Hunter

Újabb viták a fekete halál okozójáról

Friss vita kerekedett a fekete halállal kapcsolatban, ami 1348-ban Európa lakosságának a felét kiirtotta, majd évszázadokon át terjedt.

Egy évszázadon át a bubópestis baktériumát, a Yersinia pestist okolták az esetért, amit patkányok és legyek terjesztettek. Azonban a legelszántabb törekvéseknek sem sikerült az áldozatok maradványaiban a Yersinia nyomait felfedezniük, így az új vizsgálatba bevont kutatók azt bizonygatják, hogy az előző tanulmány, ami állítólag megtalálta a fent említett baktériumot, hibás volt.

Európa lakossága a középkorban:
  • 1000 - 38 millió
  • 1100 - 48 millió
  • 1200 - 59 millió
  • 1300 - 70 millió
  • 1347 - 75 millió
  • 1352 - 50 millió

    "Nem utasíthatjuk el a Yersiniát mint a fekete halál okozóját" - mondta Alan Cooper, az Oxford Egyetem Ősi Biomolekula Központjának vezetője, aki csapatával a legutóbbi kutatást végezte el. "Azonban jelenleg nincs molekuláris bizonyíték az alátámasztására sem."

    A gyilkos kór okozója feletti vita nem csupán történelmi vonatkozású. A Yersinia a mai nap is megfertőzi az embereket a trópusokon, és felmerültek olyan aggályok is, miszerint felhasználható biofegyverként is, újabb járványt zúdítva egy kontinensre. A Szovjetunió például egy évben állítólag 1500 tonnát állított elő belőle katonai alkalmazásra. Ezek a félelmek további kutatásokra sarkallták a tudósokat. Mégis többek között Susan Scott és Chris Duncan, a Liverpool Egyetem kutatói részletes elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy nem a Yersinia okozta a fekete halált. Szerintük egy Ebolához hasonló vírus okozhatta az erőteljes vérzést.


    2000-ben Didier Raoult és munkatársai a Marseille-i Mediterrán Egyetemen bejelentették, sikerült lezárniuk az ügyet PCR használatával, mellyel felerősítették azokat a DNS töredékeket, amit a közeli Montpellier-ben talált három 14. századi csontváz fogaiból nyertek ki. Ezek a szekvenciák több egyezőséget mutattak a Yersiniával, jelentették. Scott és több más kutató is vitatta, hogy a csontvázak egyáltalán a fekete halál áldozatai közül valóak voltak-e, azonban 2003 júniusában Raoult "megalapozatlan spekulációként" elutasította a kritikákat.

    Most Cooper és munkatársai öt tömegsír 66 csontvázának 121 fogát elemezték, beleértve a londoni East Smithfield temetőjét, ahova az 1349. évi áldozatokat temették. Emellett megvizsgáltak feltételezett pestis árkokat a londoni Spitalfieldsben, a koppenhágai Vodroffsgaardban valamint a francia Angers és Verdun településeken. Egyetlen fog sem tartalmazott azonosítható Yersinia DNS-t. A kutatók primért használtak - DNS-töredékeket, melyek szondaként viselkedve a PCR teszteken felveszik azokat a sajátos szekvenciákat, amik egyedülállóak a Yersiniában - azonban semmit sem találtak.

    "Ugyanazt a primért használtuk, amit a franciák is" - nyilatkozott Cooper a New Scientist magazinnak. "Számos más baktériumra bukkantunk, azonban egyik sem a Yersinia volt."


    A Yersinia baktérium
    Raoult hajthatatlan, szerinte csapata nem szennyezte be a mintákat. Azonban a legutóbbi tanulmány bebizonyítja, hogy ez egyáltalán nem biztos. A fogak kettéhasítása, majd a fogbél kikaparása, ahogy a franciák csinálták, baktériummal szennyezte be azokat, állapította meg Cooper csapata. Miután egy laboratórium elvégzett egy kontroll tesztet modern Yersinia DNS-sel Raoult tesztje pozitív eredményt mutatott, azonban csak a modern Yersinia DNS szennyeződés miatt.

    Mitöbb szinte mindegyik francia minta pozitív lett, ami gyanúsan magas túlélési arány a DNS-ek számára Montpellier meleg klímájában, tette hozzá Cooper, aki szerint a fentiek valószínűtlenné teszik az ősi Yersinia DNS jelenlétének kimutatását. Cooper csapata talált emberi DNS mitokondriát a fogakban, ami azt bizonyítja, hogy a DNS hosszú időt képes túlélni a fogban. Azonban a bubópestis DNS hiánya nem bizonyítja, hogy nem ez a baktérium a felelős a járványért, legfeljebb nem hatolt be a fogakba.

    "Ha hozzájuthatnék valamilyen lágy szövethez a pestisből, akkor újra megpróbálnám megkeresni" - mondta. Finnországban elképzelhetőek olyan áldozatok, akik most a fagyott altalaj alatt nyugszanak.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Bonewerkz #10
      azam... korhazfertozes rulez... ezert kell otthon szulni, pl, nem kell korhazba jarni:)
    • Dömper Ármánd #6
      UFO-k? Szuper vírus? Tudtommal, az európaiaknak a nem éppen szuper influenza vírussal sikerült a dél amerikai indiánok felét kiirtani.
    • zippofcy #5
      75 millio? Manapsag egy szigeten tobben elnek :)
    • Cat #4
      a középkorban nagy gondot okozó betegségek ellen a mai ember már mind be van oltva - betegségek tekintetében nem lenne nagy gond, sokkal inkább zavarna a napi fürdés hiánya és az élet maihoz képesti lassúsága
    • gz_8 #3
      Höhö, középkor rulez! :)
      Bármennyire is vágyom oda vissza (na jó, inkább a reneszánsz korba), így időgéppel az autómban, kétszer meggondolom, hogy érdemes-e...
    • Csudri #2
      Ugyan ez jutott eszembe!