Hunter

Csúcsdöntő mikroba

Olyan organizmust fedeztek fel, mely akár 121 Celsius-fokos közegben is képes fejlődni. Az egysejtű mikroba minden eddig ismert életformánál nagyobb hőben szaporodik, állítják a tudósok.

A 121-es törzset, ahogy elnevezték, vízből emelték ki a Csendes-óceán mélyéről előtörő forró vizű források környékéről. Ezek a hidrotermális hasadékok, melyeket a Föld kérgén belül megolvadt kőzetek melegítenek, hemzsegnek a furcsábbnál furcsább életformáktól. A mikroba, ami egy homokszemcse századrésze, egy ősi baktériumszerű organizmus csoporthoz tartozik az archea törzshöz. Még az autokláv, az orvosi műszerek sterilitásához alkalmazott eljárás sem képes megsemmisíteni őket.

A tény, hogy képesek túlélni egy kuktában elérhető hőt, hatással van a Föld korai szakaszában és más világokban zajló élet keresésére. A 121-es törzs hasonló lehet a Földön négymilliárd évvel ezelőtt honos organizmusokhoz, amikor bolygónk nem sokkal volt több mint egy tüzes fém- és kőgolyó, amire meteorok záporoztak. Más bolygók, mint a Mars, szintén sokkal forróbbak voltak a múltban, ami reményt adhat, hogy egykor valamilyen mikroba szintű élet gyökerezhetett rajta, ami talán még a mai napig is képes volt fennmaradni.

Kazem Kashefi, az organizmust felfedező Massachusettsi Egyetem mikrobiológus párosának egyik tagja szerint senki sem hitte, hogy létezik olyan szervezet, ami képes fejlődni ilyen hőmérsékleten.

"Az organizmus nem csupán túléli a 121 Celsiust, de képes a reprodukcióra is" - nyilatkozott a BBC Newsnak. A tény hogy a mikroba ellenáll a hagyományos sterilizációs eljárásnak, a 121 fokos, 20 percen át tartó autoklávnak, nem jelent egészségügyi kockázatot. "Szerencsére nem patogén" - magyarázta Kashefi. "Az archae csoportban nincs ismert kórokozó."

Egy aggály azonban fennmarad, vajon képesek-e ezek a kemény legények túlélni egy űrutazást egy másik bolygóra. Karl Stetter, a német Regensburg Egyetem mikrobiológia professzora szerint az autokláv eredményeket "figyelembe kell venni a bolygóközi expedícióknál a szennyeződés elkerülése végett". Elmondása szerint a 121-es család nagyon hasonlít ahhoz az organizmushoz, amit csoportja fedezett fel, az előző hőmérsékleti csúcstartóhoz, ami 113 fokon szaporodott és szintén ellenállt az autoklávnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)