Hunter

Alakul az E.T. akciócsoport

Hamarosan megalakul egy filozófusokból és egykori politikusokból álló elit csoport, amelynek a Földön kívüli intelligencia jeleire adható válaszok kidolgozása lesz a feladata.

A csoport vezetőjéül megválasztott Paul Davies professzor, a sydney-i Ausztrál Asztobiológiai Központ munkatársa szerint egy másik civilizációtól érkező hívás igen mélyreható kérdéseket vetne fel, melyek nagyobb átgondoltságot követelnek, mint amit egy csapat hirtelen összecsődített tudós az idő szűkében ki tudna dolgozni. Davis úgy véli, attól a pillanattól kezdve minden megváltozna. Ha sikerülne idegenekkel felvennünk a kapcsolatot az nem csupán a tudomány történetének legnagyobb felfedezéséhez, de egészen biztosan a legnagyobb zűrzavarához is vezetne.

A professzor szerint arról bizonyosságot szerezni hogy nem vagyunk egyedül, olyan erejű lenne mint Kopernikusz felfedezése, mely szerint nem mi vagyunk a világegyetem középpontja, azaz alapjaiban változtatná meg világnézetünket, felfogásához nem is egy generációra lenne szükség. Davis szeretne egy minél sokrétűbb hálózatot kialakítani, ezért filozófusokat, művészeket és idősebb államférfiakat, mint Gorbacsov és Clinton kért fel hogy csatlakozzanak a testülethez. A csoportba a média világának szakértőiből is többen bekerültek, elkerülendő a megerősítés nélküli híreken alapuló téves riasztásokat, a pánikkeltést.

Jövő februártól az észak-kaliforniai Allen Telescope Array minden percét a földönkívüli intelligencia jeleinek felkutatására szenteli. Ezzel nő az esély, így még fontosabb lesz egy reakcióterv kidolgozása, ha netán sikerülne találni valamilyen jelet, miközben sokak szerint ennek az esélye ígyis-úgyis egyenlő a nullával. Van aki szerint a technika vagy annak alkalmazása nem megfelelő, van aki pedig nem hisz a földönkívüliekben.

Ha fel akarták volna venni velünk a kapcsolatot, akkor már megtalálták volna a módját, éppen ezért Davis nem hiszi, hogy közvetlenül a Föld számára küldött jeleket észlelnénk, sokkal inkább abban gondolkodik, hogy egy intergalaktikus rádió- vagy lézerforgalmat sikerülhet elcsípnie az Allennek. Davies jelenleg csak általánosságokat tudott mondani, miszerint ha a földönkívüliek csupán alapvető tényeket szeretnének megtudni az emberiségről, a válaszadáshoz nem kellene túl sokat gondolkozni, ha azonban mélyebbre ható információkat akarnak, akkor időre lenne szükség a megfelelő válasz megfogalmazására.

Amennyiben egy technológiailag fejlettebb, több évmillióra visszatekintő civilizációra bukkannánk, megtalálnánk a kulcsot egy "galaktikus enciklopédiához", véli Davies, aki nem tart az idegenek ellenséges szándékától. Szerinte ha agresszívek vagy terjeszkedők lennének, akkor már rég itt lennének és megkaparintották volna amit akarnak. Ő egy olyan civilizációt vizionál, ami hosszú időn át fennmaradva megtanult békében és összhangban élni, és jól gazdálkodik bolygójával, ami azonban a legfontosabb, talán minket is megtanítanak rá - már amennyiben hagyjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mihail #149
    Valahogy azt érzem hogy a technika egy másik oldalról szeretne eljutni oda, amit a guruk meg a jógik asztrálutazásnak neveznek. Vagyis az univerzum bejárását és annak eszenciájának megértését. De mivel a modern ember az anyagi síkhoz ragaszkodik, ezért a finomabb síkokhoz nagyon érzékeny készülékekre lesz szüksége, ha ez lehetséges. mert abba a tudatszintbe való betekintés, amit buddha vagy jézus elért, nem hinném hogy lehetséges műszerekkel, számítógépekkel, de ki tudja, már többször bebizonyosult hogy nincsen lehetetlen. vannak aemberek akik képesek a levitációra és vannak aszuperszámítógépek amelyek 63,4 teraflops-os teljesítményre képesek..
  • Epikurosz #148
    Így halnak meg a kacsák, nem csirkekórban
  • Epikurosz #147
    Látod, ezt én is rég le akartam írni.
    Szerintem se lenne semmilyen nagy durranás, ha telefonálna nekünk ET.
    Élné mindenki a maga életét tovább.
  • gyozo #146
    "A professzor szerint arról bizonyosságot szerezni hogy nem vagyunk egyedül, olyan erejű lenne mint Kopernikusz felfedezése, mely szerint nem mi vagyunk a világegyetem középpontja, azaz alapjaiban változtatná meg világnézetünket, felfogásához nem is egy generációra lenne szükség."

