Hunter

Tesztelik az idegeneknek szóló üzenetet

Világszerte kiadták tudósoknak azt az üzenetet, amit 2002 első félévében szeretnének sugározni az űrbe, hogy teszteljék a dekódolásának egyszerűségét. Az eddigi csillagközi adásoktól eltérően ezt az üzenetet úgy alkották meg, hogy ellenálljon a nagyobb interferenciáknak és megszakításoknak a sugárzás során.

"Az emberek ugyan próbálkoztak üzenetküldéssel a múltban, de nem számoltak a zajjal" - mondta Yvan Dutil, aki jelenleg egy kanadai telekommunikációs cégnél dolgozik, ám a kifejlesztett üzenet saját projektje, amin Stephane Dumas-val dolgozik, aki a kanadai Defence Research Establishment Atlantic munkatársa.

Ha az új üzenet nyelven alapulna, az lehetetlenné tenné egy idegen intelligenciának a visszafejtést. Így ehelyett egy kétdimenziós képet alakítottak át egyesek és nullák bináris láncolatává. Ez könnyedén eljuttatható a világűrbe rádió vagy lézer jelek segítségével. "Jelenleg minden erőnket a jel észlelésre összpontosítjuk, nem az üzenet megfogalmazására vagy a dekódolásra" - mondta Brian McConnel, a Beyond Contact című mű szerzője, ami az "Útmutató a SETI-hez és az idegen civilizációkkal való kommunikáláshoz" alcímet viseli.

Az idegenek szerepét játszó kódfejtők nem láthatták az eredeti képet, továbbá 10 százalék értelmetlen zajjal tűzdelték meg számukra az adatokat, néhány részt töröltek is. Ezzel kívánták szimulálni a sugárzás és a távoli bolygókra célba érés között bekövetkezhető adatvesztést. Dutil elmondta, hogy a bináris sztringet úgy alkották meg, hogy az jelentős sérülések után is megfejthető legyen.

A Dutil-Dumas párosnak jóval nagyobb terve is van a jövőre nézve - egy szoftver rendszer kifejlesztése, ami automatikusan dekódolja az idegen üzeneteket, a felesleges zajokat figyelmen kívül hagyva. Számos teleszkóp keres mintákat a Földet elérő rádióhullámokban. Dutil szerint, ha azonosítanának egy üzenetet, akkor lehetséges lenne a megfejtése egy olyan automatizált rendszerrel, ami a fejlett kriptoanalízis technikáján alapulna, melyet a nyelvi és statisztikai alapelvek használatával egészítenének ki.

Douglas Vakoch, a SETI Intézet Csillagközi Üzenetek Csoportjának vezetője szerint a válasz megértése ennél jóval agyafúrtabbnak is bizonyulhat.

"A legnagyobb kihívás, hogy nyitottak legyünk új típusú üzenetekre, olyanokra, amit eddig számításba sem vettünk" - mondta. "Ezért támogatunk olyan csillagközi üzenetszerkesztési törekvések sorát, amik radikálisan új módszereket alkalmaznak." Az új üzenet letölthető a http://www3.sympatico.ca/stephane_dumas/CETI/ weboldalról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #29
    epp azt mondom, hogy a legtokeletesebben a 3-as szamrendszerrel lehetne a dolgokat leirni csak azt a foldi elektromos eszkozokkel nagyon nehez (es draga) megcsinalni az elonyeihez kepest (jojjon mar valaki aki vagja a etmat es mondja el)
  • Efreet #21
    a kettes számrendszer a "van-nincs" állapot. namost jelenleg ez az információ alapegysége, és elképzelni még nem nagyon tudunk mást.
    dehát, ahogy azt írják: "ember tervez, isten perverz." szóval lehet szórakozni a mindenféle ultrakönnyen megfejthetö kódokkal, a legnagyobb valószínüsége annak van, hogy valami tökéletesen váratlan fog bekövetkezni. :)
  • CAD #16
    Sztem ilyen alapon nekutassunk semit, mert lehet hogy valami bajunk lesz belolle... sot ne mennyunk ki utszara mert fejunkreszarik galamb... ez nagoyn konzervativ hozzaalass... ha mondjuk tegyuk fel elmegy, fogjak, eljonnek, hat az kb 200 ev ;> - es iszonyat optimista voltam, mert lehet hogy 200 ezer...
  • CAD #15
    Jee!! most hogy elolvastam cikket rajotem, hogy ez egy kep ;>> - szoval elozo hozzaszolas storno ;>
  • CAD #13
    Az ok, hogy ismerik a 2. szamrendszert... szoval van sok szep szam, ezek a szamok gondolom betuket jelentenek, a betuk szavakaz, azok mondatokat, amelyek szovegeket... sztem itt lesz a gubanc... betutol kezdve.
  • Lacc #11
    Ja, és ha már azt ismerik, perfektül tudnak szuahéliül is :D
  • item #7
    Ezt honnan szűrted ?
  • I.C.ram #6
    mar nem azert te az "marslakok" :) honnan fogjak tudni megoldani ezt az uzenetet ha meg a nyelvunket es szamrrendszereinket sem ismerik!? :) es veletlenul felraolvassak es azt hiszk hogy leanyaztuk oket?! :))