Hunter

Találkozót adnak egymásnak az övrakétások

Szeptemberben rendezik meg a rocketbelt, magyarosan övrakéta rajongóinak találkozóját, melyen az eredeti példány kifejlesztői és tesztelői is részt vesznek.

A rakétaöv kifejlesztése és megépítése a Bell Aerospace nevéhez fűződik, akik az Egyesült Államok hadseregének megrendelésére gyártották le az első prototípust még az 1960-as évek elején, majd a cég egyik tesztpilótájával, Bill Suitorrel bejárta a világot.

A technika azonban megmaradt a fantázia szintjén, a gyakorlati alkalmazások mind a mai napig váratnak magukra, talán ezért lehet az, hogy a legtöbben csak a kalandfilmekből ismerik, mint például az 1965-ös James Bond mozi, a Tűzgolyó, pedig egy időben a hadsereg mellett még a NASA is komolyan fontolgatta a szolgálatba állítást. A Bell mérnöke, Wendell Moore által kifejlesztett eredeti rakétaöv fúvókáin nagy nyomású nitrogén kieresztésével emelte a magasba viselőjét, nagyjából 20 másodpercre.

Jónéhány alkalmazása lehetett volna, a NASA például a vészhelyzetekben szerette volna használni, így a koncepció már a Gemini program első ember által manőverezhető egységénél megjelent, majd később a SkyLab esetében is felbukkant.

A NASA több módosítást is végrehajtott a rakétaövön és kis híján be is vetették az Apollón a holdfelszín felderítéséhez, illetve mentőeszközként is fontolóra vették, arra az esetre, ha a holdmodul hajtóművét nem sikerülne begyújtani. A Hold alacsony gravitációjában az űrhajósok a rakétaövekkel elérhették volna a holdkörüli pályán várakozó parancsnoki modult. A NASA azonban rakományként egy holdjáró mellett döntött, megbízva a holdmodul hajtóművében.

A rakétaöv jövője a nehéz, ám annál megbízhatóbb hidrogén-peroxid rakéták kiváltásán múlik, az önerőből fejlesztő megszállottaknak ki kell találniuk valami hatékonyabbat, amivel meg tudják hosszabbítani a repülési időt.

Ennek a törekvésnek adhat táptalajt a szeptember 23-24-én először megrendezésre kerülő Rocketbelt Convention elnevezésű rendezvénysorozat, ahol a jelenlegi fejlesztők tapasztalatokat cserélhetnek egymással és találkozhatnak az eredeti rakétaövön dolgozó mérnökökkel és tesztpilótákkal. A New York állambeli Niagara Fallsban megrendezésre kerülő eseményen az előadások mellett bemutatókat is tartanak a résztvevők.

Ami a jövőt illeti a rakétaövesek nem túl bizakodók, a peroxid drága, a rakéta fogyasztása pedig elképesztően magas, mindezért pedig az ereszkedéssel együtt csak 30 másodperc repülést kap az, aki bevállalja az utazást, ami a fülsiketítő zajjal együtt már korántsem leányálom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #83
    Persze a következtetések esetlegesek, más ok is lehetett. Mondjuk egy ilyen "szabadszájú alak" elég kellemetlen lehetett abban a helyzetben - mind a NASA-nak, mind az említett beszállítónak, és amúgy is.
  • dez #82
    Ha tényleg ezeket nyilatkozták a rokonok, szakértők, akkor ez jóval több, mint hoax.
  • NEXUS6 #81
    És akkor még egy kis hoax csemege:

    link
  • NEXUS6 #80
    És hogy még sokkal jobban hangozzék ez a kitalált történet, az Apollo-1 tragédiája és a szerződés aláírása ugyan azon a napon történt.

    "Fate, it seems, is not without a sense of irony"

  • NEXUS6 #79
    Ezexerint nem tudod mit akartam mondani.

    A Zondok ugyan is repülésük során oroszul kommunikáltak a földi irányítókkal!!!
    És ezt az amcsik is hallották. És ez rengeteg dolgot jelenthet...

