Hunter

NASA-díj a holdporból oxigént előállítóknak

Az űrhivatal a jövő űrliftjeihez szükséges űrkábel után egy olyan szerkezet megalkotására ösztönzi a vállalkozó kedvűeket, ami képes oxigént termelni a Hold talajának regolitjából.

Kiírásra került a NASA X-díj mintára megalapított Centennial Challenges sorozatának második projektje. A NASA és a Floridai Űrkutatási Intézet (FSRI) által közösen kiírt 250 000 dolláros pénzdíjat az a csapat vagy személy gyűjtheti be, aki rendszerével elsőként tud 8 óra alatt 5 kilogramm oxigént kinyerni a JSC-1 nevű anyagból, ami egy szimulált regolit. "Az oxigénkinyerési technikák, mind a robot, mind az emberi holdexpedíciók számára kritikus fontosságúak" - nyilatkozta Sam Durrance, az FSRI vezérigazgatója, egykori űrhajós. "Akárcsak a többi pénzdíjas űrkutatási projekt, a MoonROx is az újítók széles körét ösztönzi olyan technológiák kifejlesztésére, melyek kibővítik jelenlegi képességeinket."

Bár számos módszer létezik a regolitból történő oxigén kinyerésre, egyetlen rendszer sem volt még képes a MoonROx projekt által megkövetelt mennyiség előállítására. A NASA reményei szerint ezek a rendszerek segítséget nyújtanak nagy mennyiségű oxigén kisajtolására a holdbázisok működése, valamint az érkező és induló űrhajók ellátásához szükséges belélegezhető levegő biztosítása érdekében.


Az FSRI és a NASA hivatalosan az elkövetkező hetekben ismerteti a MoonROx szabályait, azt azonban már most is tudni lehet, hogy a versenyzőknek a már fent is említett JSC-1-et kell majd használniuk a bemutatókon. Ez egy a NASA Johnson Űrközpontja által kifejlesztett, nagy mennyiségben előállítható anyag, amit bazaltos vulkáni hamu porráőrlésével készítenek el. Az így kapott szimulált regolit kémiai összetétele, ásványtana, részecske eloszlása, gravitációja, belső súrlódási szöge, és kohéziója megfelel a Holdról származó talajminták karakterisztikáinak.

A bemutatón részt vevő szerkezet nem lehet nehezebb 25 kilogrammnál, illetve a projekt végső határidejét a szervezők 2008. június 1-ben szabták meg. Mivel a verseny győztese az lesz, akinek elsőként sikerül a bemutatója, ezért legalább 12 héttel a demonstráció előtt regisztrálnia kell a nevezőnek az FSRI-nél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LowEnd #31
    Ki lehetne használni azt a kiskaput, hogy nem adták meg a felhasználható holdpor és energia mennyiségét.

    Én pl valami ilyen folyamatra szavaznék:

    10 holdpor betöltése + redukálószernek H2 + baszott sok hő
    20 Vízgőz lecsapatása, vízbontás,
    30 Szilárd hulladék a trashbinbe
    40 goto 10

    Mivel ennek a folyamatnak a sebessége (szinte) csak a bevitt energia mennyiségétől függ, ezért bedugnánk a villást a paksi erőmű egy generátorába és vigyorogva bezsebelnénk a díjat. Igaz hogy nem költséghatékony, de működik.

    Csinálunk rá teamet?
  • uniu #30
    Lehetne az is, hogy holdporból olajat csinálni:) Vagy sima földi homokból olajat:)
  • HUmanEmber41st #29
    Ennyi erővel kiírhatnának antigravitációs készülékre is valami jó nagy összegű pályázatot..
  • sz4bolcs #28
    Vagy szőkenőkkel csináltatni űrben a melót. Azok úgysem veszik észre, ha nincs zoxigén.
  • mrzed001 #27
    Egyszerűbb és olcsóbb lenne, ha terraformálnánk a holdat :)
    Fellőni fóliasátrakat + egy kis víz + genetikailag módosított moszat oszt máris jön a zokszigén :)
  • HUmanEmber41st #26
    És tudni kell a módját annak is, hogyan vonjuk ki a vízbűl a zokszigént
  • sz4bolcs #25
    Egyébként helyes, hogy csempézni tanítják őket. Aki űrhajósnak megy, az legyen sokoldalú! Hogy mehet űrbe olyan ember, aki azt sem tudja, mi jaza dróatkoszoroú?!
  • sz4bolcs #24
    Tényleg! Az lesz a következő, hogy hasznos teherként magukkal visznek egy kőművest.
    Meg egy asszonyt, a feleségét, bár ha azt használni kell, már úgyis késő.

    Ismerős valakinek a vicc, vagy csak én találtam most ki? :
    Miért szar Kelemen nemi élete?
    Mert kényelmetlen lehet a fallal dugni.

    Kac-kac.. humoristának szar lennék
    de kőművesnek is, mert nincs asszony.
  • [NST]Cifu #23
    Másképpen látom. Ösztönözni kell a kutatókat, hogy foglalkozzanak az ilyen dolgokkal, és erre az ilyen díjak nagyszerűen megfelelnek.
  • HUmanEmber41st #22
    Szárszónak is 1 a vége, még sokáig nem lesz Holdbázis, csak a NASA bedobott megint valami pályázatot, mint az űrlift.
    Kezdek arra gondolni, hogy nem is akarják igazából a projektet véghezvinni, csak valami világméretű tehetségkutatást csinálnak.
    Mert: űrlift ???? hááát még nem igazán megvalósítható ugye a kábelek kiépítése, sokezer rakéta indítás stb
    Holdporból oxigén??? Minek ??? Nem építenek oda űrbázist még nagyon sokáig.. a közös űrállomás ( mi is a neve???) sem épül, mert kőművesképzésen vannak a piloták...( csempézni tanulnak.. )
    Szvsz olyan tervek vannak, melyek egyhamar nem valósulnak meg..