Hunter

Az emberi űrrepülés álmát kergeti a SpaceDev

A SpaceDev űrrepülési cég is beszáll az emberi magán űrrepülésbe, miután bejelentették terveiket egy többször használható űrhajó építéséről, ami egy napon utasokat juttathat el földkörüli pályára.

A SpaceShipOne erőforrásait is gyártó, kaliforniai Poway központú SpaceDev a NASA Ames Kutató Központjával közös társulásából merítette az ihletet, mely hibrid meghajtások kutatására és kifejlesztésére irányul. "Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a SpaceDev igenis rendelkezik saját tervekkel az emberi űrrepülés terén, mind orbitális, mind szuborbitális értelemben" - mondta Jim Benson, a cég alapító elnöke és vezérigazgatója egy telefonos interjú során. Benson szerint a SpaceDev Dream Chaser elnevezésű járműve első repülését 2008-ban hajthatja végre, amennyiben a költségvetési előirányzatokat sikerül tartaniuk. Az űrhajó a tervezet szerint legkevesebb három embert fog szállítani 160 kilométeres magasságba egy hibrid rakétahajtómű és vertikális kilövési profil alkalmazásával.


Az X-34-es alapokon épülő SpaceDev Dream Chaser számítógépes modellje

"Örülök, hogy a SpaceDevvel dolgozhatunk űrkutatási céljaik elérésében" - mondta az Ames igazgatója, G. Scott Hubbard. "A rövid időn belül elérhető, alacsony költségű emberi és ember nélküli rutinszerű űrrepülés pontosan az, ami nemzeti célkitűzéseinket szolgálja."

A SpaceDev jelenleg a NASA által kifejlesztett X repülő tervekben látja a megoldást, a legjobb eséllyel az X-34 űrrepülőgép elv pályázik a megvalósításra, mondta Benson. A NASA X-34 programja - amit 2001-ben leállítottak - egy újrahasználható, ember nélküli szuborbitális űrhajó kifejlesztését célozta meg. A cég három nagy piacot képzelt el gépe számára, a kereskedelmi űrszállítási ügyfelek, a polgári szervezetek, mint a NASA és a hadsereg által képviselt területeket. "Elérkezett az űrrepülés ideje, mind általánosan, mind a nagyközönség számára" - jelentette ki Benson, aki elmondása szerint 50 éve vár a kereskedelmi űrrepülés valóra válására és eleve ezzel a céllal alapította 1997-ben vállalkozását is. "Sokan vagyunk, akik gyermekkoruk óta vágyunk a világűr elérésére."


Illusztráció a függőlegesen startoló Dream Chaserről

A SpaceDev nem kezdő a magán űrhajózási vállalkozások világában. Mint már az elején említettük, ők látják el több létfontosságú komponenssel, valamint utántöltéssel az Ansari X-díj fő esélyese, a SpaceShipOne hibrid rakétahajtóművét. A cég nevéhez fűződik a kisméretű CHIPsat műhold megépítése is, ami a Berkeley Egyetem kutatói megrendelésére készült. A SpaceDev hibrid hajtómű technikája szilárd gumit és folyékony dinitrogén-oxidot használ, ami a cég Streaker kilövőjármű családját is működteti. A Streaker gyorsító fokozatát, ami körülbelül 100.000 font tolóerőt generál, szintén alkalmazni fogják a Dream Chaser kilövésénél. "Feltehetően három változatot is el fogunk készíteni mire eljutunk az orbitális űrjárműhez" - mondta Benson, hozzátéve, hogy a kezdeti szuborbitális űrrepülőt egy átmeneti változat fogja követni, és csak ezután jön az orbitális hajó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)