Hunter

Elindult a harmadik űrturista

Szombaton helyi idő szerint délelőtt 9 óra 55 perckor elindult a bajkonuri kozmodromból a Nemzetközi Űrállomás 12. legénysége és a világ harmadik űrturistája. Gregory Olsen, amerikai üzletember és tudós 10 napot fog eltölteni az ISS fedélzetén.

A jegyárat nem hozták nyilvánosságra, ám hírügynökségi értesülések szerint az elektromos szenzorok szakértője 20 millió dollár körüli összegért váltott magának helyet a Szojuzon és az űrállomáson, ahol több kísérletet is el kíván végezni. A New Jersey-i központú Sensors Unlimited 60 éves vezérigazgatójának útitársai az űrállomás új parancsnoka, az amerikai William McArthur és orosz kollégája, Valerij Tokarev, repülőmérnök, akik az április óta szolgálatot teljesítő Szergej Krikalev és John Phillips párost váltják.


Rakétájuk kilenc perccel a kilövés után állt Föld körüli pályára, miközben három gyorsító fokozatot hagytak maguk mögött. A tervek szerint hétfőn hajnalban érik el az űrállomást, ahol a Szojuz automatikusan dokkol be az ISS Pirs moduljába. Olsen cége nagy érzékenységű filmeket és fényképezőgépeket gyárt, valamint együttműködik a NASA-val is.


Az új Sensor Unlimited felszerelések súlytalanságban való tesztelése mellett Olsen több saját maga által tervezett kísérletet is végre fog hajtani, éppen ezért ő nem űrturistának, inkább "űrrepülésben résztvevőnek" nevezi magát, illetve Tokarev is mint tudományos kutató hivatkozik rá. Olsen visszautasította az asztronauta megnevezést is, mivel szerinte ehhez a titulushoz jóval nagyobb szakértelem szükségeltetik, mint amivel ő maga jelenleg rendelkezik. McArthur kapitány már nem számít újoncnak az űrállomásokon: az 54 éves, nyugalmazott ezredes háromszor repült az űrsiklóval, egyszer az ISS-re, egyszer a Mir űrállomásra. Tokarev, aki 52 éves és jelenleg is ezredesi rangban szolgál az orosz légierőnél, mindössze egyszer jutott el eddig az űrbe, akkor is egy amerikai űrsikló fedélzetén.

Az új legénység két-három űrsétát fog elvégezni, eszközöket állítanak be, és karbantartó munkát végeznek a fedélzeten. McArthurnak is lesz tudományos feladata, Tokarevvel közel négy tucat kísérletet végeznek el az űrállomáson, illetve időt szakítanak egy instant tészta reklámfilmjére is, melyet egy japán tv-csatorna felkérésére forgatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joofiu17 #48
    jah mikor nrkrm lesz 20 millo felesleges dollarom en is felmegyek majd...
  • Achilles #47
    Lehet nem véletlen volt :D
    Arra voltam kiváncsi ő mit ért gravitáció alatt.
  • BiroAndras #46
    Nagyjából meg is válaszoltad a saját kérdésedet.
    Az alap gondolatkísérlet úgy szól, hogy ha egy zárt liftben vagy nem tudod eldönteni, hogy egyhelyben állsz s gravitációs erő hat rád, vagy gyorsulsz, és nincs gravitáció.
    Ebből Einstein arra következtetett, hogy amikor egy testre csak a gravitáció hat, akkor valójában nem gyorsul semerre, csak a tér görbültsége miatt látszik úgy. Amikor pedig gravitációs térben valami megtartja a testet, akkor az valójában folymatosan gyorsul, és ezt lehet gravitációs erőként érzékelni.
  • Achilles #45
    Mit értesz gravitáció alatt? Az erőt vagy a gyorsulást?
    A gravitációs gyorsulást "érezni" mert hisz épp emiatt zuhan a föld felé. Amit nem érezni az a gravitációs erő mert hogy "se nem huzza se nem nyomja az alátámasztást". Amugy szerintem a gyorsulást közvetlenül nem is érzékelheted, inkább az abból keletkező erőt.
  • BiroAndras #44
    "Úgy tudtam, hogy mikrogavitációs kísérleteket is folytatnak az ISS-en..."

    Ha pályán van azu állomás, akkor belül nem érzékelhető a gravitáció. Lényegében folyamatosan zuhan a Föld felé, csak mindíg elvéti. Erre a jelenségre alapozta Einstein az általános reativitás elméletet (miszerint gyorsulás=gravitáció).
  • Achilles #43
    Tényleg naív vagy! :) Tény hogy hülye neve van és könnyen félreérthető. De tényleg csak nagyon durván számolj egy kicsit.
    Ha a tömegközéppontra kiszámolod 'g'-t akkor kb 9,81 et kapsz. Igen ám de a föld felszine kb6700km re van a közééponttól(sac nem tom pontosan mennyi) na már most szerinted ez 150-200km-er alatt ez mennyire fog lecsökkeni?(3% os magasság változás szerinted mennyi 'g' változást okoz?)

