Franczy

GPS-alapú földrengés előrejelző rendszer

Több mint tíz évbe telt, mire üzembe helyezték azt a kétszázötven GPS (Global Positioning System) megfigyelő állomást, melyek arra hivatottak, hogy segítségükkel a kutatók és a tudósok minden eddiginél pontosabban folyamatosan figyelemmel kísérhetik a földkéreg azon mozgásait, melyek a földrengések kialakulásáért felelősek.

Klikk ide!A kutatók szerint a vadonatúj GPS-alapú földrengés figyelő rendszer segítségével összehasonlíthatatlanul pontosabb képet lehet majd alkotni a földrengések előjeleiről és körülményeiről, mint azt korábban a szeizmométerek (földrengésmérők) hálózatba kötéséből létrejött rendszerből nyert információk alapján lehetett. Az új GPS-alapú rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy még a legapróbb földkéregmozgásokat is regisztrálni lehet a segítségükkel, míg a régebbi szeizmométeres rendszerek csak a föld remegéseit, rengéseit tudták mérni.

Klikk ide!A vékony és hosszú lábakon álló, mattszürke festésű mérőállomásokat Dél-Kaliforniában és a mexikói Baja California félszigetén helyezték el a szakemberek. A földrengéskutatók által megtervezett rendszer, az SCIGN (Southern California Integrated GPS Network) telepítését már több mint tíz éve kezdték el, azonban a munka elég lassan haladt, és így csak a múlt héten helyezték üzembe a kétszázötvenedik mérőállomást.

"Mi itt, Dél-Kaliforniában szenvedjük el az Egyesült Államokban regisztrált földrengések több mint ötven százalékát, éppen ezért érthető, hogy még a GPS technológiát is igénybe vesszük annak érdekében, hogy valamelyest csökkenthetők legyenek a földrengések okozta károk" - nyilatkozta Ken Hudnut, az Amerikai Geológiai Intézet geofizikusa, és egyben az SCIGN projekt vezetője.

Klikk ide!Az űrben keringő műholdak segítségével a rendszer olyan parányi földkéregmozgásokat is képes észlelni, melyeket máshogy képtelenség lenne detektálni, és a rendszer akár ötven évnyi adatot is képes tárolni. Az új GPS-alapú rendszer akár még az 1 milliméteres földkéreg mozgások észlelésére is képes, ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy a rendszer révén sokkal pontosabban előrejelezhetőek lesznek a várhatóan kialakuló földrengések. A korábbi mérések egyébként azt mutatták, hogy a los angelesi medence észak-déli irányban évente 0,7 millimétert zsugorodik, amiből a kutatók már le tudják vonni a megfelelő következtetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Globagábor #3
    ez hülyeség
  • Assassin #2
    A földrengésekre precíz forgatókönyvet írnak elő a lakosság/cégek/hatóságoknak.Így mondjuk pl.több ideje lesz a mandróknak kikapcsolni az elektromos/gáz/víz hálózatokat stb.
    Érted már?
  • Zocsi #1
    Mattszürke??? Ahhoz képest elég vaszáúl tükröződnek a városi fények rajta... Hmmm...
    A károkat nem tudom, hogyan tudják majd csökkenteni, mikor kimutatják, hogy XY-kisváros hamarosan földrengés helyszíne lesz. Átépítik más helyre a várost??? Van beöntik betonnal az egészet? Netán felemelik a földtől 0,5 m-re? Szerintem max emberéleteket tudnak majd vele menteni, de pénzt nem!