Mikeyy

Új eszközök a fehérjekutatásban

Egy volt katonai mérnökök által alapított Izraeli társaság teljesen átalakítja a módját annak, ahogy a tudósok jelenleg a génekre és a fehérjékre tekintenek.

A Compugen két új "proteomikus" terméket mutatott be: az egyik segít a kutatóknak a fehérjéket sokkal pontosabban megtalálni, a másik pedig segít a proteinek tanulmányozásában a betegség különböző fázisaiban. A cég alapítóinak múltja meglehetősen érdekes, hiszen nem csak egyszerű tudósok, vagy vállalkozók. Egyikük rakétatervező volt, másikuk matematikus, és egy másik fontos tag például repülőszimulációkat készített az Izraeli légierőnek. A kilencvenes évek elején együtt összehoztak egy élettudományokkal foglalkozó társaságot, amely folyamatos fejlesztéseivel nagymértékben megkönnyítette a kutatók dolgát a hatalmas mennyiségű biológiai adatokkal történő megbirkózásban.

Márciusban a Compugen bejelentette, hogy egy nagyon jó módját találta fel a gének vizsgálatának. Legújabb eszközeik a fehérjék elemzésére szolgálnak, amiket a kutatók az emberi biológia "igáslovainak" hívnak. Ők hordozzák az utasításokat a gének számára. A fehérjék és a gének közötti utasítási folyamat sokkal bonyolultabb, mint ahogy egykor a kutatók gondolták, és a Compugen kutatói most azt állítják, hogy ők ezt a folyamatot jelenleg mindenki másnál jobban értik.

Az újonnan bemutatott eszközeik közül az elsőnek a neve ProtoCall, amely tulajdonképpen egy web alapú eszköz a fehérjék keresésére. A ProtoCall elemzi a tömeg spektrométerektől kapott adatokat, ezek azok az eszközök amelyek elválasztják a fehérjét a sejttől. A Compugen algoritmusa a nyers adatokat egy jelentéssel bíró fehérje listává alakítja át, amelyben a kutatók szabadon kereshetnek egy nyilvános adatbázis formájában, de előfizetési díj fejében akár a Compugen belső adatbázisában is kutathatnak. A nyilvános adatbázis jelenleg nagyjából 800 ezer fehérjét tartalmaz.

A második eszköz neve Z3, ez egy grafikus program, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a fehérjéket több ezer féle beteg, vagy pedig egészséges formában szemléljék. A technológia eredeti változata hatalmas áttörésnek számított, hiszen első alkalommal tette lehetővé, hogy a kutatók egyetlen sokszínű képen szemléljék az egészséges és a beteg fehérjéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!