Hunter

"Supersize Me" a laborból

Egy svéd egyetem kutatócsoportja laboratóriumi körülmények között megismételte Morgan Spurlock "Supersize Me" gyorséttermi kalandtúráját, melynek eredményei elég meglepőnek tűnnek.

Spurlock 2004-es dokumentumfilmje, melyben egy hónapon át kizárólag a McDonald's gyorsétteremlánc által szervírozott ételeken élt, általában két, meglehetősen szélsőséges reakciót váltott ki az emberekből. Sokan azon szörnyülködtek, hogy mi történik a 33 éves férfi szervezetével a sorozatos supersize adagok elfogyasztása után, hogyan megy tönkre a mája, hogyan szökik koleszterin szintje az egekbe és csökken a libidója. A többiek pedig csak legyintettek és az "egyszer élünk" elvvel nyugtázták a történetet.

A téma azóta is a köztudatban forog, olyannyira, hogy a svéd Linköping Egyetem hallgatóinak egy csoportja Frederik Nyström professzor vezetésével elhatározta, hogy klinikai körülmények között megismétli Spurlock "élményeit". Még tavaly februárban hét egészséges, a húszas éveik elején járó orvostanhallgató heteken át tömte magát hamburgerekkel, pizzákkal, milk shake-ekkel és baconos reggelikkel, ők voltak az első kísérleti csoport, melyet újabb követett, összesen tizennyolcan hajtották fejüket a supersize igájába. Feladatuk naponta átlagosan 6000 kalória bevitele volt az úgynevezett "junk foodból", miközben a 2004-es film főszereplőjéhez hasonló korlátozott erőkifejtést vittek végbe, Spurlock esetében napi 5000 lépés volt a limit.

Itt azonban véget is érnek a hasonlóságok. Spurlock filmje végére egy depressziós hájpacni lett, 11,1 kilogrammot szedett fel, 13%-kal növelve testsúlyát, miközben a fentebb már említett károsodások sorát szenvedte el. Ezzel szemben a svéd kísérlet egyik alanyánál, Adde Kariminál nem jelentkeztek orvosi problémák, sőt koleszterinszintje alacsonyabb volt a kísérleti hónap végén mint a kezdetén, igaz testsúlyát neki is sikerült gyarapítania 4,6 kilogrammal, ennek fele azonban izom volt. Nyström professzor legnagyobb meglepetésére azonban ahány alany, szinte annyi különböző végeredmény született.

Karimni volt az egyik véglet, a másik pedig a Spurlockhoz hasonlóan az étrendet alaposan megszenvedő hallgatók, sőt egyiküknek elegendő volt két hét ahhoz, hogy testsúlyát 15%-kal növelje. A túlsúlyosság kulcsaként a túlzott élelmiszerbevitelt és a kevés testmozgást emlegetik, Nyström szerint ez azonban a kísérlet eredményének fényében korántsem ilyen egyszerű. "Egyes emberek egyszerűen hajlamosabbak a hízásra mint mások" - vonta le a nem túl forradalmi következtetést Nyström, hozzátéve, hogy ez igaznak tűnik a telített zsírsavakban gazdag gyorséttermi falatokra is.

Az egyetem Diabetesz Kutató Központjában dolgozó professzort a sok vitát kavart film megjelenése óta nem hagyta nyugodni Spurlock kísérlete, főként annak tudománytalan mivolta, így amint alkalom és megfelelő anyagi háttér adódott, belevágott a kísérlet klinikai körülmények közötti megismétlésébe. Az ingyen étkezés lehetőségével felvértezve viszonylag könnyen talált megfelelő számú önkéntest, a kutatást pedig az egyetem etikai bizottsága is jóvá hagyta. A kísérleti csapat végül 2006 elejére 12 fiú és 6 lány formájában összeállt.

Az első csoport - mint írtuk - 2006 februárjában kezdte az egy hónapos akciót. Nyström kiszámította napi normális kalória szükségletüket, majd megkérte az első hét alanyt, hogy gyorsételek formájában ennek a kétszeresét vegyék magukhoz, amihez legfeljebb heti egy óra testmozgást végezhettek, ha nagyon akartak. A filmmel ellentétben az első csoportnak nem volt kötelező a McDonald's termékek fogyasztása, kiválthatták a szendvicseket pizzával, gyorséttermi csirkedarabkákkal és más magas zsírtartalmú ételekkel, ha már egysíkúvá vált a hamburger rágcsálása.

