Hunter

Összegyűrte a tengerfeneket a cunami földrengése

Az ázsiai cunamit kiváltó földrengés-zónáról készült első felvételek, valamint az ebből készült háromdimenziós modell bemutatják, hogyan alakult át és milyen "sebeket" szenvedett el a tengeralatti tájkép a tektonikus lemezek összeütközésének hatására.

Ez volt az első alkalom, hogy egy súlyos földrengés után a tengerfeneket ilyen hamar szemügyre vegyék, nyilatkoztak a tudósok. A Brit Földtani Felügyelet csapata, valamint Tim Henstock és Lisa McNeill, a Southamptoni Oceanográfiai Központ tengergeológusai január végén keltek útra a brit királyi haditengerészet Szingapúrban állomásozó HMS Scott kutatóhajója fedélzetén. A hajó multi-sugaras szonár leképező rendszerének segítségével a szumátrai partoktól körülbelül 150 kilométerre feltérképezték az eltorzult tengerfeneket. A színes térkép jól mutatja, hogy a földrengés hatalmas gerinceket emelt, némelyik eléri az 1,5 kilométeres magasságot is, melyek közül több összeomlott, nagy kiterjedésű földcsuszamlásokat hozva létre.


2004. december 26-án a földrengés körülbelül 40 kilométerrel a tengerfenék alatt keletkezett, amit az India és Burma tektonikus lemezei között kialakult váratlan mozgás okozott. A lemezek találkozásakor az indiai lemez erősen lefelé nyomódott.

"A begyűjtött adatok reményeink szerint segítenek a földrengést létrehozó geológia folyamatok jobb megismerésében " - mondta McNeill, hozzátéve, hogy kutatásuk végeredménye előrelépést jelenthet a jövő földrengéseiből eredő kockázatok jobb előrejelzésének terén is. Az adatokat a térség navigációs térképeinek frissítéséhez is igénybe veszik.

A földrengés körülbelül kétszer erősebb volt, mint azt a geológusok először feltételezték, jelentették be a tudósok. Seth Stein és Emile Okal, az amerikai Northwestern Egyetem geológusai szerint a földrengés nagysága a pillanatnyi erősségi skálán 9,3 volt, nem 9,0. Mivel a skála logaritmikus, ezért egy 0,3-mas emelkedés nagyjából kétszeres növekedésnek felel meg. Ez a földrengést a valaha feljegyzett második legnagyobb rangjára emelte, amit csupán a 9,5-ös erősségű chilei rengés előz meg, ez 1960. május 22-én következett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #8
    Igen, a geoid mindíg pontosan fogja közelíteni a Föld alakját :)

    Na miért is?? :)
  • IrkaBirka #7
    1960, 2005?
    egymást követően a két legnagyobb?

    nincs valakinek egy pontos statisztikája?
  • valamit #6
    A geoid talán akkor is jó közelítés lesz ;)
  • davos80 #5
    Nemtom miért mondasz fa*ságot!
  • alph4 #4
    Nem tom 10 év múlva hogy fog kinézni a föld!
  • haxoror #3
    durva
  • Killgore #2
    Ez nagyon odab@sz
  • Mike33021 #1
    Na ez nem semmi