Hunter

Műanyag narancshéjból

Amerikai tudósoknak szén-dioxid felhasználásával sikerült műanyagot előállítaniuk narancshéjból. A Cornell Egyetem csapata reméli, egy napon a CO2 légkörbe való kiáramoltatása helyett begyűjthetik, és műanyagok készítéséhez hasznosíthatják az elsőszámú üveg­ház-hatást okozó gázt.

Az egyetem kutatói az újszerű műanyagot szén-dioxidból, a narancs héjában megtalálható olajból és egy katalizátorból állították elő (utóbbi a végbemenő reakciókat gyorsítja fel). A műanyagok polimerek, hosszú láncú, szénalapú (szerves) molekulák. A limonén is egy szénalapú elegy, ami körülbelül 95%-át teszi ki a narancshéjban talált olajnak, ami többek közt a citrus illatot is kölcsönzi a háztartási tisztítószereknek. Geoffrey Coates, a Cornell egyik kémia professzora és munkatársai a fenti olaj egy származékát alkalmazták polimerjük egyik építőelemeként, az úgynevezett limonén-oxidot.


Geoffrey Coates professzor, Scott Allen és Chris Byrne a laboratóriumban. Coates kezében a reaktor, Allennél a létrehozott műanyag, Byrne pedig a limonén-oxidot tartja

A kutatók egy segédmolekulát, más néven katalizátort is bevetettek a limonén-oxid reakciójához a CO2-dal, előállítva egy új polimert, amit polilimonén karbonátnak neveztek el. Ez a polimer számos jegyében megegyezik a polisztirénnel, amit számtalan eldobható műanyag termék előállításához használnak. "Szinte minden műanyag, a ruházatokban fellelhető poliésztertől az élelmiszeripari csomagolóként és az elektronikai iparban alkalmazott műanyagokig a petróleumhoz nyúlnak vissza" - magyarázta Coates professzor. "Amennyiben sikerül elkerülni az olaj használatát és helyette egy már bőséggel rendelkezésre álló, megújítható, és olcsó erőforrást használhatunk, akkor már valami olyasmihez jutottunk, amibe érdemes befektetni" - mondta Coates. "Munkánk lényege, hogy képesek vagyunk teljesen megújítható forrásokból igen jó minőségű műanyag előállítására."

Coates csapata jóideje dolgozik a szén-dioxid, mint az ipari polimerek egyik összetevőjének újrahasznosításán. A szén-dioxid az elsőszámú emberi tevékenységből származó, üvegház-hatást okozó gáz, amit kőolajszármazékok égetése és az erdőirtások juttatnak a levegőbe. Az eljárással a gázt el lehet szigetelni, és fel lehet használni olyan műanyagok előállításához, mint a polilimonén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #27
    Narancshámozókat felveszünk! Kiemelt kereseti lehetőség!
  • babajaga #26
    "CO2 légkörbe való kiáramoltatása helyett begyűjthetik,"

    Agyament elmebeteg barom elképzelés, magyarázzam hogy miért?
  • sandz #25
    Szerintem ez egy halott ötlet. Nem létezik, hogy akkora volumenben narancsból elő lehet állítani limonént, hogy egy ilyen gyártás gazdaságos legyen. Nem szól a cikk a polilimonén tulajdonságairól. Ha valamilyen szempontból különleges akkor speciális célokra esetleg alkalmazni fogják, de ha csak annyiban különbözik a polisztiroltól, hogy narancs alapon is elő lehet állítani, akkor el kell felejteni.
  • booyaa #24
    ez a találmány is feledésbe merül mint a többi pedig tényleg nem lenne hülyeség ha egy picivel nagyobb nagyobb lenne a támogatottságuk!!!!!!
  • dez #23
    "A LEGO gyerek kezébe nem való - hallucinációt okozhat!"
  • HUmanEmber41st #22
    kenderolaj ?????????
  • Daniel Jackson #21
    Nagyon jó ötlet, bár még elég sok a kérdőjel, Egyhamar nem lesz ebből semmi.
  • Sauron #20
    Én azt mondom, ha olajat akarnak, ültesenek a narancs helyett kendert!
  • GulaSoft #19
    Műanyag várat!
    (kis legó katonákkal)
  • kissmic #18
    Igy lehet a szarból várat csinálni!