31
  • tomsh
    #31
    Teljes mértékben egyetértek veled. A "nagy magyar" orosz ellenesség még mindig jelen van. Mellesleg, e- miatt is kerültünk gazdaságilag padlóra mikor az Antall-kormány buta módon és "ideológiai" alapon elszakított minden szálat (gazdasági/politikai) az oroszokkal és semmi sem volt akkor elég drága... Nagy kár volt ez az országra nézve, még most is emlegetik az oroszok. A grippen használati jogát megvenni korrupt, pénz és hataloméhes politikusok érdeke volt. A tender totális korrupció...
    Még annyit tennék hozzá, hogy Putyin nem csak a harcművészetet veszi komolyan, hanem első osztályú 29-es pilóta is.
  • Sidewinder
    #30
    Pont Putyin meg a bandája támasztotta fel az űrkutatást,repülést. Nemtudom h voltál e például MAKS kiállításon Moszkvában most augusztusban vagy nézted e a webes közvetítését. Mióta Putyin hatalmon van azóta megnőtt a repült óraszám a légierőben mert kapnak végre üzemanyagot stb ÉS FIZETÉST is a pilóták,szerelők és társai ami a Jelcini időkben nem igazán volt jellemző.Ott vannak pl a stratégiai bombázósok is,Putyin hatalomra kerülése után kaptak először annyi pénzt hogy normálisan ismét elkezdhessenek repülni tizenakárhány év után akkor volt először hadgyakorlatuk,kaptak és kapnak folyamatosan új gépeket (Tu-160-asokat ami a világ legnagyobb és legyorsabb bombázója).Míg Jelcin idején ültek a földön és nem tudtak repülni,Jelcinék még azt a kevés pénzt ami jutott volna nekik azt is szétlopták.Azonkívül Putyin bejelentette pont az idei MAKS kiállításon,hogy az űrkutatás és a rerpülés Oroszország nemzeti prioritásai és ebbe rengeteg pénzt fognak fektetni ,mellesleg jegyzem meg h Jelcin annak idején el se járt a MAKS kiállításokra (akkoriban is voltak) mert szart a repülésre,űrhajózásra,holott pont ezekben tudnak nagyon az oroszok.Szóval ez a kijelentés Jelcinékre (Isten nyugosztalja az öreget) helytálló inkább (ne értsd félre nem mondom h Putyinék nem nyúlnak le semmit mert olyan politikus nem volt és nem is lesz aki ne nyúlna le csak ők sokkal kevesebbet arányaiban és nagyon fontosnak tartják az ország nemzeti érdekeit amibe nekik érthetően beletartozik az hogy Oroszo. vezető legyen a repülés és az űrkutatás terén).Amúgy az orosz átlagfizetések ha jól tudom megnégyszerewződtek Putyin hatalomra jutása óta és ebben az évben is tervezik már a béremeléseket és még az is különbség a korábbiakhoz képest,hogy mostmár időre meg is kapják az emberek a fizetést.Amúgy most h kapnak pénzt az orosz repülőgyárak az államtól is és nem csak saját pénzből gazdálkodhatnak,nézd meg h milyen gépet alkotott az a MiG cég amely a Jelcini időszakban állami támogatás és megrendelés hiányában a csőd szélére került.Ez a gép a MiG-29OVT (kívülről 1 sima 29-es,de sokkal fejlettebb elektronikája és 3D-s tolóerővektoroshajtóműve van) amely gépet az oroszok elküldtek 2006-ban a világ leghíresebb katonai légishowjára a RIAT-ra Fairfordba,és a gép és pilótái (2 pilóta repült vele váltva P.Vlaszov és M.Beljajev) megkapták a légishow abszolút legjobb bemutatójáért járó díjat valamint az "As The Crow Flies" szobrocskát, amit egyébként korábban magyar pilóták is elnyertek már. Itt a bemutató amely olyan elemeket is tartalmazott amelyet a világon jelenleg más gép nem képes végrehajtani: OVT Fairford.
  • Sidewinder
    #29
    Pont,hogy az amcsiknak jutottak a jobb tudósok. De az oroszoknak ott volt Koroljov is,ő vezette a szovjet rakétaprogramot (az amcsikét a német von Braun) inkább ő volt az aki előrevitte a programot mint az oroszoknak jutó,kevés és másodvonalbeli német tudós.Az Aeromagazinban 2 éve volt 1 interjú az amcsi űrközpontból.És a riporter találkozott még 20(!) volt náci tudóssal akik még mindig ott nyomultak,szóval az amcsiknak rengeteg és elsővonalbeli tudós jutott a németektől. Az amcsi űrprogram tulajdonképp német volt. A legfontosabb dolgokat mind a németek csinálták,(tervezés stb) szinte csak a hajózószemélyzetet(gy.k. az űrhajósokat) nem ők adták.
