Hunter

Jól vizsgázott az orosz mini-űrjármű

Oroszország pénteken egy kisméretű, összehajtható űrkapszulát tesztelt, amivel a jövőben rakományt vagy akár embert is szállítanának a Nemzetközi Űrállomásról a Földre.

A Demonstrator-R2, másik nevén IRDT, ami a felfújható visszatérési és ereszkedési technika angol rövidítése, egy átalakított Volna ballisztikus rakétával emelkedett a magasba a Barents-tengeren állomásozó Boriszoglebszk atom-tengeralattjáróról. Ezután a terveknek megfelelően megkezdte süllyedését a Kamcsatka-félszigeten található Kura kísérleti terület irányába - jelentette az Interfax hírügynökség.

A Lavocskin tervezőiroda egyik munkatársa szerint a próbaút rendben lezajlott, a dolognak egyetlen apró szépséghibája van, hogy az űrjármű keresésére kiküldött egységek még nem akadtak rá a demonstrátorra. Szolgálatba állítását követően az új eszközt egy orosz teherűrhajó fogja feljuttatni az ISS fedélzetére, amit azután különböző rakományok visszajuttatására fognak felhasználni.

A szerkezet összehajtható, kúp alakú testét egy nagy hőnek is jól ellenálló, igen könnyű anyagból készítették, hajtóműve nincs. Kiszámított pályán tér vissza a Föld légkörébe, ami jelentősen lecsökkenti a költségeit, különösen a jelenleg folyamatosan szolgálatot teljesítő Szojuzokhoz képest. Az űrkapszulát indítás előtt nitrogénnel töltik fel.
"A Demonstrator olyan szállítmányok lejuttatásában játszhat szerepet, mint például az űrállomáson elvégzett kísérletek eredményei" - nyilatkozott a tervezőiroda képviselője. Ha a szerkezet a gyakorlatban is bizonyít, akkor akár mentőcsónakként is bevethető lesz, azaz egy esetleges evakuálásnál embereket is szállíthat.

A Demonstrator az Európai Űrhivatal (ESA) és az European Aeronautic Defence & Space Co. (EADS) megbízásából készült el. A francia-német EADS-ról tudni érdemes, hogy 80%-os résszel az Airbus többségi tulajdonosa. Az ITAR-Tassz jelentése szerint korábban három kilövés már kudarccal végződött, a mostani azonban végre meghozta a várt sikert. A Volna rakéta, bár olcsó és egyszerű alternatíva, elég sok vele a gond, amiről a napvitorlával kísérletező Planetary Society vezetői is tudnának mesélni.

Mindenesetre a Lavocskin közleménye szerint az űrkapszula kibontó és felfújó rendszere sikeresen működött az űrben, az egység hővédelme pedig szintén jelesre vizsgázott a sűrű légkörben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #19
    Mézga Aladár(TM) féle felfújható űrhajó rulez!;)
  • NEXUS6 #18
    Ezt egy tök jó ötletnek tartom.

    Nem értem, hogy minek eröltetik az olyan konstrukciókat, amik bonyolultak és a nagy felületi terhelés miatt eszméletlen erőhatásnak vannak kitéve. (Hagyományos visszatérő egységek, ürrepülőgépek)

    Ez egy jó bizonyíték, hogy a felületi terhelés csökkentésével jelentősen csökkenteni lehet az igénybevételt, pedig látszólag az eszközök sokkal nagyobbak a "kelleténél"!

  • Warpcore #17
    Végülis semmi köze .. lényeg az hogyha éles környezetben vetik be kissé ciki ha visszajön
    A Buran rendszerrel pedig eleve ki lett volna zárva egy challenger féle katasztrófa esélye mivel nincs különálló szilárd rakétamodul csak az Energya. És mivel magána Buranon nincs hajtómű(csak a manőverezéshez)átkötővezeték se kell+eggyel kevesebb dolog ami elromolhat.
    Valamint tökautomatikusan tette meg az egész utat a fellövéstől a földetérésig.. kíváncsi vagyok hogy egy amcsi űrreplülő mikor csinálná ezt utána ..persze kitudja..lehet a Burant is egy kis Rc-távirányítóval tette le Szergely
    a végszó: nagy kár érte
  • Razgon #16
    Ez sajnos benne van a pakliban. Orosz oldalon is volt már ilyen, lásd Szojuz 11. Igaz, az már jóval régebben volt.
  • [NST]Cifu #15
    A Volna rakéták nem olyan "szarok", egész egyszerűen lejárt az üzemidejük, ezért az oroszok részben gyakorlatokon lövöldözik el őket (harci fej nélkül), részben hordozórakétának alakítottak át párat. Tény, hogy megbízhatóságuk kérdéses, de olyan rakéták esetén, amelyek már évekkel túllépték a tervezett élettartamukat, ebben semmi meglepő nincs.
  • TommyGun #14
    Amcsik mennyivel jobbak ? Már két űrrepülöt legénységgel együtt sikerült agusztus huszadikai látványosággá avanzsálni...inkább 135 milla euró mint 10 űrhalyós...szvsz
  • Drawain #13
    Mi köze annak, hogy atomtengeralattjáróról lövik fel ahoz, hogy atomot cipel a rakéta? :)
  • Warpcore #12
    Orosz űrprogram "TERVEK!" szintjén mindig sokkal előrébb járt mint bárki más.. a Buran - Energya páros is fényévekkel verte az amerikai STS rendszert .. csakhát a pénz..ugye. szószerint a szú ette már az összeszerelt rakétát és az űrsiklót eggyetlen hibamentes repülés után..majd a leszakadó hangártető adta meg a kegyelemdöfést.
  • Dr4gonlord #11
    Lehet úgy hangzott, de nem erre céloztam, semmi bajom az oroszokkal, sőőt, szurkolok is nekik az űrprogram terén, csakhát a pénz.
  • Warpcore #10
    --nahh találtok
    egyébként ha ezek a Volna rakéták iyen szarok
    és ha atomtengeralattjáróról lövik fel akkor
    gondolom atomot cipeltek ezek.. szval ha háborúban
    használták volna ezeket az nem agggaztotta őket
    hogy minden 3. visszaesik a fejükre?