Hunter

Jó úton halad a Jules Verne űrhajó

Sikerrel zárultak az ESA első automata szállító járművének (ATV), a Jules Vernének akusztikai tesztjei.

Az európai űrügynökség hollandiai tesztközpontjában az ATV egy 11 tonnás kísérleti konfigurációja már bizonyított. A végleges, Nemzetközi Űrállomásra utazó jármű kilövéskori tömege 20,5 tonna lesz, a súlytöbblet a rakományból és az üzemanyagból adódik. Az ember nélküli ATV-t, ami ellátmányt szállít majd az űrállomásra, az európai Ariane-5 rakéta állítja pályára.

A kilövéskor az aerodinamikai erők hatására létrejövő hatalmas zajszint - melyet a rakéta tetején helyet foglaló jármű az első három percben megtapasztal - erős vibrációkat okoz, ezt volt hivatott letesztelni a most elvégzett akusztikai teszt. Az emeletes busz méretű ATV teljes szerkezetének ellen kell tudnia állni ennek az átlagosan 144 dB hangnyomás szintnek, melynek fő frekvenciái 25Hz és 5kHz között mozognak. Ez az akusztikus vibráció az emberi test számára már halálos.

A noordwijki tesztüzem Nagy Európai Akusztikus Létesítményében (LEAF) lezajlott próba több napos méréssorozatot foglalt magába. Érzékelők tucatjait helyezték el az ATV különböző területein, melyek hardverének viselkedését figyelték. Az adatok kiértékelésében és a teszt lefolytatásában két tucat mérnök és technikus segédkezett. A tesztelést az ESA mellett az ATV-t építő EADS, az Alcatel Alenia Space, a Dutch Space és az ETS koordinálta.

Március elején már sikeresen bemutatkozott az űrállomás és az ATV közötti kommunikációs kapcsolat, ami nélkülözhetetlen a két űregység találkozójához. Az elkövetkező hónapban az energiaellátásért felelős négy nappanel kibontását tesztelik, siker esetén pedig még a nyár végén lefuttathatják a sokak által kritikusnak tartott hőteszteket. Ezen dől majd el, hogy a Jules Verne képes-e hat hónapos űrbeli küldetésének teljesítésére.

A Jules Verne Európa fél évszázadra visszatekintő űrprogramjának legnagyobb űrhajója, ami 2007. első felében, várhatóan májusban hagyhatja el a bolygót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • turul16 #16
  Nekem angol billem van, vissza váltok angolra és shift+6.
  (Magyarra szint csak az sg miatt váltok, MSN/ICQ -n nem irok ékezeteket)
 • Dj Faustus #15
  "SPL"
  Angol nyelvterületen (és nálunk is újabban) jobban elterjedt a hangnyomásból való származtatás a W/m2. Egyébként köszi a kiegészítést.

  "A ^ jelet hogy csinálod egyszerűen?"
  ALT Gr (Jobb ALT)+3
 • Epikurosz #14
  A ^ jelet hogy csinálod egyszerűen?
 • turul16 #13
  "10 a 2" on nem egyszerübb százat (100) írni ? vagy 10^2 nak jelölni ?

  phon skála
  Decibel SPL Itt van pár példa, hogy mi menyire nyom. És képzeljétek el, hogy azt peridikusan zuzzák rátok gyorsan.
 • Dj Faustus #12
  Tisztázzunk néhány dolgot:
  - A hang intenzitását (energiaáram-sűrűségét) W/m2-ben mérjük. 1 kHz-en még éppen hallható hang intenzitását alapszintnek nevezik, ennek értéke: 10 a -12-en W/m2.
  - A hang teljesítményét Wattban fejezzük ki - ami egy adott hangintenzitás adott felületre vetítve.
  - dB-ben a különböző hangintenzitások/hangteljesítmények hányadosát fejezzük ki. Tehát az alapszinthez (10 a -12-en W/m2) viszonyítva illetve egy légoltalmi sziréna (10 a 2-on W/m2) 140 dB szintkülönbségű.
  - Az ember egy adott hangintenzitású hangot más-más frekvencián másképpen hall hangosnak (tehát pl. 1 kHz-en az alapszint és a légoltalmi sziréna között 140 dB hangosságszintet ad, de magasabb/alacsonyabb frekvencián kisebbet). Ennek bemutatására a Fletcher-Munson görbék alkalmasak.
  - A fájdalomküszöb és a hallás alsó határa egyénenként változik. 1 Khz-en kb 120-140 dB körül van.
 • Warpcore #11
  Az h a hang nemmás mint a levegő sűrűségváltozása ,és mivel ki akar eggyenlítődni,ezért szépen tovaterejd és elolszik mindenirányban,mint egy tóba doott kavics hullámai a víztükrön,ezért is hívják hanghullámnak
  A frekvencia sem mindeggy,a mélyebb tartományban inkább maga a lökéshullámot érezni enkkora hangerőnél(mert ez már az) a magasabbak pedig iyen erővel már komoy vibrációs károkat tudnak okozni,és az emebri test erre spec igen érzékeny.
  De 144db nél már tökmindeggy mert azonnal beszakad a dobhártyád ..
  vagy Marty McFly akciója a Doki hifijével
 • turul16 #10
  Szétrázza pl. ideg rostokat megfelelő frekin.
 • Tiberius B #9
  Kiváncsi vok: mi benne a halálos? Miért halálos? Mi ennek a mechanizmusa?
 • Trucker39 #8
  Ez a "halálos " kicsit durvának tünik. Meg kellene kérdezni egy vadászgép kiszolgáló műszaki szakembert. Ha jól emlékszem, 134dB már mértek és senki nem halt bele (igaz, fülvédő volt mindenkin).
 • Mice #7
  ja, maga alá ordít és úgy megy:D