy sem. A kutatók az eljárást FreshScannek nevezték el.
A több mint 3 millió euró összköltségvetésű programot a német kutatási minisztérium is támogatja. A rendszer intelligens csomagolásokból és rendkívül nagy érzékenységű szenzorokból áll. Utóbbiak adataiból a szakemberek képesek pillanatok alatt megállapítani egy hús állagát, míg a csomagolásnak köszönhetően pontosan visszakövethető a termék a származási helyéig, illetve a vágóhídig.
A FreshScan alapját a tudósok által csak lézerpisztolynak nevezett kézi mérőműszer képezi, amely megmondja a vizsgált hús korát, állagát és más jellemzőit. Az eszköz a mérések elvégzéséhez lézert használ, így szinte megállapíthatók az egyes húsok molekulái és gyakorlatilag ujjlenyomatot lehet venni minden termékről. Ezek a minták a hús korával és állagával folyamatosan változnak, így pontosan következtetni lehet arra, hogy a termék milyen régen van a raktárban vagy a polcokon és romlott-e.
"Elképzelhetőnek tartom, hogy ezeket az eszközöket később akár már a szupermarketek pénztárainál is alkalmazni fogják" - jelentette ki Dr. Heinz-Detlef Kronfeldt mérnök, a projekt egyik vezetője. A kutatók az új módszert már tesztelték éles körülmények között, például vágóhidakon és ez első eredmények több mint biztatóak voltak. A FreshScan valóban nagy segítséget jelenthetne, hiszen a vásárlók a segítségével pontosan tudnák, hogy milyen húst vásároltak meg és kiküszöbölhetők lennének a mérgezéses esetek. Persze az első lépést az intelligens csomagolások alkalmazása felé mindenképpen a gyártóknak kell megtenniük.
A több mint 3 millió euró összköltségvetésű programot a német kutatási minisztérium is támogatja. A rendszer intelligens csomagolásokból és rendkívül nagy érzékenységű szenzorokból áll. Utóbbiak adataiból a szakemberek képesek pillanatok alatt megállapítani egy hús állagát, míg a csomagolásnak köszönhetően pontosan visszakövethető a termék a származási helyéig, illetve a vágóhídig.
A FreshScan alapját a tudósok által csak lézerpisztolynak nevezett kézi mérőműszer képezi, amely megmondja a vizsgált hús korát, állagát és más jellemzőit. Az eszköz a mérések elvégzéséhez lézert használ, így szinte megállapíthatók az egyes húsok molekulái és gyakorlatilag ujjlenyomatot lehet venni minden termékről. Ezek a minták a hús korával és állagával folyamatosan változnak, így pontosan következtetni lehet arra, hogy a termék milyen régen van a raktárban vagy a polcokon és romlott-e.
"Elképzelhetőnek tartom, hogy ezeket az eszközöket később akár már a szupermarketek pénztárainál is alkalmazni fogják" - jelentette ki Dr. Heinz-Detlef Kronfeldt mérnök, a projekt egyik vezetője. A kutatók az új módszert már tesztelték éles körülmények között, például vágóhidakon és ez első eredmények több mint biztatóak voltak. A FreshScan valóban nagy segítséget jelenthetne, hiszen a vásárlók a segítségével pontosan tudnák, hogy milyen húst vásároltak meg és kiküszöbölhetők lennének a mérgezéses esetek. Persze az első lépést az intelligens csomagolások alkalmazása felé mindenképpen a gyártóknak kell megtenniük.