    Ez egész egyszerűen egy baromság. Vajon miért terjedt el tudományos körökben ez az ostoba tévhit??

    A példának felhozott történelmi helyzetben az emberek többsége nem tudott írni, olvasni és számolni is csak annyira, ahány úja volt. Kopernikusz elméletét pedig nem az átlag ember nem tudta elfogadni, hanem az egyház NEM AKARTA elfogadni, ami nem kis különbség.

    Egyszerűen a könyökömön jön ki, hogy valaki kitalálta ezt a baromságot, miszerint az emerek ezt nem tudják elfogadni és nehogy sokkott kapjanak, ha kiderül valami és azóta mindenki ezt ismételgeti, mint egy magakadt lemezjátszó. Ez marhaság.

    Minden nap legalább egy hírt lehet itt olvasni, ami alajaiban rengeti meg a tudományt. Vannak ettől álmatlan éjszakái bárkinek is? A fél emberiség már most hisz földönkívüliekben, a tudományos élet pedig minden alkalommal leszögezi, hogy egyszerű matematikai tény, hogy nem vagyunk egyedül.

    Emberek ébredjünk már fel! Pár dolog, amitől az emeberiség már nem esett pánikba:
    -A föld nem lapos
    -Nem vagyunk az univerzum közepe
    -Az emberi testben belső szervek találhatóak
    -Az emberi tesben van vérkeringés
    -A személygépkocsi ló nélkül is működik
    -A puskapor robban
    -A világűrbe ki lehet jutni
    -A hold nem sajtból van
    -A vasúti szerelvény mehet 20km/h sebességnél gyorsabban is
    -Nincs természetfeletti démon a hanghatárnál
    -Nincsenek meztelen felsőtestű szirének (sajnos)...
    .
    .
    .
  • Epikurosz #145
    Könyvészet:
    dr. Galántai Zoltán
  • haxoror #144
    1935
  • Epikurosz #143
    "ezek mintha benne lennének a világban, egy rendszerben, ami igazából ugyanúgy kattog mint egy óra"

    determinizmus: hát ezt még csak-csak megemésztette a tudomány, amíg be nem köszöntött a határozatlanság korszaka
    teleológia = rendeltetésszerűség - csúnya elképzelés.

    Ami tutti: a biológiában létezik ez az óra (biológiai/genetikai óra)

    A világegyetemben az anyag is végigmegy az átalakulás lépcsőfokain. Csillagok születnek, majd meghalnak, hogy anyagukból újabb csillagok, bolyongók, élet szülessen. Az entrópia meg csak nő.(?)

    Jó kérdés, hogy ezeknek a folyamatoknak van-e (most az tökmindegy, hogy tudatosan megtervezett, vagy a dolgok belső lényegéből fakadó) végkifejlete, vagyis van-e a komplexitásnak egy határértéke, amely után a természet leteszi a lantot? Vagy csak körforog az egész világ, mint egy ringlispíl? Békaperspektívánkból nézve úgy tűnik, hogy a folyamatokban olyan törvényszerűségek munkálkodnak, amelyek viszik egy (több?) irányba ezt a kócerájt.
  • Epikurosz #142
    András!

    Ezt szeretem benned, hogy (majdnem) mindenre megvan a frappáns válaszod és mindig lehet tőled kérdezni, olyan vagy, mint Archimédesz fix pontja. :-)

    Megmondom akkor az én véleményem is: addig, amíg féreglyukas utazási lehetőségek nincsenek, és egy jó darabig nem is lesznek, nem sok értelme van más galaxisokkal foglalkozni. A Tejútra kell koncentrálni. Egyébként a SETI is (remélem, sejtem) ezt tette.

    Az idegen civilizációk keresésénél is fontosabb azonban a földi élet exportja, vagyis előszőr a saját, majd a szomszédos naprendszerek betelepítése.

    Mert ET-re nem érdemes várni, lehet, hogy nincs is, ha meg van, akkor menetközben úgyis összefutunk vele.

    A másik:
    Az űr - csúnya szóval mondom - gyarmatosítását mindenki az emberiség közös vállalkozásának tekinti, és a közös projekt sikerének feltételeként, zálogaként jelöli meg a világbéke megteremtését, az emberiség erkölcsösebbé, intelligensebé válását.
    Nos, én már vén bohóc vagyok, hogy ilyenekben higgyek. Szerintem az lesz ezzel is, mint Amerika gyarmatosításával, sok szálon fog majd zajlani a történet, sok hidalgó vagy egyszerűen csak földönfutó vág majd neki az ismeretlennek, és a természetes szelekció - bizony, bizony - keményen működni fog a világűrben is. Nem lesz központi vezérkar. (Persze, az is lehet, hogy mindennek az ellenkezője fog bekövetkezni - de nagyon csodálkoznék rajta. )
    "Az élet mindenképp utat tör magának."
  • Epikurosz #141
    Na oké, de mikor? Sztem én voltam az első.
  • haxoror #140
    Ez a #136-re ment sry