  • Randal
    #28
    Azért tervezik mind az oroszok mind a Kínaiak, hogy mennek a Holdra ugye?
    Hidd el, ezek már előre gondolkodnak.
    Az még okés, hogy az amik leszálltak a Holdra, de mi lesz akkor, hogyha kis kínai fogja azt elhajítja az ami zászlót, lerakja az övét és csak annyit közölnek: Kell a Hold? Gyertek vegyétek el. Nem egy-két évtizedben gondolkodnak ezek, hanem már jóval messzebbre.
  • fonak
    #27
    Valószínűleg turbószivattyú lehetett.
  • k0zi
    #26
    Wernher von Braun szerintem messze a legjobb mérnök volt a németeknél. Nem véletlen, hogy az amerikaiak léptek először a Holdra.
    Úgy tudom az oroszok főleg terveket szereztek, német tudósokat annyira nem (azok javarészét az Operation Paperclipben begyűjtötték)
  • k0zi
    #25
    Azt azért remélem sejted, hogy az oroszoknál azért mernek megcsinálni bizonyos dolgokat, mert az emberélet nem számít. A Mig-29-es katapult ülése is azért lett tökéletes, mert embereken tesztelték (no meg persze 100%-osan mechanikus).
    Az orosz Mars missziókról meg annyit, hogy amikor tervbe volt véve, hogy az oroszok majd embert juttatnak a vörös bolygóra, akkor az a jegy csak egy irányba szólt.
  • k0zi
    #24
    Tudod ez olyan, hogy a kőbunkó is megbízható, nem biztos, hogy elromlik. Karbantartást nem nagyon igényel, emiatt páratlan a rendelkezésre állási ideje. Ezekkel a mutatókkal lenyomja az abrams tankot vagy az apache helikoptert, mert azoknál néha ki kell takarítani a motort, meg üzemanyagot kell bele tölteni, de harcban nem kérdéses melyik fog jobban működni. Az amerikai rendszerek elektronikájuk és komplexitásuk miatt drágák és talán rosszabbak a rendelkezésre állási és megbízhatósági(ezt mondjuk kétlem) mutatóik.
    Az olcsóság pedig onnét ered, hogy az orosz katona/fejlesztőmérnök olcsón dolgozik.
  • Sanyix
    #23
    Rakétahajtóműbe mióta kell turbina?
  • JTBM
    #22
    Még a 90-es évek közepén dolgoztam egy cégnek, aki megvett egy orosz turbina gyárat. Ők készítették (talán még mindig készítik) az orosz rakétákba a turbinákat. Volt egy olyan, aminek néhány perc volt az üzemideje, utána tönkrement. Gondolom, levált valamelyik fokozattal. Nagyon durva...
  • JTBM
    #21
    A II. VH. után az oroszoknak jutottak a jobb német rakéta tudósok.

    Azért érdekelne, hogy a 40 éves technológián lehetne-e fejleszteni még pl. mai anyagok felhasználásával v. elérte a csúcsát és ez a létező legjobb?
  • Su0my
    #20
    igen, én is azon gondolkodom, hogy HA elvégzem a közlekedésmérnöki kart (BME) és HA tudok a repülés felé szakosodni, akkor hol lenne érdemes dolgozni. franciákhoz, németekhez tutira nem megyek, anglia, vagy amerika, amerika nyilván a legcsábítóbb, de az oroszoknál meg tényleg a tűzközelbe lehet kerülni...

    addig viszont van még 1 jópár évem
  • Komolytalan
    #19
    Mondjuk Oroszország jelenle elég jól áll pénzügyileg, minden évben többlete van a költségvetésnek, stb. Csak hát Putyin meg a bandája nagyon éhes, így nem valószínű hogy az űrkutatásba tolnák a többletet (esetleg az embereknek, akik megtermelték).
