Hunter

Felrobbant egy Proton rakéta

Két perccel a kilövést követően meghibásodás lépett fel egy orosz Proton rakéta második fokozatánál, ami a rakéta és rakománya, egy japán műhold megsemmisüléséhez vezetett, számol be a spaceflightnow.com.

A kifejezetten nagy súlyú rakományoknál alkalmazott 18 emeletes Proton M magyar idő szerint ma 0 óra 43 perckor emelkedett fel a bajkonuri Kozmodrom 39-es kilövő állásáról, hogy megkezdje a hét órásra tervezett geoszinkron pályára állítást. Az első fokozat hat hidrazin üzemű hajtóműve tökéletes időjárási körülmények között emelte a magasba a rakétát a közép-ázsiai sztyeppék fölé. Miután a hat hajtómű felemésztette üzemanyagkészletét az első fokozat előírásszerűen levált, innentől a második fokozat négy hajtóművének kellett volna beindulnia, ami még jól látható a földi nyomkövető kamerákkal is. A fokozatváltás a kilövések egyik leglátványosabb eseménye, ezúttal azonban valami szemmel láthatóan nem stimmelt.

A második fokozat hajtóművei nem indultak be, ennek hiányában a rakéta reménytelen helyzetbe került, megdőlve visszafordult a Föld felé és becsapódott. Az anomália kivizsgálására azonnali lépéseket tett a japán műhold feljuttatását felvállaló amerikai International Launch Services (ILS) cég, amely 1996. óta menedzseli az orosz Krunicsev Állami Kutató és Gyártó Központ által épített Protonok kereskedelmi alkalmazását.

A mostani volt az ILS 42. Proton-repülése, melyből ezt megelőzően három alkalommal adódtak problémák, 1997-ben, 2002-ben és 2006-ban a felsőbb fokozatok hajtóművei mondták fel a szolgálatot. Az alsó fokozatok eddig - 8 éven át - teljesen hibátlanul teljesítettek, bár 1999-ben két orosz kormányzati kilövés meghiúsult miattuk. Akkor a meghibásodásokat a gyenge összeszerelési munkának és a hajtóművekben talált törmelékeknek tudták be.

A mostani balesetben a rakétán kívül a JCSAT 11 kommunikációs műhold is megsemmisült. Ez lett volna az első olyan japán kereskedelmi műhold, amit egy Protonnal állítanak pályára. A közel 4 tonnás műhold a tokiói JSAT telekommunikációs szolgáltató nyolc kiöregedő műholdját váltotta volna fel egymaga. Elvileg 15 évnyi működésre tervezték, gyártója az amerikai Lockheed Martin volt. A cég költségeit a jelentések szerint fedezi a műholdra kötött biztosítás.

