Hunter

Nincs helyük a nőknek az űrben

Négy évtizeddel ezelőtt küldte fel az egykori Szovjetunió az első nőt a világűrbe, azóta azonban mellőzik őket a férfiak uralta űrprogramban, állítják hajdani és jelenlegi kozmonauták.

Valentyina Tyereskova, aki 1963. június 16-án kezdte meg 70 órás és 41 perces űrutazását, a szovjetek szocialista ideológiájának felsőbbrendűségét volt hivatott bemutatni. Az Egyesült Államok csak 20 évvel később követte az oroszokat, amikor Sally Ride egy űrsikló fedélzetére kapott bebocsátást. Azonban az oroszok hőse egy interjúban hangot adott panaszainak, mely szerint esélyt sem kapott egy második utazásra.


Sally Ride az Apollo 13 parancsnoka, James Lovell mellett. Ride volt az első amerikai nő az űrben, és egyike annak a négy űrhajósnak, aki tagja lett az Űrhajós Hírességek Csarnokának

"Minden tiltakozásom és érvelésem ellenére eltiltottak a repüléstől" - nyilatkozott Tyereskova az orosz Ogonyok hetilapnak. "Az első alkalom után elszánt voltam, hogy visszatérek a világűrbe, azonban nem így történt."

Tyereskova után az oroszok a mai napig két nőt küldtek az űrbe, Szvetlana Szavijackaját 1982-ben, majd Jelena Kondakovát, aki az első hosszú távú űrrepülést hajtotta végre a gyengébb nem képviseletében 1994-95-ben. Az orosz űrtestületben jelenleg egyetlen női kozmonauta szerénykedik, Nagyezsda Kuzselnaja, aki mindeddig még nem jutott ki a csillagvárosból, bár már jó ideje rendelkezik a megfelelő kiképzésekkel. 2001-ben került a legközelebb az űrutazáshoz, amikor az olasz űrhajós, Robert Vittori helyett bevethetőként ő is felkészült a Nemzetközi Űrállomásra utazó legénységgel, az olasznak azonban nem volt szüksége a beugróra. A már 40 éves Kuzselnaja legutóbbi interjújában szintén kifejtette, hogy a férfiak vezette orosz űrprogram meg sem kísérli bevonni a nőket a munkába.

"Nem azt mondom, hogy a női űrhajósokat nem látják szívesen az űrprogramban" - nyilatkozott. "Viszont azt kell mondanom, hogy minden űreszköz, beleértve az űrruhákat, az űrhajók kényelmét biztosító rendszereket főként a férfiakra vannak tervezve. Éppen ezért a nők nem igazán illenek bele az orosz űrhajózási környezetbe."
"Úgy vélem több nőt kell beengedni az űrhajós kiképzésekre. Ha egy nő lehet vasúti munkás, akkor miért nem repülhet a világűrbe?" - tette fel a kérdést.

Tyereskova történelmi repülésének 40. évfordulója felzúdulást váltott ki az orosz médiában, melyet egy vezető orosz űrtisztviselő igyekezett csillapítani, megígérve, hogy a következő kozmonauta válogatáson nőket is figyelembe vesznek, igaz erre még jó néhány évet várni kell.

"Nem könnyű a tapasztalt, jó képességű férfi specialisták kiválasztása sem, viszont készen állunk a női jelentkezők figyelembevételére" - mondta Alexander Alexandrov, az Energija képviseletében. Május végén kilenc férfi csatlakozott az orosz űrhajósokhoz, ez volt az első válogatás öt év óta. Jelenleg 44 főt számlál az orosz űrhajós testület.

Alig pár hónapja az orosz űrhivatal vezetője, Jurij Koptyev bejelentette, hogy "hosszú időbe fog telni" mire nőt küldenek az űrbe, köszönhetően a súlyos visszalépésnek, amit a Columbia űrsikló elvesztése idézett elő. Ezzel szemben az amerikai űrtisztviselők már bejelentették, hogy a következő űrsikló egy nő parancsnoksága alatt fog nekivágni a világűrnek, igaz a mikorról még semmi biztosat nem lehet tudni.

Időközben Tyereskova visszautasította azokat a híreszteléseket, miszerint alig tudott megbirkózni az űrrepüléssel és gyakorlatilag a teljes küldetés során eszméletlen volt.
"Remekül éreztem magam 24 óra elmúltával és kértem az állami bizottságot, hogy három nappal hosszabbítsák meg űrben tartózkodásom. Végig vittem a teljes ütemtervet. Maguk szerint meg tudtam volna tenni mindezt 'félholtan'?" - reagált haragosan az egykori űrhajós.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Anteris #22
  arra azért kiváncsi lennék, hogy az eddig repült nők havi ciklusát figyelembe vették-e az űrben tartozkodás szempontjából. Pontosabban, úgy kalkulálták-e a rpülési időt, hogy az menzeszen kívül essék. Mert ha igen, az gázos. Akkor abban benne van, hogy -na, lőjjünk már fel egy nőt is, ne nyámnyogjanak annyit a feministák!, közben egy púp a hátukra az egész.
 • [NST]Cifu #17
  Az elmaradottak kedvéért megjegyzem, hogy a világ legtöbb országában egyenjoguságot biztosít a mindenkori alkotmány, mégpedig bőrszinre, nemre, vallásra és IQ-szintre való tekintet nélkül. Ez utóbbi egyes lent olvasható hozzászólások fényében sajnos kiemelésre szorul...
 • Anteris #16
  egy csomó vízet elpazarolnak a menstruációjukra.
 • Vik1984 #15
  paraszt :D
 • zippofcy #6
  Ezer ne nosulj meg soha :)
 • gonosz #4
  ti buzik vagytok? :)
 • SoDI--- #3
  Asszonyállat konyhába való :-)
 • [HUN]PAStheLoD #1
  mekkora agyament hír :p