Hunter

Összegyűrte a tengerfeneket a cunami földrengése

Az ázsiai cunamit kiváltó földrengés-zónáról készült első felvételek, valamint az ebből készült háromdimenziós modell bemutatják, hogyan alakult át és milyen "sebeket" szenvedett el a tengeralatti tájkép a tektonikus lemezek összeütközésének hatására.

Ez volt az első alkalom, hogy egy súlyos földrengés után a tengerfeneket ilyen hamar szemügyre vegyék, nyilatkoztak a tudósok. A Brit Földtani Felügyelet csapata, valamint Tim Henstock és Lisa McNeill, a Southamptoni Oceanográfiai Központ tengergeológusai január végén keltek útra a brit királyi haditengerészet Szingapúrban állomásozó HMS Scott kutatóhajója fedélzetén. A hajó multi-sugaras szonár leképező rendszerének segítségével a szumátrai partoktól körülbelül 150 kilométerre feltérképezték az eltorzult tengerfeneket. A színes térkép jól mutatja, hogy a földrengés hatalmas gerinceket emelt, némelyik eléri az 1,5 kilométeres magasságot is, melyek közül több összeomlott, nagy kiterjedésű földcsuszamlásokat hozva létre.


2004. december 26-án a földrengés körülbelül 40 kilométerrel a tengerfenék alatt keletkezett, amit az India és Burma tektonikus lemezei között kialakult váratlan mozgás okozott. A lemezek találkozásakor az indiai lemez erősen lefelé nyomódott.

"A begyűjtött adatok reményeink szerint segítenek a földrengést létrehozó geológia folyamatok jobb megismerésében " - mondta McNeill, hozzátéve, hogy kutatásuk végeredménye előrelépést jelenthet a jövő földrengéseiből eredő kockázatok jobb előrejelzésének terén is. Az adatokat a térség navigációs térképeinek frissítéséhez is igénybe veszik.

A földrengés körülbelül kétszer erősebb volt, mint azt a geológusok először feltételezték, jelentették be a tudósok. Seth Stein és Emile Okal, az amerikai Northwestern Egyetem geológusai szerint a földrengés nagysága a pillanatnyi erősségi skálán 9,3 volt, nem 9,0. Mivel a skála logaritmikus, ezért egy 0,3-mas emelkedés nagyjából kétszeres növekedésnek felel meg. Ez a földrengést a valaha feljegyzett második legnagyobb rangjára emelte, amit csupán a 9,5-ös erősségű chilei rengés előz meg, ez 1960. május 22-én következett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • IrkaBirka #8
  Igen, a geoid mindíg pontosan fogja közelíteni a Föld alakját :)

  Na miért is?? :)
 • IrkaBirka #7
  1960, 2005?
  egymást követően a két legnagyobb?

  nincs valakinek egy pontos statisztikája?
 • valamit #6
  A geoid talán akkor is jó közelítés lesz ;)
 • davos80 #5
  Nemtom miért mondasz fa*ságot!
 • alph4 #4
  Nem tom 10 év múlva hogy fog kinézni a föld!
 • haxoror #3
  durva
 • Killgore #2
  Ez nagyon odab@sz
 • Mike33021 #1
  Na ez nem semmi