A kísérlet alatt folyamatosan nyomon követték egészségi állapotukat, azon túl hogy a kísérlet előtt és után átfogó orvosi vizsgálaton estek át. A test összetételét, beleértve az izom-, zsír- és csontsűrűséget a jelenlegi legmodernebb DEXA röntgentechnikával vizsgálták, figyelemmel kísérték az alanyok anyagcseréjét, vérképét, hormonszintjeit. Mivel a túlevésnek pszichológiai hatásai is vannak, ezért ezen a téren is folyamatosan figyelték a jelentkezőket. Az alanyok legtöbbet nem is az étrenden, hanem a testmozgás hiányán problémáztak, pedig egyikük sem volt kimondottan fitness-megszállott, sokuknak azonban nagyon hiányzott a séta vagy a kerékpározás. Emellett szintén visszatérő panasz volt a telítettségi érzet, ami nem is csoda, hiszen nem egyszerű bevinni a Spurlock által teljesített napi közel 6600 kalóriát. Egy supersize BigMac-menü ennek nagyjából a hatodát adja ki.

A jelentkezők másként és másként élték meg az egy hónapot. Lotta Karlsson, akinek napi 5000 kalóriát kellett magába préselnie, az utolsó hét kezdetén már 9,1 kiló plusznál tartott. Saját bevallása szerint pszichológiailag nem volt semmi gondja, fizikálisan viszont annál inkább, esetlennek érezte magát, a tükröt pedig inkább elkerülte. Még Karimi is, aki meglepően immunisnak tűnt az új étrenddel szemben, több kellemetlen mellékhatást fedezett fel magán. Folyamatosan zsírosnak érezte a bőrét, hiába mosta meg a kezét és az arcát, az érzet nem múlt el. Korábban kifejezetten fittnek számított, a kísérlet után azonban már a séta is megterhelő volt számára, 15-20 lépés után verejtékezni kezdett. Nemi vágya ugyan nem csökkent, szexuális teljesítménye viszont igen, ami főként az energiaveszteségnek volt köszönhető.

Az előzetes eredményekről már tavaly szeptemberben beszámolt a svéd csapat. A Spurlock esetében nagy hangsúlyt kapó máj az amerikainál túlzott enzimtermelésbe kezdett, ez pedig igen rossz jel a szervezetre nézve. Nyström első csoportja egyik tagjánál sem jelentkezett ez a probléma, melyből a professzor arra kezdett gyanakodni, hogy Spurlock eleve valamilyen rejtett rendellenességgel rendelkezett. A kísérlet végére azonban már másként látja a helyzetet, mivel a későbbi alanyoknál szintén felbukkant a túlzott enzim termelődés. Ha itt sikerülne megtalálni a problémát kiváltó tényezőket, az nagy segítség lenne az orvostudomány számára az elhízással kapcsolatos májbetegségek kezeléséhez.

A másik kérdés a koleszterin. Az utóbbi évek kutatásai egyértelművé tették, hogy az étrend változtatásával nagyon nehéz a koleszterinszintet befolyásolni. Nyström eredményei még inkább alátámasztják ezt, alanyai nagy részénél nemcsak, hogy alig történt változás a koleszterin és más, a vérben keringő zsírmolekulák mennyiségében, de egyeseknél még pozitív irányba is fordult a tendencia.

Végül pedig itt a súlygyarapodás, illetve az ott tapasztalható ingadozások. Miért hízik valaki sokkal jobban ugyanannyi kalóriától, mint más? Ennek feltehetően az anyagcsere a magyarázata, ezt támasztja alá az a tény is, hogy az eleve vékonyabb alanyok, akik normális étrendet tartottak a kísérlet előtt, a túlevés során folyamatosan arra panaszkodtak, hogy melegük van.

Nyström tanulmányát pont az teszi szokatlanná és értékessé, hogy a többi súlyproblémával kapcsolatos kísérlettel ellentétben ő nem olyanokat vizsgált, akiknek eleve súlyproblémái vannak, azaz már eleve ellenállók a kalóriákkal szemben. A kutatás végeredményére legalább az év végéig várni kell, míg a teljes, a különböző folyományokkal foglalkozó elemzések akár évekig is kitarthatnak, nyilatkozott Nyström a New Scientist magazinnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #71
    "...az ilyen Norbiknak és dupla áron vásárolnak bio kaját csak azt üzenem bár tudnák mi az ,hogy éhezés akkor megbecsülnék az ételt és nem finnyáskodnának."

