Hunter

Beindult a hang­hul­lám­fúzió

Képesek-e parányi buborékok nukleáris fúziót kiváltani és ezáltal egy szinte kimeríthetetlen energiaforrássá válni? A mostani eredmények erre csak részben adnak választ.

Visszavágtak kritizálóiknak a szonofúzió támogatói. A hanghullámokkal, külső neutronforrás nélkül indukált nukleáris fúzió a Rensselaer Politechnikai Intézet, a Purdue Egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia kutatói nevéhez fűződik. A mostani eredmények erre csak részben adnak választ, viszont igazolják azt a felvetést, ami a csapat korábbi, 2004-es kísérletének publikációja kapcsán merült fel, azaz hogy a szonofúzió életképes megoldás lehet számos, neutront igénylő alkalmazás ellátására.

A technika egy aceton és benzén keveréket bombáz rezgő hanghullámokkal, ami a keverékben képzett buborékok tágulását és heves összeomlását eredményezi. A csapat szerint a szonofúzió olyan erős lökéshullámot gerjeszt, ami képes az atommagok összeolvasztására. A fúzió bekövetkeztekor neutronok jönnek létre, ezért amikor az előző kísérletüknél a kutatók árulkodó neutronokat észleltek, úgy érezték, jelentős áttörést értek el. A kritikák természetesen nem maradtak el, elsősorban azt kifogásolva, hogy mivel a csapat a buborékok előállításához egy külső neutronforrást használt, ezért a bizonyítéknak tekintett neutronok könnyedén származhatnak ebből.

Emellett a kutatók adatgyűjtési módszerét is érték kifogások. Rusi Taleyarkhan, az Indiana állambeli Purdue Egyetem fizikusa a Science magazin hasábjain még 2002-ben - amikor a témában először publikált -, indította el a máig is tartó szonofúziós vitát. Adatait rögtön megkérdőjelezték, mondván, hogy hiányos volt a mérésekhez alkalmazott műszerezettség.

Éppen ezért az új kísérletet már más módszerrel és más körülmények között hajtották végre, írja a Physical Review Lettersben megjelent tanulmány egyik szerzője, Richard T. Lahey jr. Biztos, ami biztos alapon kihagyták a kritikus külső neutronforrást, helyette természetes urániumot kevertek az oldatba, ami a radioaktív bomlás folyamatával hozta létre a buborékokat. A fúzió megtörténtének ellenőrzéséhez pedig a csapat három, egymástól független neutrondetektort és egy gammasugarú detektort állított hadrendbe.

Mind a négy érzékelő ugyanazt az eredményt mutatta: a háttérszintekhez képest statisztikailag jelentősen emelkedett a nukleáris kibocsátás. Az eredményeket megerősítette, hogy amikor a detektorokat az eszköztől az eredetihez képes kétszeres távolságra helyezték el, a neutronok száma a negyedére csökkent, ami egybevág a reciproknégyzet törvényével, alátámasztva, hogy a fúzió valóban létrejött a szerkezet belsejében.

Jelen állapotában az eszköz jóval több energiát használ fel, mint ami kinyerhető belőle, azonban a kísérletet úgy tervezték, hogy egy alapvető kutatási kérdésre adjon választ, nem pedig úgy, hogy képes legyen az energiatermelésre, érvelt Robert Block, a tanulmány másik szerzője. A technika viszont már most alkalmas arra, hogy egy olcsó és hordozható neutronforrássá váljon az érzékelő és képfeldolgozó alkalmazások számára, állítják a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #43
    Ezt most miért kellett nyolc év után felhozni..?
  • shakwill #42
    Majdnem írtam valamit ide, de aztán mégsem...
    Szabadítgassák nyugodtan tovább a "babfúzió" kötési energiáit!
  • Tiberius B #41
    Ez jó, de attól még, hogy naiv vagyok Frei megtalálja a magyarokat. Egyébként Freinek melyik műsorára gondolsz, amikor teljesen lealacsonyítod a Fókusz szintjére? Szerintem a Fokuszhoz képest nagyságrendekkel megbízhatóbb, bár minden műsor specializált, így eléggé beszűkül az információterjesztés sokrétűsége. Szerintem.
  • mrzed001 #40
    Most egy vicc jutott eszembe a naivitásodat illetően:
    Magyartanár oktatja diákjait, éppen azt elemezgeti, hogy legtöbb nyelvben megtalálható a kétszeres tagadás igenlést jelent eset.
    Viszont a kétszeres igenlés egy nyelvben sem eredményez tagadást.
    Mire beszól Móricka:
    - Ja, peeerszee :pp
  • Tiberius B #39
    Hé! Frei a Fókuszhoz képest tényleg az tud néha lenni, de azért elképesztő. Ahova megy magyart talál, ott is vagyunk! Szerintem, bár elég naiv vagyok. Szerintem.
  • Muhomak #38
    Ha a kovalens rádiuszt nutronális szuszpenziók során homogén molekulákkal bombázzák létrjön az úgynevezett anti kollagén a szinusz hullámok ezt redukció útján szuszpenzálják.
    Hát csak ennyi lenne!
  • mrzed001 #37
    Mié, van akinek Frei is hivatalos és kompetens hírforrás
  • sz4bolcs #36
    A FÓKUSZban? :D:D:D
  • Su0my #35
    roliika mekkora egy agy már
  • hopp #34
    fúziónál nem plusz energiát akarnak kinyerni a nihilből, hanem a kötési energiákat felszabadítani..