Hunter

Szén nanocsövekkel javítja fel a NASA a chipeket

A NASA tudósai által kifejlesztett új előállítási folyamat legalább 10 évvel meghosszabbíthatja a szilícium chip ipar életét. Az április 14-én bejelentett új eljárás egészen parányi szén nanocsöveket alkalmaz a réz vezetők helyett az integrált áramkörökön belüli részek összekapcsolásához.

A nanocsövek, melyek nanométerekben mérendőek, sokkal kisebbek, mint a ma alkalmazott komponensek: egy nanométer az átlagos emberi hajszál átmérőjének tízezred része.
"A NASA-nak kis méretű, ám nagy teljesítményű számításokra képes gépekre van szüksége a jövő automatizált űrhajóihoz" - nyilatkozott Meyya Meyyappan, a NASA Ames Kutató Központ Nanotechnológiai Központjának igazgatója. "A lényeg, hogy a számítógép chipek több réteggel és kisebb komponensekkel többet tudnak tenni értünk. Miközben mi a szén nanocső alapú chipeken dolgozunk, közvetve segítjük a szilícium alapú chipek minél további üzemben maradását."


3 nanométer magas széncsövecskék

"A szén nanocső összekötők használatának egyik előnye, hogy rendkívül magas áram vezetésére képesek: több mint egymillió amper áramot képes vezetni egy 1 négyzetcentiméteres területen bármilyen veszteség nélkül, ami a réz összekötők esetében problémáját okoz" - mondta Jun Li, a NASA kutatócsoportjának vezető tudósa, az új eljárás kifejlesztője. "Továbbá nincs szükség mély, szoros árkok kialakítására a szilícium ostyákon melybe a réz vezetők ágyazódnak, ami újabb problémát jelentett volna az alkatrészek egyre kisebbé válásával" - tette hozzá Li.

"Eljárásunk lehetővé teszi a réz parányi szén nanocsövekkel való helyettesítését a szilícium chipek hálózati rétegeinek összekapcsolására" - mondta Meyyappan. "Úgy véljük ez az új eljárás segíthet fenntartani a Moore-törvény növekedési görbéjét."
A Moore-törvény Gordon Moore, a számítógépes chipek egyik úttörőjének 1964-es megfigyeléséből ered, mely szerint az integrált áramkörön egy adott területén elhelyezhető tranzisztorok száma mindtegy másfél évente megduplázódik.


A széncsövek körül szilicíum-dioxid van

"Az új eljárással a gyártók újabb komponens rétegeket adhatnak a szilícium chipekhez, ezáltal tovább növelve a számítógépek teljesítményét" - mondta Li. Mivel a réz villamos ellenállása nagy mértékben emelkedik a fém méreteinek csökkenésével, így egy bizonyos méretbeli határ alá már nem lehet eljutni a réz vezetőkkel. Ezzel szemben a rendkívül kisméretű szén nanocsövek összehasonlíthatatlanul kisebb elektronikai konfigurációkat eredményezhetnek a számítógépes chipek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #8
    yovan, durva hasonlat volt... de talalo
  • Bonewerkz #6
    nem jo, mert a kozmikus sugarzas okozta zavarokra erzekenyebbek a kisebb meretu csipek...(minel kisebb, annal zajerzekenyebb...) ezert szol pl a csoves erosito is szebben, mint a felvezetos...
  • RelakS #2
    ezt kérdezem én is