    Azt nem kommentalom amit irtal, viszont a bio kajarol eszembe jutott meg valami:
    Ne essunk abba a hibába hogy azt hisszuk hogy a bio kaja csak annyit jelent hogy "nem teszik tele minden szarral". A bio kaja azt is jelenti, hogy automatikusan az a tehén, csirke vagy akarmi ami a tejet, tojast, hust adja amit aztan nyersen vagy tej/huskeszitmenykent megeszel, termeszetes korulmenyek kozott van tartva.
    Nincs idom hosszasan irni miert jo ez, csak egy pelda: ha a tehenet hozamnovelo injekciokkal lövik be, akkor az egy dolog (bar fontos dolog) hogy a tej amit az a tehen ad, az basszus tartalmazza ezeket az anyagokat (azaz nem lehet bio), de azt elkepzelni se tudom hogy milyen hatassal lesznek aztan mondjuk ezek az anyagok a fejlodesben levo gyerekemre. Szoval nemcsak ez a baj, hanem az is hogy ez az injekcio a tehenre is rossz hatassal van, gyakran mellekhatasaik vannak, fajdalmat okoznak, a fokozott tejtermeles fokozott igenybevetel a to"gy szamara is (tobb tej miatt tobbszor/hosszaban fejik) es a to"gy begyulladhat, gennyes valadekot is termelhet, ami nagyon rossz a tehennek (es en nem vagyok allatkinzo) de kepzeld el hogy ebbol a gennybol epp eleg jut a tejbe is amit megiszol. Gratulalok. Es ez csak 1 pelda, a tej. Megtortent eset, tessek megnezni a The Corporation c. filmet.

    Ugyhogy ha valaki megbecsuli az "ételt" (az igazi ételt) az en vagyok.
  • Supremo #70
    "Azoknak meg akik így beosztják a kajájukat meg éheztetik magukat ,hogy lefogyjanak és még meg is szólnak másokat akik jó ízűen zabálják a "zsírban tocsogó" kajákat és képesek bedőlni az ilyen Norbiknak és dupla áron vásárolnak bio kaját csak azt üzenem bár tudnák mi az ,hogy éhezés akkor megbecsülnék az ételt és nem finnyáskodnának."


    Te meg bár tudnád, mi az, hogy túlsúly, akkor nem beszélnél ilyen hülyeségeket!
    Csak a saját példámból indulok ki: 113 kiló voltam, nagy nehezen lefogytam 80kg-ra. (nem vacsoráztam+sport) Rossz volt kövérnek lenni? Kijelenthetem, hogy baromira! Ezek az emberek nem hobbiból éheznek te szerencsétlen! Én pl. ha annyit ennék mint a kollégáim, akkor már 200+ kiló lennék (és nem vagyok hormonzavaros vagy ilyesmi). Egyszerűen, amiről szó is volt, vannak olyan emberek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy annyit egyenek, amennyit szeretnének, mert ennek a koporsó lenne a vége. Örülj neki, hogy neked nem kell a "koplalók" közé tartoznod! Van ismerősőm, aki olyan keveset evett már a végén, hogy többször is elájult, de egy dekát sem fogyott. Ez persze szélsőség, ilyen esetben persze már orvoshoz kell fordulni. De a lényegen nem változtat, aki nem túlsúlyos, vagy nem volt az, az ne próbáljon már prófétaként a túlsúlyosok helyzetéről beszélni, ha csak nem gyógyító és segítőkész célzata van a dolognak. Szóval gondolkodjunk már egy kicsit, mielőtt ilyenek leírunk...
  • fawcet #69
    Én akkor utáltam meg a mekis kaját, mikor reggel vettem ott. Olyan undorító fűszeres hamburgerutánzatot nem ettem még, mint akkor. Akkor sajnos nem volt Big Mac vagy valami hasonló. Én inkább a Burger King-et kedvelem azóta.
  • remark #68
    Mindenki azt eszik amit akar. Mindenki abban és annak hisz, amiben/akinek akar. Ha megnézel egy 9/11 vagy Super Size Me filmet (esetleg egy The Corporation-t vagy egy Loose Change-t) és elgondolkodsz dolgokon, véleményt formálsz, akkor ezzel ki járt jól? Na ugye hogy te. És legyen bármilyen ez a vélemény amivel előálltál, nem fogom azt mondani hogy "de hülye vagy". Mert nekem is megvan a saját véleményem, amihez nem kértem a te jóváhagyásodat.

