13
  • Del Sonar
    #13
    Én ehhez csak annyit szólnánk hozzá, hogy a Föld gyógyítsa magát, ezért vannak a földrengések. Nagyon sokat vétettünk ellene, most kimaradunk egy körből (2 milliárd év), mert most ő jön.....
  • Tetsuo
    #12
    Előjelekről akartál beszélni, de statisztika lett belőle? :)
  • kukacos
    #11
    Skopje Macedónia fővárosa. 1963-ban volt ott egy földrengés, ami a földdel tette egyenlővé a várost. Itt az eredeti BBC hír, film is van hozzá:

    http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/july/26/newsid_2721000/2721635.stm

    A "Katasztrófák a természetben" c. könyvben olvastam, hogy a tüzek elkerülésében alighanem sokat segített egy hálózati operátor lélekjelenléte, aki a földrengés első másodperceiben lekapcsolta a várost az országos hálózatról. Próbáltam neten is hivatkozást találni erre, de nem találtam, de hiszek Horti Józsefnek, elég jó kis könyv :)
  • dokar
    #10
    engem is érdekel, fejtsd ki bővebben pls
  • Akuma
    #9
    "Azonban nem biztos, hogy mindenki figyelne a nyomtatókra és a kijelzőkre, illetve ilyenkor természetes az áramszünet is, és az is kérdéses mi van ha valaki otthon alszik. A riasztás sikeressége tehát nagyon sok tényezőn múlik. Hogy valójában mennyire bizonyul életképesnek a projekt, az majd csak az első földrengés alkalmával derül ki."

    kicsit pesszimista szemlélet, optimista ember úgy fogja fel, hogy ha csak egy ember életét is megmentheti, akkor már megérte!
    másrészt meg az ember a nap 24 órájából 8 órát alszik, tehát csak az esetek 33%-ban van esélye, hogy álmában éri a katasztrófa
    továbbá nem csak a monitor tudja megjeleníteni, képpel illusztrálni a veszélyt... a legtöbb számítógép képes manapság a hang adására, egy kibírhatatlan sípoló hang jó is lenne, arra mindenki felfigyel :)
  • wolruf
    #8
    Tényleg igaz hogy tanulmányozták és jelenleg nagyon sokan aggódnak a hamarosan várható nagyon nagy tókiói földrengés miatt. Hatalmas előkészületek vannak, a lakosságnál kötelező oktatások és menekülési tervek vannak. Mindenkinél elérhető közelben kell lennie (lakáson belül) a védőfelszerelés, ami mindent tartalmaz amivel kihúzhatják egy kis ideig. Sűrűn ellenőrzik is ezt, bár nagyon nem szükséges, mert egyszerűen betartják a szabályokat.
  • Molnibalage
    #7
    Ez mi volt és mikor is, Leírnád? Engem baromira érdekel.
  • kukacos
    #6
    A valószínűség általában nem úgy működik, hogy ha valami sokáig nem következett be, akkor várhatóan egy extrém esemény következik. Az hülye, aki azért lottózik, mert eddig nem nyert, tehát most már előbb-utóbb biztosan fog. Tehát a "statisztikai alapon" kitételed aligha állja meg a helyét. Viszont lehetséges, hogy a földrengés speciális eset, mert a mögötte álló földkéreg képes lehet "gyűjtögetni" a feszültséget - ekkor viszont nem statisztikai alapon, hanem a jelenségről szerzett ismereteink miatt gondoljuk azt, hogy egy nagy fog következni.
  • kukacos
    #5
    Egy erőművet egy tizedmásodperc alatt le lehet kapcsolni az országos hálózatról. Skopjében pl. egy erőművi operátor lélekjelenléte alighanem sok ember életét megmentette.
  • Cat #4
    vannak, de olyan helyeken ahol naponta reng a Föld, elég nehézkes megmondani. Pl. tudják hogy Tokióban már sok évtizede nem volt rengés, és statisztikai alapon nemsokára jön egy NAGYON nagy - be vannak szarva nagyon, de nem tudnak semmit tenni.
  • nenad
    #3
    az mondjuk kerdeses szamora hogy melyik eromuvet/vasutat stb lehet leallitani nehany masodperc alatt. Remeljuk kitalalnak valami meg fejlettebb rendszert. Kicsit fura hogy egy ilyen nagy volumenu dolognak nincsenek elojelei. Vagy meg nem talaltak meg.
  • aki kérdez
    #2
    Ahelyett, hogy örülnél neki hogy minket nem érint az ilyesmi... Van elég gondunk/csinálunk magunknak elég gondot éppenséggel így is...
  • ScarY MAN
    #1
    Jupppi!
    Gyorsan vegigtelefonalok a csaladon hogy megtudjak ok is ezt a nagyszeru dolgot ami a mi kis hazankat is nagyon erinti