Hunter

Új DNS-technikával Hasfelmetsző nyomában

Minden idők egyik legnagyobb bűnügyi rejtélye oldódhat meg hamarosan a DNS-technikában elért áttörésnek köszönhetően.

A módszer, amit az ausztrál Griffith Egyetem kutatója, Ian Findlay fejlesztett ki, képes egyetlen, akár 160 évvel ezelőtti emberi sejtből DNS-ujjlenyomatot kinyerni. A Cell Track-ID elnevezésű eljárás, mellyel Hasfelmetsző Jack kilétét szeretnék végre felfedni, a hagyományos DNS-kinyerési technika módosításából jött létre. Az alapul vett STR (short tandem repeating) rendszer a DNS-t több milliárdszor erősíti fel, miközben egészen egyedi jelek után kutat, azonban míg ehhez a módszerhez legalább 200 sejt szükséges, a Cell Track-ID egyetlen sejttel is beéri.

Alapvetően nincs sok különbség a két módszer között, csupán finomítottak az eredeti technikán egy sokkal jobb kinyerési protokollt érve el, ami érintetlenül hagyja a DNS-t. Ezáltal jóval több információt szolgáltat és lehetővé teszi, hogy akár 160 évvel ezelőtti genetikai anyagokat is vizsgálhassanak. A módszert egy 150 éves brosson talált hajszálakkal tesztelték, melyekről kiderült, hogy négy különböző embertől származnak, három nőtől és egy férfitól. Findlay szerint az új technika rengeteg új lehetőséget nyit meg a törvényszéki orvosok számára, segítségével egészen régi, megoldatlan bűnügyek aktáit lehet újra megnyitni, mint például a hírhedt Hasfelmetsző Jackét.

A Hasfelmetsző 1888 augusztusa és novembere között követett el egy rendkívül véres gyilkosságsorozatot. Legalább öt prostituáltat ölt meg brutális kegyetlenséggel London Whitechapel negyedében, mindegyiküket eltorzította, többükből számos belső szervüket is kivágta. A Hasfelmetsző Jack név a rendőrségnek és a sajtónak küldött gunyoros levelekben tűnt fel, melyekben az írójuk magára vállalta a gyilkosságokat. Tevékenysége pont olyan gyorsan maradt abba, ahogy elkezdődött, mégis a történelem egyik legnagyobb bűnügyi rejtélyeként maradt fenn.


A kelet-londoni Whitechapel egyik szűk utcája

Findlay először egy hajcsomón teszteli technikáját, ami az akták szerint Catherine Eddowestól, a Hasfelmetsző egyik áldozatától származik. Leszármazottjaival való összehasonlítás meg fogja állapítani valóban igazi-e a haj. Ezután a Cell Track azt a nyálat vizsgálja meg, ami elvileg a sorozatgyilkostól származik, amennyiben ő nyalta rá a borítékra a bélyeget, melyben leveleit a rendőrségnek elküldte.

A Hasfelmetszőről könyvet is publikált Stephen Ryder bűnügyi szakértő szerint ezzel együtt is nagyon minimális az esély a sikerre. Ő személy szerint nem hiszi, hogy bármilyen DNS-elemzés támpontot adhatna egy olyan személy azonosításához, aki soha semmilyen nyomot nem hagyott maga után. Emellett több száz Hasfelmetsző-levél létezik, azonban az általános nézet szerint ezek mindegyike koholmány. Ryder szerint, még ha meg is tudnák állapítani egy-két író kilétét, az sem jelentené azt, hogy a valódi gyilkost sikerült leleplezniük.

Particia Cornwell bűnügyi regényíró korábban már megpróbált genetikai egyezést találni az egyik gyanúsított, és a leveleket író személy között. 2002-ben megjelent, az Egy gyilkos portréja: Hasfelmetsző Jack - ügy lezárva című könyvében Cornwell egy impresszionista festőben, Walter Sickertben azonosította a gyilkost. A Cornwell által megbízott szakemberek egy mitokondriális, azaz az anyai ágon örökölt DNS-szekvenciát találtak egy Hasfelmetsző-levélen, ami megegyezett a Sickert magánlevelezésén talált szekvenciákkal.