    Úgyhogy ÉN viszont nem akarok semmi olyan anyagot megenni és meginni amit a nemtomén melyik laborban kísérletezték ki. Az étel úgy jó ahogy az a fán meg a földeken megterem. A hús természetes módon nehezen tartósítható (pl. a házikolbász egész jól sikerült találmány) így megeszem a friss húsból készült húsételt (meg az olyasmint mint a házikolbász), és ennyi. Az E betüknek, adalékoknak és aromáknak nincs sok keresnivalójuk a vacsorámban. Rászoktam a bioélelmiszerekre, és nagyon jól esik amit eszek. Nagyon furcsa dolog rádöbbenni hogy a különféle élelmiszereknek milyen a természetes ízük. Sokak szerint borzalmas. De akkor jön a kérdés, hogy ha a dolgok természetes állapotukban ilyenek, akkor vajon mégis milyen anyagoktól lesz a bolti kaja olyan ízű és állagú, amilyen?
    Ettem pár napig a bio-t és utána már szinte megéreztem egy falat után a különbséget az élelmiszeripari termék és élelmiszer között. Egy szelet kenyérnek is más íze van. Hogy milyen íze van a McDonalds kajának? Nagyszerű. Elsőre. De persze a szervezet jó emlékezőtehetséggel van megáldva, és az első illatfelhő vagy falat után jelzi hogy ezt nem kellene megenni mégse... mert a legutóbb is rosszul esett. Fura dolog ez. Finomnak tartom, de mégse esik jól a mekis kaja. És most már az illatától is képesvagyok rosszul érezni magam. (A rossz érzés nem összekeverendő a rosszulléttel.)
    És ez egy teljesen szubjektív vélemény volt. Úgyhogy a város széli meki a mai napig tömve van vasárnaponként gyerekekkel, akiket a szüleik jutalomból visznek oda. Mert a mekiben lenni jó.
  • fawcet #67
    Akadnak jó számmal eltérő nézőpontok, de egy biztos, hogy táplálkozni sokféleképpen lehet. Én biztos hogy havonta egyszer-kétszer eszek mekis kaját mert jólesik. De nem mindennap.
  • teddybear #66
    Ami engem illet, hasonló véleményen vagyok. Akár ez a film, akár a 9/11, egyértelműen politikai indíttatású. Olyan is.

    Bár a Mekit, ill. a többit sem kedvelem, nem hiszem, hogy a közeljövőben csődbe mennek. Legalábbis nálunk. Ahhoz túl sokan ugranak be nap mint nap. Vannak olyanok szép számmal akiknek ez már egyfajta életmód, a társas érintkezés egy formája.
  • gyozo #65
    Azért azt ne feledjük el, hogy a történet alapjául szolgáló film egy igen sajátos műfaj. Egyetlen célja van, hogy elhítesse, te, vagyis a néző vagy a világ legnagyobb balekja, mindeki ellened van, minden egy nagy átverés és összeesküvés, és szép lehetsz, de okos nem.
    Én at mondom érdemes megnézni ezeket a filmeket, de nem kell készpénznek venni. Gondolkodni szabad! Tehát Schwarzenegger sincs fémből a bőre alatt, és Stallone sem tudja egymaga megállítani a sivatagban a Vörös hadsereget.
    Nekem egyébként már ott bukott egy a film, amikor Friderikusz készített egy riportott ezzel a Spurlokkal, aki kvázi burkoltan KIRÖHÖGTE, miközben egyértelműen látszik mit gondol: "Kiscsillag, te tényleg elhiszel minden marhaságot, amit látsz a TV-ben??" Akkor már egyáltalán nem volt elhízva, pedig nem világosodott meg, nem fordult keleti csodadiétákhoz, sem Norbi updatehez, és ma is eszik gyorsétteremben.
    Egyébként emögött az egész anti gyorsétteremi hisztiben inkább dominál az irigység, mint a józan ész. Más részről meg nincs megtiltva senkinek, hogy süssön magának kenyeret (én már több éve nem veszek kenyeret, hanem sütöm magamnak), főzzön vacsorát stb,stb. Persze kényelmesebb bemenni egy gyorsétterembe, majd amikor depresszonktól vezérelve jól elhízunk, akkor ujjal mutogatni, hogy nem az én hibám. Más szemében a szálkát...
  • fawcet #64
    Kíváncsi vagyok, hogy akik nem tudnak istenért sem hízni, azok kevés sport mellett a szexuális aktivitásuk is kevés? Mert ha nem, akkor megvan a napi sportjuk. :-)
    Szex is jó kalóriaégető.
  • Cat #63
    20 évesen ez természetes, de 30 éves korodra akkor is fel fogsz szedni legalább +5 kilót, ha kevesebbet eszel mint most... ez van.
  • Su0my #62
    Nem tudom, leírták-e már ezt valahol, de az, hogy a Supersize Me-s srác annyira szétment, az annak is lehetett a következménye, hogy vegaként egyik napról a másikra elkezdett csak húst zabálni. Ha normális mamafőzte étkekkel tette volna ezt, akkor is megterhelő lett volna a szervezete számára. Meg ez is, mint oly sok más, hajlam kérdése.