  • bandypappa
    #18
    Az orosz ürtechnikáról meg annyit mondanék, hogy inkáb ülök egy orosz gépbe, mint egy amerikaiba. Multkor látam egy dokumentumfilmet a historyn, amibe mutatták, hogy a 40 éves orosz rakétahajtómünek sokkal nagyobb teljesitménye volt, minta a mai amcsi fajtáknak. Edig 5 hatómüvet kellett beépíteni hogy felemelkedjen a rakéta, de az oroszbol 1 is elég volt, és igy is 40%-kal nagyobb teljesitményt adott le, mint az 5 amcsi hajtómü, mondom ezek 40 évesek. Valami nagyon magas oxigénfelhasználású eljárást dolgoztak ki, amit nyugaton azért nem fejlesztettek, mert veszélyesnek találták. Ha lenne elég cash az orosz ürkutatásban, már kész is lenne a marsegységük.
  • archelf
    #17
    [ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLET]
    Lehet, hogy csak sz@r volt LHM műhold, és így intézték el a dolgot. Megegyeztek az oroszokkal: Nincs per, nincs felháborodás, csak az oroszok vonogatják a vállukat, hogy megesik az ilyesmi. A pénz megmarad, mert fizet a biztosító. A Japánok meg majd kapnak egy másik - működőképe - műholdat. Később...
    [/ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLET]

    AE
  • emp
    #16
    A biztosítót pedig bizton mondhatom, hogy nem kell félteni... ("keresztbe biztosítás" miatt)
  • Emmegki
    #15
    Az oroszokra nagyon is odafigyelnek az űrkutatásban. Még így is sokkal megbízhatóbb/jobban rendelkezésre álló technikájuk van mint az usa-nak. És olcsóbb.
  • Su0my
    #14
    hiába, orosz. mindenki lenézi őket, nincsenek túlságosan szem előtt, mint az USA, de hát ők ezt hobbiból csinálják, és igaz, hogy nincs túl sok (sőt!) pénzük, de nem szabad azt hinni, hogy azok a csilli-villi dolgok, amiket az USA fejleszt nincsenek meg kicsit más formában, de az oroszoknál is. nem véletlen, hogy annál nagyobb fricskákat még mindig nem mer csinálni az USA, mint amit most az EU-i radar és rakétaállomásokkal. igaz, azért az oroszok fel is álltak a székből, szóval abból is mi lesz még?
  • Su0my
    #13
    aminek én spec kifejezetten örülök így látatlanban is! F*CK biztosítók!
  • xizor
    #12
    Elég ideges lehetett mindenki, amikor besült.De tényleg, ezzel a 327 repülésével nagyon durva találmány ez, és 43ből is csak 4 lett eddig hibás :)
  • dara
    #11
    Mintha olyan sok bolygóközi űrhajója lett volna az oroszoknak. Műholdak és mesterséges bolygók tényleg, de űrhajók.
  • CSOCSO
    #10
    video?
  • Voronyezs
    #9
    és a biztosítók biztosítóit ki biztosítja? biztonsági öv? :D
  • NEXUS6
    #8
    Még jó hogy a biztosítókat is biztosítják!;)))
  • metaljesus
    #7
    azért a biztosító se hülye, nyilván az eddigi fellövések biztosításából már megszedte magát. ha meg elszórták mert szerintük úgyse lesz baleset, na akkor van csak gebasz :)
  • Voronyezs
    #6
    ez van, pikk-pakk-bedöglött... előfordul...nyilván az oroszok se örlünek neki, de a biztosító most eldöntheti h felakasztja magát vagy megtanul repülni a kezével:)
  • wanek
    #5
    "A cég költségeit a jelentések szerint fedezi a műholdra kötött biztosítás" - itt most csak a biztosító szopott egyet.
    Az ilyen balesetek meg időnként előfordulnak.
  • NEXUS6
    #4
    Azért ahhoz képest, hogy elég bazi rakéta, meg hidrazinnal megy elég jó statisztikája van.

    Azért 327-et fellőtek már belőle az nagyon dúrva!!!
  • Chris XT
    #3
    Egy Proton még mindig olcsóbb, mint egy Atlas vagy egy Ariene, más dolog, hogy a benne lévő műhold mennyit kóstált.
  • Inquisitor
    #2
    Hát igen, nagy anaygi veszteség, ha meginog a vevők bizalma. Csóri japánok ... a saját űrrészlegük drága és nem sokat tud felmutatni, az amerikai és európai drága, a kínaiaknak meg kb. minden második fellövésük sikerül ...
  • Sanyix
    #1
    Előfordul.