    De miért is kellett volna ködösíteni?
    Monnyuk mert 1967-ben aláírak az oroszok és az amcsik egy szerződést, hogy sem a Holdora sem az űrbe nem telepítenek fegyvereket.
    Biztos emléxel még, hogy 67 volt az az év, amikor az Apollo-1 személyzete bennégett. És amire jött egy vizsgálat, aminek a jegyzőkönyve a vizsgálat vezetőjével együtt megsemmisült. Rossznyelvek szerint szőrén szálán leírta és meg is szellőztette, hogy a program belátható időn belül nem lesz alkalmas a kitűzött célok elérésére. Mert sem elégséges HW, pénz, terv, etc nem áll rendelkezésre.
    És azáltal hogy az űr a szerződés miatt egy időre legalább is elvesztette stratégiai jelentőségét, valszeg a legfontosabb is alább hagyott, nem volt meg a kellő akarat sem.

    A népnek viszont kellett a cirkusz, ugyan ez a másik oldalon viszont nem volt létszükséglet, szal nálunk még a shót is lefelejtették. De abban a pillanatban, hogy a műsor veszített a nézettségéből, még az amcsik is rögtön levették, az utolsó "küldetéseket" pedig törölték.
    A magam részéről egyetlen dolgot tudnék 100%-os bizonyítéknak elfogadni, ha azóta is folyamatosan lennének a Föld és a Hold közötti rendszeres repülések.

    De mint mondtam, én hiszek a tankönyveknek;)
  • mrzool #78
    Nem tudom, miért jössz a Zonddal, természetesen tudom, hogy az oroszok is küldtek űrjárművet Hold körüli pályára, sőt, még le is szálltak a Lunákkal, és mintákat is hoztak vissza. Mivel a Zondok nem szálltak le, nem látom, hogy miért ezzel válaszolsz a dopplerre...

    Viszont újra előjön az a kérdés, ha megvolt a

    - hardver
    - pénz
    - akarat
    - terv
    - etc

    a holdraszállásra, akkor miért kellett meghamisítani?
  • NEXUS6 #77
    És hallottál már az orosz Zond-5, -6, -7-ről????

    Nem azt tagadja senki, hogy űrhajókat lőttek fel, hanem hogy valóban járt ember a holdon. A kettő között nagy különbség van.
  • mrzool #76
    "...abban az időben, amikor monopolizálva volt minden tájékoztatás..."

    Ezzel sem értek egyet. Az _egész_ világ figyelte a holdraszállást. Nem hiába írtam a dopplert, most vagy nem tudod mit jelent ez, vagy csak elkerülte a figyelmed. Bárki, a világon bárki figyelhette a jeleket, és tudtommal a dopplert nem lehet hamisítani.

    De persze az is lehet, hogy az egész világot beszervezte a gonosz NASA. Csak akkor már lehet egyszerűbb lett volna tényleg megcsinálni azt a fránya holdraszállást.
  • NEXUS6 #75
    És az holdraszállás összes anyagából, te hányról tudod személyesen hogy létezik, hány volt a kezedben?

    De igazad van valószínűleg rengeteg anyag létezik. És mint mondtam szerintem is volt holdraszállás.

    De annak is igaza van, aki azt mondja, hogy abban az időben, amikor monopolizálva volt minden tájékoztatás, minden infó, amikor nem volt olyan, hogy fórum, blog meg hasonlók, ahol egy bekattant NASA szakember meg tudta mondani a frankót, viszont bizonyítottan retusálták a felvételeket, eltüntettek embereket stb. Szal abban az időben akár megcsinálhatták, meghamisíthatták az egészet.

    Az orosz holdprogramot 20 évig titokban tartották!!!
  • mrzool #74
    Te tényleg ennyire gyengeelméjű vagy? Szerinted egyetlen szalagon volt a 6 holdraszállás ÖSSZES anyaga?:) Veled tényleg felesleges a vita...