Hunter

Repülési engedélyt kaptak a Bigelow űrmodulok

Az amerikai kormány engedélyt adott a Bigelow Aerospace számára a felfújható modulok űrbe juttatására.

A Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) Kereskedelmi Űrszállítási Felügyelete (AST) rakományengedélyt bocsátott ki a Bigelow Aerospace Genesis típusú felfújható moduljaira - melyek teljes nagyságukban háromszorosukra növelhetők és a Nautilus névre keresztelt űrlakóegység alkotóelemeiként funkcionálnak. A november 17-i hatályú FAA-AST engedély a teljes koncepcióra kiterjedő átvizsgálás eredményeként született meg, beleértve a kivitelezést, a felhasznált anyagokat, a hőpajzs technikát, az űrbeli felfújódási folyamat minden egyes pontját, valamint a teszt modul pályáról való visszavonását.


A Bigelow-féle felfújható űrállomás modellje

Ezek a modulok nem csupán a mikrogravitációs környezetben készült termékek fejlődését szolgálják, de a távolabbi jövőt tekintve lakóhelyet biztosítanak az űrturisták számára, és hasonló építmények kaphatnak helyet a Holdon és a Marson is.

"A Genesis a maga műfajában az első, ami megszerezte az FAA-AST engedélyt" - magyarázta Mike Gold, a Bigelow Aerospace jogtanácsosa a SPACE.com-nak, hozzátéve, hogy az engedélyezés precedens értékűnek minősíthető. Gold elmondta, hogy az engedély nem rakétafüggő és nincs lejárati ideje sem, bármely az FAA licenszével rendelkező szállítóeszköz az űrbe juttathatja a modulokat. "Ez egy kis lépés az FAA-AST részéről, de hatalmas ugrás a bigelow Aerospace számára" - összegzett Gold, köszönetét fejezve ki egyben a hivatalos szervnek abban a tevékenységében, mellyel lehetőséget biztosít a kisebb űrvállalkozásoknak is a kibontakozásban, és beengedi őket az űrtechnikák nagy szereplői közé.


Balra a Genesis Pathfinder - egészen bonyolult struktúrák is kialakíthatók

A jelenlegi tervek szerint a Genesis modulokat egy magán fejlesztésű rakéta, a Falcon V, a kaliforniai Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) még szintén nem repült Falcon 1-ének leszármazottja juttatná az űrbe. A Genesis prototípus a Falcon V első repülésén már a rakéta fedélzetén lenne, ami nagyjából egy év múlva, 2005 novemberében lenne esedékes. Emellett azonban 2006. áprilisában tervben van egy Genesis Pathfinder modul fellövése is egy silóból indítható Dnyepr rakétával az ISC Kozmotransszal, egy orosz-ukrán céggel kötött szerződés értelmében.


A felfújható űrállomás belsejének koncepciórajza

A hónap elején a Bigelow Aerospace lerántotta a leplet az 50 millió dolláros "Amerika Űrdíjáról" is, melynek szabályairól korábban már részletesen beszámoltunk. Az űrdíj szoros kapcsolatban áll a felfújható modulok hasznosításával. "Rengeteg érdeklődő keresett meg már minket a legkülönbözőbb területekről, a kisvállalkozói csoportoktól kezdve a nagyobb, tradicionális űrrepülési cégekig bezáróan " - mondta Gold.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #23
    "és a családban fejenként 2-3 mobil teló van"

    Fejenkent 2-3 kez is dukal hozza?
  • papabear #22

    na akkor még1x, máshonnan...
  • papabear #21

    Év autója 1908



    Év autója 2004.
    Alig van különbség. Pláne, hogy ez utóbbi hibrid üzemű.
  • Dredd #20
    Hehe, dettó :D 1995-ben láttam először internetet valami hulladék gépeken windows 3.11 alól az egyetem géptermében :D És szerintem is pont hogy a nagy változások korában élünk, ha csak az első commodore16-osomat hasonlítom össze a mai gépemmel, vagy azt nézem, hogy amikor én voltam gyerek, színes TV nem hogy luxus volt, de alig-alig volt valakinek, és Dacia volt a családi autó :D És a legjobb, hogy ezek a technológiai-társadalmi vívmányok, mint pl. az internet nem egy kiválasztott szűk réteg számára elérhetőek, hanem effektív a társadalom egésze számára.

    Cifu, téged idősebbnek gondoltalak ;P
  • [NST]Cifu #19
    ennek ellenére még a fogorvos is többszáz éves barbár módszerekkel dolgozik

    Egyáltalán jársz te fogorvoshoz? Mert az orvosi pneumatikus fúrógép nem éppen többszáz éves találmány, ahogy a a nyálelszívó gép vagy a implantációs fogpótlás sem... :)))

    Amúgy a lent igencsak felsoroltak pár dolgot a változások terén, én csak egyre hívnám fel a figyelmet: most interneten keresztül kommunikálsz, valószinüleg szélessávú internetkapcsolattal, és ebben nincs semmi rendkívűli. Én először 1994-ben találkoztam az internettel (16 évesen), UNIX gépen. Hát mit ne mondjak, azért kicsit megváltozott mára...
  • BiroAndras #18
    Pl. az én gyerekkoromban a vezetékes telefon és a színes TV luxuscikkek voltak. Ma meg 19 colos LCD moncsin nézek TV-t, és a családban fejenként 2-3 mobil teló van.
    És újra nincs vezetékes telefonunk... mégis van ami ugyanolyan. :)

    Persze vannak dolgok, amik lassabban változnak.
  • papabear #17
    Te nem tudom mikor voltál gyerek, de az én gyerekkorom óta igen nagyot változott a világ. Pedig én sem vagyok túl öreg...
  • Mice #16
    21. sz. LOL

    nap mint nap azt hallani, hogy a tudományok így meg úgy

    ennek ellenére még a fogorvos is többszáz éves barbár módszerekkel dolgozik és még hány ilyen területe van a hétköznapoknak. még egy nyomi vihart esetén sem mehet a gép folyamatosan.

    nagyon szép a pentinyuszi 4 is, de én egyáltalán nem érzem a különbséget a gyerekkorom beli és a mostani világ között...szerintem egy helyben toporgunk...
  • Mice #15
    nem tom de egy kisebb meteor vagy egyéb kavics érkezése esetén talán egy masszívabb kaszni jobban bírná, bár feltételezem akkor meg a felvitele lenne szép műsorszám
  • papabear #14
    Sztem tart már ott a műanyag- és kémiaipar, hogy elérjék a kellő anyagminőséget egy ilyen űrlufihoz. - és gondolom már szerepet kapnak nanotech anyagok is...

    Amúgy meg elég innovatív az egész, csak gratulálni tudok a fejlesztőknek. (Szokjunk már le "a merev, fémtest a legerősebb" felfogásról, a XXI. században élünk vagy mi)