A mitokondriális DNS azonban nem olyan egyedi, mint a mag-DNS, melyben mindkét szülő DNS-e megtalálható. Két mitokondriális DNS egyezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanattól származik a két szekvencia, csupán annyit, hogy a populáció egy bizonyos százalékánnak DNS-ében található meg mindkettő. Cornwell maga is elismerte, hogy a bizonyíték csupán azt jelzi, a két minta származhat ugyanattól a személytől, és a lényeg itt a feltételes módon van.

Ryder szerint a Cell Track, ha magát a rejtélyt nem is fogja megoldani, az ügy körül kialakult kisebb homályokat azonban eloszlathatja, mint például a korábban már említett, az áldozatok egyikének tulajdonított hajcsomó mibenlétét, azaz valóban az ügyhöz kapcsolód bizonyítékról van-e szó, vagy csupán egy újabb koholmányról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DEXTER92 #18
    Hasfelmeccő dzsekk...még mindig itt járnak...
  • irkab1rka #17
    Kicsit késő a lányoknak, de talán ha meglesz a módszer, akkor legközelebb lesz jobb esély az első után elkapni a tettest. Úgy emléxem volt egy gyilkosság, amikor egy falut (c.a. 3000 ember) vettek rá, hogy mindenki vesse alá magát a dns vizsgálatnak (nagyon drága volt!). A részletek már a memóriám ködébe vésznek...
  • sonicXX #16
    Szerintem nem menne tökre ettől a legenda. Minden esetben inkább csak megkoronázódna. Egyrészt ha megtudjuk ki volt az, talán megérthetjük az alapjait az indokait, minden eddiginél pontosabban lehetne őt ábrázolni (például filmen). Másrészt ha nem derül ki így sem, az már-már valami mágikus-babonatikus félelemmel vegyes misztikumba vonja az illetőt. Én mind a két esetet pozitívumként fogom fel.

    Azért ha kiderülne, hogy esetleg él egy vagy több leszármazottja, az megint érdekes lehetne...
  • Epikurosz #15
    Ha semmi más nem lenne ebben a "Time After time" c. sci-fiben, mint a következő mondat, akkor is remekmű lenne:

    Contrasting the brutality of his crimes in context of 19th Century England, to the common place violence of Modern America, even Jack the Ripper is quoted as saying during Time After Time: "Ninety years ago I was a freak, now I am just an amateur."
    Magyarul:
    Összehasonlítva a XIX. századi Angliában elkövetett kegyetlen gyilkosságait a modern Amerika mindennapi bűnözésével, még Hasfelmetsző Jack is kicsit meglepődve mondja a Time After Time egyik jelentében: „Kilencven éve én egy szörnyetegnek minősültem, de itt és most csak egy egyszerű amatőr vagyok.”

    Hát, azt hiszem el lehetne mondani ezt a mai Magyarországon is, ahol már nem is kell az áldozatnak szépnek, vagy fiatalnak lennie, mert szervezett bandák (tudjuk, kik ők) éjnek évadján akár 30 ezer forintért is rátörik a házajtót a szegény nyugdíjasokra.
  • dez #14
    Akkor talán nem akarná pár őrült követni a példáját.
  • Epikurosz #13
    Nem mindegy, lola. az igazság feltárása mindig jól jön.
  • Epikurosz #12
    To commemorate the one-hundredth anniversary of the Ripper murders, a live television show hosted by actor Peter Ustinov and paneled by several criminologists, declared Aaron Kosminski, a Polish immigrant Jew, to be Jack the Ripper. Kosminski, a hairdresser and Whitechapel resident with an extreme hatred of women and a history of related crimes, remains one of the more popular suspects.
  • Epikurosz #11
    Legutolsó infóim szerint Hasfelmetsző Jack ellopta az időgépet egy tudóstól, és utoljára 1977-ben New Yorkban látták felbukkanni. Ki tudja, hogy most hol garázdálkodik.
  • lovagregeny #10
    Ugyaaaaan, sose fogják megmondani a nyilvánosságnak ki volt a gyilkos.
  • Troppauer #9
    En orulok az ilyen felfedezeseknek, de mi van akkor, ha kiderul, hogy az illeto egy pek vagy egy no volt(mar bocs)........... szoval semmi szenzacio! Akkor a legenda szertefoszlik.