Hunter

A Naprendszer mozgása okozza a nagy kihalásokat?

Amerikai kutatók szerint a földi fajok felemelkedését és hanyatlását részben naprendszerünk a galaxis korongján keresztülhaladó hullámzó mozgásai okozhatják.

Két évvel ezelőtt a kaliforniai Berkeley Egyetemen megállapították, hogy a tengeri kövületek tanúsága szerint a biodiverzitás, azaz a bolygón élő különböző fajok száma 62 millió éves ciklusokban emelkedik és csökken. A Föld nagy tömeges kipusztulásaiból legalább kettő, a 250 millió évvel ezelőtti Permi-triász és a körülbelül 450 millió évvel ezelőtti Ordovicium-kori kihalás párhuzamba hozható a fenti ciklus csúcsaival, ami nem magyarázható az evolúciós elmélettel.

A Kansas Egyetem kutatói szerint a kozmikus erők vezérlik a földi életet. Elméletüket azzal a ténnyel magyarázzák, mely szerint a csillagok nem fixek az űrben, időnként galaxisokon száguldanak át, vagy olyan kis távolságban tűnnek fel egymás közelében, ami elég egy rövid kozmikus randevúhoz. A Nap például folyamatosan köröz a Tejút középpontja körül, eltávolodva, majd újra megközelítve azt, miközben fel és le mozog a galaktikus síkon. Egy fel-le ciklus 64 millió évet vesz igénybe, ami hasonlít a biodiverzitási ciklushoz.

A kansasi kutatók kaliforniai kollégáiktól függetlenül is megerősítették a biodiverzitási ciklust és felvázoltak egy újszerű mechanizmust, mely szerint mindezt a Nap galaktikus utazása okozza. A tudósok ismeretei szerint a Tejútra gravitációs vonzást gyakorol egy hatalmas galaxishalmaz, az 50 millió fényévnyire elhelyezkedő Virgo. Az Kansas Egyetem részéről Adrian Melott és Mikhail Medvedev spekulációja szerint, ahogy a Tejút halad a Virgo-halmaz felé egy lökéshullámot (bow shock) hoz létre maga előtt, hasonlót a szuperszonikus sugárhajtású gépek által keltetthez.

"A Naprendszert egy lökéshullám övezi, ami jelentős mennyiségű kozmikus sugarat hoz létre, melyek elérik a Földet. Ilyen alapon miért ne lehetne a galaxisnak is egy lökéshulláma?" - teszi fel a kérdést Melott. A galaktikus lökéshullám csak a Tejút galaktikus síkjának északi oldalán van jelen, mivel ez az oldal néz a Virgo-halmaz irányába. A lökéshullám mögött túlhevült gáz és kozmikus sugarak áramlanak, amitől általában a galaxis mágneses mezeje megvédi naprendszerünket. 64 millió évente azonban a Naprendszer ciklikus utazásai következtében a galaktikus sík fölé emelkedünk. Ekkor kisebb a védelem és jóval nagyobb kozmikus sugárzás mennyiségnek vagyunk kitéve, vélik a kutatók.

A sugárzás erősödése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol a földi organizmusokra. Megnő a genetikai mutációk aránya, melyek a DNS sérülések kijavításának képessége rovására mehetnek, különböző betegségekhez vezetve, mint a rák. A kozmikus sugárzás kapcsolatba hozható a felhőzet növekedésével, ami képes jégkorszakot zúdítani egy bolygóra, de kölcsönhatásba is léphet a légkör molekuláival, melyek ennek hatására az ózonréteget pusztító nitrogén-oxid termelésébe kezdenek, csökkentve a Nap káros ultraibolya sugárzása elleni védelmet.

Richard Muller, a ciklust felfedező Berkeley kutatócsoport tagja szerint Melott és munkatársainak elmélete ésszerűnek hangzik. Hozzáteszi, hogy maguk is eljutottak addig, hogy a ciklust a galaktikus síkon való mozgással összekössék, arra azonban nem tudtak magyarázatot adni, miért térnek el a körülmények a sík északi és déli oldalán. "Ebben érték el az áttörést" - mondta Muller a SPACE.com-nak adott telefonos interjújában. "Olyasvalamivel álltak elő, amire mi nem gondoltunk. Örülök, hogy sikerült elérniük, gratulálok nekik"

Richard Bambach, a Smithsoniain Természettörténeti Múzeum paleontológusa szintén örömét fejezte ki, hogy egy másik egyetemnek is sikerült megerősítenie az elméletet, azonban figyelmeztet, hogy a galaktikus hipotézis még kialakulásának kezdeti szakaszaiban tart. "Ez egy elsőlépéses hipotézis" - mondta. "Érdekes elképzelés, azonban még igen messze vagyunk attól, hogy megtudjuk, valóban ez áll-e a biodiverzitás változásai mögött"

Mindenekelőtt a tudósoknak észlelniük kellene a galaxis északi részén feltételezett lökéshullámot, igaz hasonló lökéshullámokat már találtak más galaxisok körül. Legutóbb Philip Appleton a Caltech csillagásza fedezett fel egyet egy tőlünk 300 millió fényévnyire levő halmazban elhelyezkedő galaxisnál, ami a halmazhoz viszonyítva másodpercenként 990 kilométeres sebességgel halad. A Tejút ezzel szemben mindössze 200 km/s sebességgel araszol a Virgo felé, azaz ha létre is hoz egy lökéshullámot, akkor az jóval gyengébb lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Atti_ #74
    a foton öves dologhoz nincs közöm :D /felemelt kézzel távozik/
  • Epikurosz #73
    Köszönjük, hogy megtiszteltél nemes gondolataid eme termésével. Fotonöv? Talán a feketelyukban.
    Amúgy lekéstél, mert a Vízöntő kora rég elkezdődött. A hétvégén kaptunk is belőle egy kis ízelítőt aranyat érő májusi eső formájában.
  • BiroAndras #72
    "Tehát ha 1 fénylő gömb halad fénysebességgel akkor kívülről nézve nem is látni?"

