Cifka Miklós

A NASA csapást mér a Holdra szállást tagadókra

A NASA noha régebben nem foglalkozott különösebben a Holdra szállás tényét tagadó konspirációs elméletekkel, az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló téma azonban arra kényszerítette a szervezetet, hogy mégis felvegye a kesztyűt és visszavágjon.

Korábban már könyvet is adtak ki, melyben részletekbe menően cáfolják a felvetett vádakat, és számtalan NASA által pénzelt, de a megvalósítás terén független dokumentumfilmet készítettek a témával kapcsolatosan. A hadjáratba még az ESA is igyekezett besegíteni - persze ez utóbbi, miszerint a SMART-1 műhold AMIE kamerájával az Apollo-program leszállóhelyeiről fényképet készítsenek inkább csak hírverésre volt jó. Az apró szonda kamerái nem ilyen jellegű feladatra készültek, különösen nem olyan magas pályáról, mint amilyenen a SMART-1 kering, így nem is készíthettek perdöntő bizonyítékként szolgáló felvételeket.

Klikk ide!
A Szovjet Luna (piros), az amerikai Surveyor (sárga) űrszondák, illetve az Apollo (zöld) holdkompok leszállási helyei a Holdon - Klikk a nagyobb változathoz

A NASA azonban úgy tűnik szeretné lezárni végre a témát. Ezért a 2008-ra tervezett Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda - melynek amúgy az elsődleges feladata a 2020 környékére tervezett következő, személyzettel ellátott NASA űrhajók lehetséges holdra szállási helyeinek vizsgálata - mellékesen azt a feladatot is kapta, hogy jó minőségű képeket készítsen az 1969 és 1972 között végrehajtott missziók leszállási helyeiről, mellyel (talán) véget lehetne vetni a konspirációs elméleteknek.

Noha az LRO űrszonda a Bush-adminisztrácó új űrterveinek egyik kulcseleme lesz, a költségvetése meglehetősen szűkre szabott. A kiválasztott hordozórakéta a hírek szerint a Delta II., mely megszabja a szonda méretét és tömegét. Ez utóbbi mintegy 1000 kg lesz, amibe beletartozik az az üzemanyag-mennyiség is, amellyel az LRO a Hold körüli pályát eléri.


Fantáziarajz a Lunar Reconnaissance Orbiterről

A szonda igen alacsonyan, mintegy 50 km-es magasságban fog keringeni égi kísérőnk körül, hogy minél jobban és részletesebben feltérképezhesse a Hold felszínét, különös figyelemmel a Hold sarkait. A misszió másik fontos feladata, hogy minél pontosabb adatokat gyűjtsön a Hold felszínén előforduló sugárzás mértékéről, melyek ismerete nagyon fontos a hosszabb küldetések, és egy esetleges Holdbázis létesítése esetén. A fedélzetére kerül még egy spektrométer is, melyel a Holdon található víz nyomait kutatják.

A tervek szerint az LRO 2008-ban indulna, és legalább egy évig keringene Hold körüli pályán. Az általa gyűjtött adatok alapján döntik majd el, hogy az ember visszatérése a Holdra pontosan hol is lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #215
    Épp most nézem az Űrcowboyok-at. Vannak benne valódi űrben készült felvételek. Szemmel láthatóan más a mozgása az űrhajósoknak, mint a stúdióban a szinészeknek. Csakhogy az emberek igen nagy részének a megfigyelőképessége...
  • Anteris #214
    ja, bocs, nem figyelmet!
  • Anteris #213
    http://www.titnet.hu/TIT
  • [NST]Cifu #212
    Tudományos Ismeretterjesztő Társaság
  • dez #211
    És ha jól sejtem, a számodra az is csak annak mondja magát, akinek az elmélete irracionális, ergó nyilván baromság... :)
  • babajaga #210
    "annak idején tagja voltam a TIT-nek"

    Mi az a TIT ?
  • babajaga #209
    "az elméleti fizikusokig),"

    Más az aki az, meg más aki annak mondja magát.
  • babajaga #208
    "A 36 évvel ezelőtti küldetést mai szemmel tekintve őskőkori számítógépek szolgálták ki,"

    Miért ír valaki ekkora baromságot? Az 1969-es holdraszállást az akkori legjobb számítógépek szolgálták ki, ilyen hogy mai szemmel nincs!Jellemző hogy a nagyotmondásában még két földi korszakot is egybemos!
  • dez #207
    Csak kicsit fura, hogy úgy szídsz másokat (fantasztáktól kezdve az elméleti fizikusokig), hogy te is egy radedli butaságot hordtál itt össze... :) Bocs, de tényleg. Tudod, szálkák meg gerendák, stb. :)
  • Anteris #206
    Én annak idején tagja voltam a TIT-nek és módomban állt látni az eredeti Holdon készült színes filmeket - konkrétan a rover-es küldetéseket - és biztosíthatók mindenkit hogy azok hiteles filmek voltak úgy hogy az összes kételkedő birka elmehet a faszba, mert csak magukat égetik.