• Epikurosz
  #142
  András!

  Ezt szeretem benned, hogy (majdnem) mindenre megvan a frappáns válaszod és mindig lehet tőled kérdezni, olyan vagy, mint Archimédesz fix pontja. :-)

  Megmondom akkor az én véleményem is: addig, amíg féreglyukas utazási lehetőségek nincsenek, és egy jó darabig nem is lesznek, nem sok értelme van más galaxisokkal foglalkozni. A Tejútra kell koncentrálni. Egyébként a SETI is (remélem, sejtem) ezt tette.

  Az idegen civilizációk keresésénél is fontosabb azonban a földi élet exportja, vagyis előszőr a saját, majd a szomszédos naprendszerek betelepítése.

  Mert ET-re nem érdemes várni, lehet, hogy nincs is, ha meg van, akkor menetközben úgyis összefutunk vele.

  A másik:
  Az űr - csúnya szóval mondom - gyarmatosítását mindenki az emberiség közös vállalkozásának tekinti, és a közös projekt sikerének feltételeként, zálogaként jelöli meg a világbéke megteremtését, az emberiség erkölcsösebbé, intelligensebé válását.
  Nos, én már vén bohóc vagyok, hogy ilyenekben higgyek. Szerintem az lesz ezzel is, mint Amerika gyarmatosításával, sok szálon fog majd zajlani a történet, sok hidalgó vagy egyszerűen csak földönfutó vág majd neki az ismeretlennek, és a természetes szelekció - bizony, bizony - keményen működni fog a világűrben is. Nem lesz központi vezérkar. (Persze, az is lehet, hogy mindennek az ellenkezője fog bekövetkezni - de nagyon csodálkoznék rajta. )
  "Az élet mindenképp utat tör magának."