    Ha feléd jön, akkor nem.

    "Belülről pedig látni lehet hogy a saját fénye gyorsabb nála"

    Igen.

    "És ha 1 -el gyorsabban megy mint fényseb"

    Olyat nem tud. A fénysebességnél gyorsabb mozgás elméletileg ugyan lehetséges, de mivel a fénysebességet átlépni nem lehet, a két oldal közt nincs se átjárás, se kölcsönhatás. Tehát a fénynél gyorsabb tárgy nem bocsáthat ki fényt.
  • szivar #71
    Kérdés az hogy a végtelen létezik-e, illetve hitelt érdemlően tudomást szerezhetünk-e a létezéséről?
  • _Atti_ #70
    nekem a photon öves dolog jutott eszembe erről..2012 december asszem 23 án beér a föld valami foton öv nevezetű jelenségbe és csak az erős öntudattal rendelkezők maradnak életben meg mittudomén mi minden megy végbe,a fanatikusabbak ilyeneket mondanak hogy nagyon világos lesz, visszatérnek a mitikusnak hitt dolgok ,és egyéb fantáziadus dolgok:)

    amugy egy ronga gondolatsor, meglehetősen OFF és fáraszto lesz:
    hisztek a végtelenben? akkor akár végtelenszer is pontosan ottlehet minden egyes molekula ahol:)(hogy ezt leírom végtelenszer megtörténhet végtelenül sok helyen) mindez mintha valami állandóságot sugározna.. szerintem a végtelen ad lehetőséget arra hogy olyan értelmetlen dolgok létezhessenek mint az élet és ez az állandó jellege hogy megélhetjük..nem gondoltátok még amikor pl majdnem elütött titeket egy kamion hogy lehet hogy meg is történt csak mivel nemélhetted meg ezért életed onnan éled tovább ahonnan lehetséges?:) ezzel csak az a bökkenő hogy a végtelen elvileg lehetőséget kinál a végtelen életre is..akárhogyis ezt csak akkor tudjuk meg ha megéljük ugye és nem lehet rá magyarázat mások esete fenti miatt és nem tudjuk közölni mással fenti miatt ,őket ugyanis elüti a kamion a mi életünk szerint:P ja nem vagyok fanatista meg ennek semmiféle hive sem csak pont manapság gondoltam ebbe bele és erre jutottam:)
  • Epikurosz #69
    Nézzétek a Nagy Becsapódást a TV2-n. Nektek való. :-)
  • Epikurosz #68
    Ez szép összefoglaló volt!
  • Ackro #67
    huh! ok legyen nektek igazatok, valóban nem tanultam se fizikát se matematikát ilyen szinten és valóban ált. iskolában nem tanítanak kvantummechanikát se heisenbergről se a határozatlansági relációról bár lehet, hogy tanítják inkább csak nem emlékszem.
    azonban ha ez így van, akkor logikusan x esemény végtelen sok eseményben végződhet, ám mégis valami miatt a végtelensokból csak egy esemény történik meg. azt ami azt az egy eseményt választja ki a végtelensokból is körülmények sokasága határozza meg szerintem. Én úgy gondolom, egy kisérletet sosem lehet egyazon időben ugyanazon a dolgon ugyanolyan körülményeket teremtve kétszer elvégezni. ezért persze, hogy mindig más eredményt ad. (és egyértelmű, hogy nem a műszerek pontatlansága miatt)

    nna mindegy tőlem, legyen egyébként véletlen igazából nem ez és ennek bizonygatása volt az eredeti hozzászólásom lényege, csak nem figyelsz mert ezt is már leírtam, hogy pusztán emberi kisstílű buta rácsodálkozás volt, hogy a naprendszer helyzete a tejútrendszerben ilyen módon befolyásolhatta az élet kialakulását és/vagy fejlődését.
  • assdf #66
    Az a gond, hogy te ismersz valami alapféle fizikát v matematikát és ez alapján te kijelented hogy véletlen nincs... csak azért mert ezt általános iskolában nem tanitják.
    Amúgy amiről te beszélsz a programozási véletlen, az valójában álvéletlen számokat generál, és ezt minden programozó tudja. Ennek sem ártana utánnanézned.

    És amiről a Heisenber irt, az az hogy ha ismered egy részecske egyik paramétert akkor nem tudod meghatározni a másikat. Pontosabban minnél jobban meghatározod az egyiket, annál pontantalabb lesz a másik. Na itt van a te általad irtak bukója, te feltételezed hogy minden felirható úgy hogy x-->y azaz ha ismered x-t akkor kiszámitható y. Heisenber pedig pont ennek az ellenkezőjét álitotta és bizonyitotta be, éspedig hogy minnél jobban ismered x-t annál kevésbe lehet kiszámolni y-t.

    Az én véleményem szerint (bár én nem vagyok sem fizikus sem részecskekutató) végül pont a részecskekutatás fogja meghozni azt az áttörést hogy megértsük a véletlen fogalmát. Lehetséges hogy végül a vallás által csodának nevezett és a tudomány által véletlennek nevezett dologról végül a részecskefizikusok be fogják bizonyitani hogy egy teljesen reális és tudományos dolog.
  • Ackro #65
    valóban, a mi szemszögünkből mindig lesznek véletlenek. azonban szerintem minden "a" ok egy "b" okozatot hoz létre nincs olyan, hogy "a" ok néha "c" okozatot teremt (ez lenne a véletlen) mert akkor az már nem "a" hanem "a1" ok.