Hunter

Emlékezőképességet kapott a műanyag

Egy új műanyag - amit olyan alakúvá tekergethetünk, amilyet csak szeretnénk vagy tudunk - fény hatására visszaáll eredeti alakjába.

Az emlékezőtehetséggel megáldott anyagot nagy érdeklődéssel fogadták a sebészektől egészen a lezárható háztartási tasakokat gyártó cégekig. A kutatók már korábban is alkottak alak-emlékező anyagokat fémből és más műanyagokból, azonban azoknak hőmérsékletváltozásra volt szükségük a működéshez, ezzel szemben a legújabb alak-emlékező műanyag egy teljesen új családot képvisel, ami a fény különböző hullámhosszainak hatására hajlik és egyenesedik ki.

"A fény mint stimuláló kiszélesíti az alak-emlékező polimerek alkalmazásait" - mondta Andreas Lendelein, a berlini GKSS kutatóközpont igazgatója, aki az MIT vegyészmérnökével, Robert Langerrel közösen publikálta eredményeit a Nature magazinban.


A találmány kulcsa egy fényérzékeny molekulacsoportban rejlik, melyek akkor alkotnak kötéseket egymással, ha a fény egy bizonyos hullámhosszának vannak kitéve. Ezeknek a molekuláknak egy vékony rétege nyúlik át egy másik, nem fényérzékeny molekulákból álló "állványzatra". Az állványzat kezdeti alakja jelenti a rendeltetési alakot. Így például ha egy kutató a véráram átjárhatóságát biztosító feszítődarabot akar készíteni, az állványzatot spirális alakban készíti el, majd erre felviszi a fényérzékeny molekulák rétegét.

Ezután egy speciális szerkezet alkalmazásával a spirált egy szállá egyenesítik ki, majd a molekulákat megvilágítják, melynek hatására a fényérzékeny részek kötést képeznek egymással és rögzítik az állványzatot a szál alakban. Később az alkalmazó orvosnak csak egy parányi bemetszést kell elvégeznie a szál és egy száloptikás szonda behelyezéséhez a beteg artériájába. A szondával juttatják el azt a bizonyos fény hullámhosszt, melynek hatására felbomlik a molekuláris kötés és a feszítődarabka visszaugrik eredeti spirális alakjába.

Lendelein szerint a legújabb kihívás a technika adott alkalmazásokhoz történő alakítása valamint a reakció erősítése, hogy nagyobb mennyiségű műanyagot is használhassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #22
    Szerintem dez #11-es hozzászólásában nem feltétlenül a pszihopata kéjgyilkosok és szadisták kreativitására célzott... :P
  • SirLord #21
    hát nemtom, de havert simán beszopatod, ha mondjuk részeg, és hozzávágsz egy ijen kotont, azt kellö idöben levakuzod, és szétroppantja a farkát
  • smv #20
    -Neked is összemegy a mobilod ha napon használod?
  • Lost Lont #19
    majd valahogy beépítik mobilokba és akkor ezzel is lehet rajolni :)
  • MerlinW #18
    jó lesz napenergiás garázsajtónak...
  • vegesm #17
    műanyag pisztoly?
  • atlagember #16
    Én speciel először jopofa gyerekjátékoknál tudtam volna elképzelni, de nem rossz ötlet a terrorista sem, aki a pisztolyát például műpénisszé hajtogatva viszi át a vámon.
  • Commandante #15
    Ha még egyszer valaki ideböfögi a "mi lesz ha terroristák kezébe kerül" marhaságot, akkor felrobbantom magam! És vigyázz kisapám, tudom hol laksz, tudom mi a címed, és Te leszel a következő.

    Üdv: Juszuf
  • smv #14
    :D Ez jóóóóó
  • M2 #13
    Jaja! Simán csinálnak belőle olyan nyakláncot ami vakufényre lerövidül és akkor a nőknek annyi...