Hunter

Közeledik a genetikailag tökéletesített emberek kora

A DNS felfedezésének 50. évfordulójára összegyűlt, a molekula szerkezetének megalkotásában úttörőmunkát végzett tudósok meggyőződése, hogy az emberek 50 éven belül elkezdik genetikailag fejleszteni önmagukat és még meg nem született gyermekeiket.

A hétvégén volt pontosan 50 éve, hogy Francis Crick és James Watson eredményeiket közzétették a Nature magazinban. Az áttörés fényt derített hogyan öröklődik a genetikai információ egyik generációról a másikra, forradalmasítva a biológiát és a gyógyászatot.

Az évforduló megünneplésére létrehozott londoni találkozón Watson elmondta, hogy a genetika jövője az emberi természet sokkal mélyebbre ható megismerését hordozza magában. Meglátása szerint a genetikai változások viselkedésre gyakorolt hatásainak megismerése a biológia és a pszichológia összeforrásához fog vezetni. Egy másik Nobel-díjas, Sydney Brenner genetikus, egyetért abban, hogy az új képesség, miszerint vizsgálhatjuk génjeinket, amit megkoronázott az emberi géntérkép teljessé tétele, az "ember tudományok születéséhez vezet".


James Watson, Francis Crick mellett a DNS társfelfedezője

Új gén technológiával akár a halálos rák is örökre eltűnhet, állítja Miro Radman, a párizsi Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale DNS javításokkal foglalkozó szakértője. Az őssejtek génjeinek módosítása "örökletes vakcinaként szolgálhat a rák ellen" - mondta. A fent említett gén manipuláció igen ellentmondásos, mivel a változások - legyen az jó, vagy rossz - a módosított személy minden leszármazottjára átnyúlnak.

Watson szerint az elkövetkező 100 évet az emberi sokszínűség minden szintjének megismerése fogja jellemezni. "A DNS variációiból adódik, hogy mindannyian mások vagyunk, hajlamosságunk a betegségekre, erőszakosságunk, humorérzékünk, még Francis Crick nevetése is".


Tony Blair (balra) is köszöntötte a tudósokat az eseményen

Állítása szerint mivel a gének szabályozzák neurotranszmittereink (idegi ingerületátvivőink) szintjét és agyunk receptorait, ezért ezek a gének vezetnek el oda, hogy különböző emberek különbözően viselkednek. Egy ilyen tudás segíthet megérteni miért hatnak a különböző környezetek különbözőképpen az emberekre.
"Szeretném tudni milyen génvariációkkal rendelkezem - ha gyermekként rossz bánásmódban részesültem volna, akkor valóban erőszakosabbá válnék?" - kérdezte.

A szókimondóságáról ismert Watson elismerte, hogy számtalan ember erkölcstelennek minősíti a genetika felhasználását az emberek feljavítására.
"Én azonban alkalmaznám, ahol csak javítani tudok vele az emberi életen. Úgy vélem meg kellene próbálni pozitív irányba elmozdítani az emberek véleményét" - mondta. "Nem érzem úgy, hogy a genetika megsérti az isteneket, nem hiszem, hogy lenne egyetlen isten is odafent".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #41
    ja... az autobaleseteim: 1996 juli 28, de.11:30: frontalisam utkoztem 1 motorossal, 20 centin mult, hogy nem haraptam fube, illetve kaszniba... (motorostalalkozon volt...) ez idaig semmi, 1997 juli 28, este 11:00 korul mondom a tobbieknek: 'asszem megyek haza, amig ez a nagy fero koncert van, talan nincs annyi reszeg idiota az uton...' nem is volt, amikor elutottem a 2 mazsas vaddisznot, ami talan a legnagyobb volt a kornyeken, es amikor megneztem az orat, hat... 11:30at mutatott, es tenyleg varnom kellett, mire megallt nekem 3 motoros gyerkoc (nagy fero koncert miatt ures volt palya...)
    szoval ez kicsit off volt, de azert nem artana a jonepeknek kicsit korulnezni, mielott valamibe belefognak, mert elkepzelheto, hogy olyan dolgokra is hatassal vannak, aminek meg esetleg meg a letezeserol sem tudnak, es itt nem feltetlenul csak istenre, meg mennyorszagra kell gondolni, hanem arra, hogy pl az ikreknek mint termeszetes klonoknak gyakran van telepatikus kapcsolatuk egymassal, vagy esetleg a genetikai tokeletesitessel kiiktathatnak bizonyos keszsegeket az emberbol, ami adott pillanatban a tuleleshez kene....mondjuk osztonos megerzesek, olyan fel nem terkepezett kepessegek, amiket meg maga a fizika sem ert meg.... en se buheralom meg a kocsim motorjat, pedig tudom a mukodesi alapelvet.. viszont vannak benne olyan nelkulozhetetlen aprosagok, amirol fogalmam sincs.. akarcsak az emberi genkeszletben, csak hat az embernek lelke is van, azzal mi lesz? vege lesz a halal utan?
    kenytelen ujjaszuletni a klon testeben?
    vagy ujjaszuletik a klon testeben egy masik lelek?
    es hogy neznek majd rank, mint uj faj? mint mi a Cro Magnoniakra, annak idejen?
    kenyes moka ez, de eloszor ilyeneket kene tisztazni, meg mielott buheralni kezdenenk...
  • Poki #40
    Hát Isten vagy van vagy nincs. Ezt senki sem tudja bebizonyítani, akár mennyire is kapálódzik valaki az igazáért.
    Szerintem semmi nem történik feleslegesen. Az élet nem azért alakult ki, mert éppen nem tudok XY mit csinálni. Mindennek megvan a maga értelme. Isten lehet nincs, de van valami ami mozgatja a világot, és itt nem csak a világegyetem tágulására-összehúzódására gondolok, hanem mindarra ami körbe vesz minket. A fizikai dolgok is érdekesen alakulnak itt a Földön, de miért más máshol. Meg ki tudja még mi. Szóval Valami az van és ezt nevezhetjük akár Istennek is.

