Skoal

Az űrturista visszatért

A világ első űrturistája, Dennis Tito, visszatért a Földre. Szerinte a kaland nem volt más, mint utazás a paradicsomba.A kicsit fáradtnak és sápadtnak tűnő Tito a nyolc napos ellentmondásos vakációt az álmai valóráválásaként emlegette. Ez maga volt a paradicsom, óriási repülés, sima landolás, abszolút nem volt semmi probléma - nyilatkozta a kazasztáni sivatagban végrehajtott landolás után.


Emelkedett hangulata ellenére nehézségei adódtak a gyaloglással, ezért egy tolókocsiban szállították a közeli kórházba gyors rutinellenőrzésre. Utastársai - Talgat Musabajev és Yuri Baturin orosz asztronauták - szintén éppen és egészségesen landoltak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tett utazásuk után. Ők saját lábukon tették meg az utat a rutinvizsgálat helyszínéig.

Az első amatőr űrhajós által véghezvitt kaland közben aggodalmak voltak a 60 éves férfi egészségével kapcsolatban, de a landolás után ezeket megcáfolták az orosz bajtársak. Tito egy nagyon erős és büszke ember, mind fizikailag, mind mentálisan helytállt - nyilatkozta Talgat Musabajev. Ezután a trió helikopterrel a kazah fővárosba repült, ahol a miniszterelnök már várta őket. Méltó fogadtatásban lesz része Tito úrnak - mondta az elnök. Eddig csak tudományos-fantasztikus írásokban olvashattunk olyasmit, hogy egy átlagember felrepülhet a világűrbe. Most önnek köszönhetően megnyílt az út az űrturizmus előtt - szólt a köszöntés. Személyes tapasztalataim legmerészebb álmaimat is meghaladták - válaszolt Tito.

Eleinte aggódtam az egészségi állapotom miatt, nehogy esetleg rosszul legyek az űrben, de végül is minden úgy alakult, hogy ez alatt az idő alatt éreztem legjobban magam az egész eddigi életemben. A multimilliomos mielőtt visszatérhetne az USA-ba, az elkövetkező tíz napot Oroszországban tölti orvosi megfigyelés alatt. Az utazás előtt kisebb vita alakult ki az orosz és az amerikai hatóságok között, melyet tárgyalásos úton sikerült rendezni - lásd korábbi írásunk. A pénz szűkében lévő orosz űrkutatásnak nagyon jól jött Tito 20 millió dollárja, mely az egész éves költségvetési keretüket mintegy 15 százalékkal megnövelte. Az ISS fedélzetén tartózkodó kaliforniai üzletember és egyben ex-űrkutató tudós az ideje nagy részét fotózással, a Föld csodálásával és opera hallgatásával töltötte.

Természetesen kivette részét az egész legénységet érintő un. szolga melókból is, mint például az ételfelszolgálás. Tito elmondása szerint ideje nagy részét az ISS olyan részében töltötte el, ami az amerikaiak körzetétől kb. 100 méteres távolságra volt. Szerinte az amerikai asztronauták is nagyon segítőkészek voltak vele, teljesen otthon érezte magát a fedélzeten. Moszkva elutasította a NASA panaszkodását a misszióval kapcsolatban. Szerintük csak savanyú a szőlő, ugyanis ismételten az oroszokhoz kötődik az első űrturista sikere, annak ellenére, hogy az utas valójában amerikai állampolgár volt.

A NASA, melynek szintén nagyban köszönheti Tito a vakációját, kijelentette, várólistáján több név is szerepel már, akik szintén hajlandóak lennének fizetni egy hasonló Földön kívüli vakációért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #6
    Persze a T2-nél jobb az Aliens, de attól még nekem az is bejött :)). Csak azért írtam a T2-t,mert a T1-ben nem voltam biztos, hogy Ő rendezte. De asszem az is az övé. Meg reméljük a 3 is :).
  • Bith #3
    reméljük Cameron gyerek is túléli, mert elég jó filmeket tud csinálni :). A 2 legjobb ugyebár a Terminator2, meg az Aliens.