Az oroszok "igáslova" a 327. repülésénél tart, több mint négy évtizeddel ezelőtt fejlesztették ki. Számtalan műholdat, bolygóközi űrhajót és űrállomás alkatrészt juttatott el a rendeltetési helyére, utóbbiak között szerepel a Nemzetközi Űrállomás Zarija és Zvezda modulja is. Az ILS-sel párhuzamosan az Orosz Állami Bizottság is teljes körű vizsgálatot rendelt el, melynek végeredményéig minden Proton kilövést felfüggesztettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomsh #31
    Teljes mértékben egyetértek veled. A "nagy magyar" orosz ellenesség még mindig jelen van. Mellesleg, e- miatt is kerültünk gazdaságilag padlóra mikor az Antall-kormány buta módon és "ideológiai" alapon elszakított minden szálat (gazdasági/politikai) az oroszokkal és semmi sem volt akkor elég drága... Nagy kár volt ez az országra nézve, még most is emlegetik az oroszok. A grippen használati jogát megvenni korrupt, pénz és hataloméhes politikusok érdeke volt. A tender totális korrupció...
    Még annyit tennék hozzá, hogy Putyin nem csak a harcművészetet veszi komolyan, hanem első osztályú 29-es pilóta is.
  • Sidewinder #30
    Pont Putyin meg a bandája támasztotta fel az űrkutatást,repülést. Nemtudom h voltál e például MAKS kiállításon Moszkvában most augusztusban vagy nézted e a webes közvetítését. Mióta Putyin hatalmon van azóta megnőtt a repült óraszám a légierőben mert kapnak végre üzemanyagot stb ÉS FIZETÉST is a pilóták,szerelők és társai ami a Jelcini időkben nem igazán volt jellemző.Ott vannak pl a stratégiai bombázósok is,Putyin hatalomra kerülése után kaptak először annyi pénzt hogy normálisan ismét elkezdhessenek repülni tizenakárhány év után akkor volt először hadgyakorlatuk,kaptak és kapnak folyamatosan új gépeket (Tu-160-asokat ami a világ legnagyobb és legyorsabb bombázója).Míg Jelcin idején ültek a földön és nem tudtak repülni,Jelcinék még azt a kevés pénzt ami jutott volna nekik azt is szétlopták.Azonkívül Putyin bejelentette pont az idei MAKS kiállításon,hogy az űrkutatás és a rerpülés Oroszország nemzeti prioritásai és ebbe rengeteg pénzt fognak fektetni ,mellesleg jegyzem meg h Jelcin annak idején el se járt a MAKS kiállításokra (akkoriban is voltak) mert szart a repülésre,űrhajózásra,holott pont ezekben tudnak nagyon az oroszok.Szóval ez a kijelentés Jelcinékre (Isten nyugosztalja az öreget) helytálló inkább (ne értsd félre nem mondom h Putyinék nem nyúlnak le semmit mert olyan politikus nem volt és nem is lesz aki ne nyúlna le csak ők sokkal kevesebbet arányaiban és nagyon fontosnak tartják az ország nemzeti érdekeit amibe nekik érthetően beletartozik az hogy Oroszo. vezető legyen a repülés és az űrkutatás terén).Amúgy az orosz átlagfizetések ha jól tudom megnégyszerewződtek Putyin hatalomra jutása óta és ebben az évben is tervezik már a béremeléseket és még az is különbség a korábbiakhoz képest,hogy mostmár időre meg is kapják az emberek a fizetést.Amúgy most h kapnak pénzt az orosz repülőgyárak az államtól is és nem csak saját pénzből gazdálkodhatnak,nézd meg h milyen gépet alkotott az a MiG cég amely a Jelcini időszakban állami támogatás és megrendelés hiányában a csőd szélére került.Ez a gép a MiG-29OVT (kívülről 1 sima 29-es,de sokkal fejlettebb elektronikája és 3D-s tolóerővektoroshajtóműve van) amely gépet az oroszok elküldtek 2006-ban a világ leghíresebb katonai légishowjára a RIAT-ra Fairfordba,és a gép és pilótái (2 pilóta repült vele váltva P.Vlaszov és M.Beljajev) megkapták a légishow abszolút legjobb bemutatójáért járó díjat valamint az "As The Crow Flies" szobrocskát, amit egyébként korábban magyar pilóták is elnyertek már. Itt a bemutató amely olyan elemeket is tartalmazott amelyet a világon jelenleg más gép nem képes végrehajtani: OVT Fairford.
  • Sidewinder #29
    Pont,hogy az amcsiknak jutottak a jobb tudósok. De az oroszoknak ott volt Koroljov is,ő vezette a szovjet rakétaprogramot (az amcsikét a német von Braun) inkább ő volt az aki előrevitte a programot mint az oroszoknak jutó,kevés és másodvonalbeli német tudós.Az Aeromagazinban 2 éve volt 1 interjú az amcsi űrközpontból.És a riporter találkozott még 20(!) volt náci tudóssal akik még mindig ott nyomultak,szóval az amcsiknak rengeteg és elsővonalbeli tudós jutott a németektől. Az amcsi űrprogram tulajdonképp német volt. A legfontosabb dolgokat mind a németek csinálták,(tervezés stb) szinte csak a hajózószemélyzetet(gy.k. az űrhajósokat) nem ők adták.
  • Randal #28
    Azért tervezik mind az oroszok mind a Kínaiak, hogy mennek a Holdra ugye?
    Hidd el, ezek már előre gondolkodnak.
    Az még okés, hogy az amik leszálltak a Holdra, de mi lesz akkor, hogyha kis kínai fogja azt elhajítja az ami zászlót, lerakja az övét és csak annyit közölnek: Kell a Hold? Gyertek vegyétek el. Nem egy-két évtizedben gondolkodnak ezek, hanem már jóval messzebbre.
  • fonak #27
    Valószínűleg turbószivattyú lehetett.
  • k0zi #26
    Wernher von Braun szerintem messze a legjobb mérnök volt a németeknél. Nem véletlen, hogy az amerikaiak léptek először a Holdra.
    Úgy tudom az oroszok főleg terveket szereztek, német tudósokat annyira nem (azok javarészét az Operation Paperclipben begyűjtötték)
  • k0zi #25
    Azt azért remélem sejted, hogy az oroszoknál azért mernek megcsinálni bizonyos dolgokat, mert az emberélet nem számít. A Mig-29-es katapult ülése is azért lett tökéletes, mert embereken tesztelték (no meg persze 100%-osan mechanikus).
    Az orosz Mars missziókról meg annyit, hogy amikor tervbe volt véve, hogy az oroszok majd embert juttatnak a vörös bolygóra, akkor az a jegy csak egy irányba szólt.
  • k0zi #24
    Tudod ez olyan, hogy a kőbunkó is megbízható, nem biztos, hogy elromlik. Karbantartást nem nagyon igényel, emiatt páratlan a rendelkezésre állási ideje. Ezekkel a mutatókkal lenyomja az abrams tankot vagy az apache helikoptert, mert azoknál néha ki kell takarítani a motort, meg üzemanyagot kell bele tölteni, de harcban nem kérdéses melyik fog jobban működni. Az amerikai rendszerek elektronikájuk és komplexitásuk miatt drágák és talán rosszabbak a rendelkezésre állási és megbízhatósági(ezt mondjuk kétlem) mutatóik.
    Az olcsóság pedig onnét ered, hogy az orosz katona/fejlesztőmérnök olcsón dolgozik.
  • Sanyix #23
    Rakétahajtóműbe mióta kell turbina?
  • JTBM #22
    Még a 90-es évek közepén dolgoztam egy cégnek, aki megvett egy orosz turbina gyárat. Ők készítették (talán még mindig készítik) az orosz rakétákba a turbinákat. Volt egy olyan, aminek néhány perc volt az üzemideje, utána tönkrement. Gondolom, levált valamelyik fokozattal. Nagyon durva...