Hunter

Hazánk is képviseltette magát az Ig Nobelen

Idén 10 Ig Nobelt osztottak ki; a díjazottak között találni ausztrál, brit, kanadai, finn, francia, német, japán, új-zélandi, nigériai, és persze amerikai tudósokat, de ami számunkra a legfontosabb, idén magyar díjazott is akadt, méghozzá egy nagydíjas témában.

Mesterséges kutyahere, a Csillagok Háborúját néző sáskák és egy menekülő ébresztőóra. A felsorolás csupán némi ízelítő a csütörtökön kiosztott 15. Ig Nobel díjnyertes alkotásai közül. Idén négy valódi Nobel-díjas osztotta ki a díjakat a Harvard Egyetemen, melyek csúcspontját ezúttal a folyadék dinamikai díjjal jutalmazott "A pingvinek székelésekor létrejövő nyomások" című tanulmány jelentette. Ez a madarak ürítési szokásait vette górcső alá.

A Marc Abrahams által 1991-ben alapított Ig Nobeleket minden évben oda adományozzák azoknak a tudományos "vívmányoknak", melyeket nem lehet vagy nem szabad megismételni, megnevettetve, ugyanakkor el is gondolkoztatva világunkat. Az idén magyar díjazott is akadt, méghozzá a nagydíjas pingvin témában.

A díjak kiosztására az egyetem 1200 fő befogadására alkalmas Sanders termében került sor, a díjazottak szigorúan egy percben mondhatták el köszönő beszédeiket, amit egy nyolc éves ceremóniamester tartatott be azáltal, hogy a kritikus idő túllépése esetén feltűnt a pulpituson és azt üvöltötte: "Hagyják abba, unalmas!". De térjünk vissza rögtön a magyar érdekeltségű pingvinnyomás tanulmányhoz, amit Victor Benno Meyer-Rochow, a Brémai Nemzetközi Egyetem és Gál József, az ELTE munkatársa kapott. Ők a fizika alapelveivel kiszámították a pingvinekben uralkodó nyomást, melyről részletes értekezést is készítettek a Polar Biology 2003. évi 27. számában.

Az orvosi díjat a Missouri állambeli Gregg Miller zsebelte be a Neuticles nevű találmányáért, ami nem más, mint egy heregolyó implantátum kutyák számára. Ezeket három különböző méretben és keménységben ajánlja a szerencsétlenül járt ebeknek. A békedíjat a brit Newcastle Egyetem két kutatója érdemelte ki, akik a sáskák agysejtjeinek tevékenységét követték nyomon, miközben a rovaroknak a Star Wars legizgalmasabb jeleneteit vetítették. Igen népes és nemzetközi kutatócsoport dolgozott meg a biológiai díjért, igaz nem kis munka lehetett 131 különböző, stressznek kitett békafaj szagát katalogizálni.



Az Ig az évek során olyan népszerűvé vált, hogy a győztesen a tengerentúlról is szívesen eljönnek, természetesen saját költségen, hogy személyesen vehessék át az elismerést. Ilyen volt a fizikai Ig-t elnyerő ausztrál John Maidstone, aki még 1927-ben fogott bele díjnyertes kísérletébe, melyben egy megdermedt fekete kátránygömb csöpögött át egy tölcséren, úgy, hogy egy csepp kilencévente jutott át rajta. Maidstone kutatótársa, Thomas Parnell sajnos nem lehetett ott az eseményen, ő ugyanis nem sokkal a második csepp után elhunyt.

A jó nevű MIT is képviseltette magát egy olyan ébresztőórával ami bújócskázik, mielőtt tulajdonosa kikapcsolhatná. Feltalálója, Gauri Nanda a gazdasági Ig-t kapta furcsa szerkezetéért, azzal az indoklással, hogy tutira kiveri az álmot az emberek szeméből, így elméletileg számos tevékeny órát adva a munkanapokhoz. Az irodalmi díjat a sokak által ismert, úgynevezett nigériai levelek ismeretlen szerzői kapták, míg élelmezési téren egy japán úr, dr. Nakamats Josiro kapott elismerést, aki 34 éven át minden étkezését lefotózta és kielemezte.


A ceremónia a hagyományok szerint papírrepülő-dobálással ért véget, amit mindeddig, immár tíz éve Roy Glauber sepregetett össze hűségesen, idén azonban nem lehetett ott az ünnepségen, mivel megnyerte a 2005. évi fizikai Nobel-díjat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)