    Atom: bocsi nem a jószándékodban kételkedem csak elegem van a képmutatásból, hogy "mennyire aggódom a szegények miatt" miközben ül a tv/számítógép elött és chips-et majszol. No nem mintha én sokat tettem volna a szegényekért de legalább nem azzal foglalkozom, hogy ki mire költi a pénzét.
    Anteris nek azért egy valamiben igaza van nem kajára kell nekik a pénz mert az nem old meg semmit.

    Bocsi de egy kicsit bosszant az a hozzállás hogy ne csináljunk addig semmit mig a világon minden szegénységi kérdést meg nem oldunk, meg hogy mennyivel hasznosabban el lehet költeni a pénzt.

    A tudománynak fejlődnie kell (márpedig az űrturizmus, a magántőke bevonásával talán kirángathatja az űrkutatást a több mint 25éve tartó stagnálásból), és a fejlődés megoldja/megoldhatja a szegénységet. Azon viszont el lehet vitatkozni, hogy hol van az egyensúly a kettő között.
  • Atomreaktor #42
    Jó a hozzáállásod, hallod-e?:)
    De azért ez nem egészen így van...
    Kicsit elgondolkozhatnál mélyebben is, másokra is gondolva...
  • Cat #41
    Kapcsold össze ezt a kettőt:

    Moszkva, 2005. október 3., hétfő (MTI/Reuters) - Oroszország nyersolaj kitermelése napi 9,53 millió hordóval, 40 ezer hordós emelkedéssel augusztushoz képest újabb rekordot ért el a Szovjetunió felbomlása utáni években. Az energetikai minisztérium hétfői közlése szerint a termelés 0,4 százalékkal nőtt augusztushoz képest, amikor szintén (napi 9,49 millió hordóval) rekordot állított fel.

    ---------------------------

    Moszkva, 2005. szeptember 28., szerda (MTI/Reuters) - Oroszország jövőre 15 milliárd dollár küladósságot készül visszafizetni határidő előtt, bár ehhez néhány hitelező országgal még meg kell állapodni a feltételekben, mondta az orosz pénzügyminiszter szerdán. Ez 5 milliárd dollárral több annál, mint amit Oroszország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt heti ülésén bejelentett.
    [...]
    Az orosz kormányfő ugyanakkor a konferencián hangsúlyozta: Oroszország a napi állami kiadások fedezésére nem fogja kiüríteni stabilizációs alapját, amelyben immár 30 milliárd dollárnyi összeg halmozódott fel az óriási olajjövedelmek nyomán. Mihail Fradkov ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy néhány képviselő infrastruktúrális korszerűsítésekre szeretné felhasználni az alapban felhalmozódott pénzt.

  • [NST]Cifu #40
    Az az "ennyi" pénz az nem túl sok. Gyakorlatilag évi ~600 millió dollárból élt eddig az orosz űrkutatás - Ennyit a NASA esetén egy komolyabb űrszondára költenek el. Egy Progresz felküldése ~22-25 millió dollár, egy Szojuz felküldése cirka 40-50 millió dollárjukba kerül. Szóval a helyzet az, hogy az ISS-el kapcsolatos személyzettel ellátott küldetéseken kívűl semmire sem volt pénzük. Orosz tudományos műholdak nem nagyon vannak. Nincs rá pénz. A különféle, szovjet érából maradt dolgokat igyekeztek megőrizni, vagy tovább vinni, de a pénzhiány erre is rányomta a bélyegét - az orosz űrsikló program gyakorlatilag szétrohadt, ami pedig még megmaradt, azt egy roskatag tetőszerkezet nyomta agyon. A hajdan volt félelmetes Enyergia hordozórakéta senkinek sem kellett, és az új hordozórakéták (Angara, Onega, Bajkal) megépítésére és fejlesztésére évek óta nem sikerült elég pénzt összekalapozni.

    A Kliper űrsikló esetén is az ESA beszállását valóságos csodaként értékelték, pedig az amerikai űrprogramokhoz hasonlítva a fejlesztése nevetséges összegbe kerül (mintegy 200 millió dollárba - becslések szerint).

    Szóval hogy folyamatosan fejlesztenek, az túlzás. Vagy egy csomó tervük, és csinálnak újabb terveket - aztán megpróbálnak valahogy támogatókat, befektetőket keresni, általában kevés sikerrel...
  • Kryon #39
    1-Annyira azárt nem kapkodják el....
    2-Oroszország gyakorlatilag a kőolajból él,aminek az árfolyama az elmúlt öt évben kb. 3-4 szeresére emelkedett.....