    Bonewerkz: A minap a koleganőm írt egy levet külfödre és érdekesen vette észre, hogy tavaly ugyanezen a napon írta ugyancsak azévi első levelét annak a gyárnak. Hát most ez véletlen vagy sem a franc se tuggya :)
  • Tikal #39
    nincsenek véletlenek :)
  • Bonewerkz #38
    mellesleg nem vagyok vallasos, de ha az ember kicsit korulnez, olyan osszefuggeseget, es hasonlosagokat lathat meg, ami furcsa kovetkeztetesekre juttathatjak az embert...
    pl az, hogy az emberi ful miert hasonlit egy emberi embriora... veletlenul? igen, de miert van annyi veletlen, hogy mar matematikailag nem lehet megmagyarazni? pl ugyanazon a napon 2 autobaleset, de pont 1 ev, es 12 ora kulombseggel... (megneztem az orat) szoval vannak erdekes dolgok...
  • Tikal #37
    nem kell feltétlenül hinned benne, de a természet el volt eddig is nélkülünk, az ember nem láthatja át mi folyik, hogy kell fenn tartani az egyensulyt, az ember csak felboritja az egész rendszert, amit sokkal könnyebbb mint helyre hozni...
  • Poki #35
    Ez úgy is elkerülhetetlen, hogy használják. Elsősorban a harcászatban fogják alkalmazni, mint minden korszakváltó felfedezést és utána szép lassan át lesz ültetve a mindennapokba is.
    Asszem már írtam ezt. De ez így van-volt-lesz és Mi nem tudunk semmit sem tenni, mert hiába a Mi pénzünkből is folyik a kutatás, nem hozzánk folyik vissza. Lehet pár év10-ed múlva fogunk is belőle profitálni, de addig csak szájtépés. :)
  • Bonewerkz #33
    ennek az embernek nem volt halalkozeli elmenye, mert ha lett volna, akkor biztos nem beszelne ekkora hujesegeket... szerintem ecceruen es siman megalomanias, hatalmi teveszmei vannak, az ehhez hasonlo emberkek (pl hitler) eleg 'tragikus' veget ernek egyszer... mindenesetre a gyori lombikbaby program ota mar lattam par gyanus kulseju 190 centis 16 eves leanyzot.... nyiregyhazan pl 13 eves kislany magasodott folem.... most lehet hogy en vagyok paranoid, de valahogy 10 evvel ezelott nem voltak ilyen magasak az emberek, hallottam ugyan, hogy az eletkorulmenyek javulasa eloidezhet ilyet, de 10-15 ev alatt azert ez eleg gyors... szoval 190 centis gyerekek az ABC-ben.... szal nemtom mar mit higgyek...
  • Bonewerkz #32
    nincs isten? eleg meresz kijelentes....
  • Tikal #30
    "Nem érzem úgy, hogy a genetika megsérti az isteneket, nem hiszem, hogy lenne egyetlen isten is odafent".
    köcsög fejű, nem hiszi hogy van isten, mert azt hiszi ő az!!!
  • Tikal #29
    Szerintem nem nagyon kéne bele avatkozni ebbe :))
    Éljen a természetes szelekcio! :)))