Hunter

DNS ujjlenyomatot mindenkitől?

Mindenkinek el kellene készíteni a DNS ujjlenyomatát a bűnesetek hatékonyabb felderítése és a személyi biztonság növelése érdekében, javasolta a modern helyszínelési technika brit felfedezője a héten.

Sir Alec Jeffreys a Leicester Egyetem professzora szerint a meglévő bűnügyi DNS adatbázisok túl kicsik, hogy hatékonyan alkalmazhatók legyenek a bűntények elkövetőinek kézre kerítéséhez. "Jelenleg 2 millió profilos bűnügyi DNS adatbázissal rendelkezünk az Egyesült Királyságban" - mondta riportereknek a DNS felfedezésének 50. évfordulójára rendezett ünnepség sorozat kapcsán. "A valódi problémát az jelenti, hogy ha egy átlagos bűneset helyszínéről sikerül is DNS mintát szerezni, akkor sem azonosítható be az elkövető, mivel nincs benne a nyilvántartásban, így az egyik lehetőség az adatbázis kiterjesztése a teljes népességre".

Jefferson elmondása szerint "nagyon kényelmetlenül érezné magát", ha egy ilyen adatbázist a rendőrség futtatna. "Ez egy teljesen helytelen felfogáshoz vezetne. Én sokkal inkább hajlanék afelé, hogy egy ilyen adatállományt egy viszonylag független szervezet kezébe adjunk". Az adatbázis egy-egy személy egyéni DNS profilját hordozná és bizonyítaná személyazonosságát. "Így nem csupán egy bűnügyi nyilvántartáshoz használható adatbázis lehetne, de egy személyes biztonsági és bizonyossági adatbázist is nyernénk" - mondta.


Maurice Wilkins professzor az 50 éves évfordulón egy DNS spirál mellett - 1962-ben harmadmagával kapott Nobel díjat DNS kutatásaikért

A DNS ujjlenyomat elkészítéséhez a szervezet szinte minden sejtje alkalmas, de a szakemberek a bőr-, a hajgyökér és a csontmintákat kedvelik a legjobban. Az eljárás jó ideje széles körben alkalmazott a bűnügyi nyomozások és a családi viszonyok megállapításánál, emberek ezreinek életét befolyásolva oly módon, amiről Sherlock Holmes nem is álmodhatott.

A technikát 1984-ben maga Jeffreys fejlesztette ki. Észrevette, hogy egyes szakaszok semmit sem csinálnak. Ezek a miniszatellitek, ahogy Jeffreys nevezte őket, a teljes DNS 1 százalékát sem tették ki, és minden ember esetében eltérő volt a hosszúságuk. Jeffreys felfigyelt a géndarabkákban rejlő lehetőségre: módszert dolgozott ki DNS-környezetük felnyitására, és előállította az első DNS-ujjlenyomatot. Az eredeti eljárás pontos volt, de hat hetet vett igénybe és sok mintát igényelt. 1991-re készült el az a változat, amely már egy hajszálból is két nap alatt eredményt produkált.

A legtöbb esetben az azonosítás pontossága akár több milliárdszoros lehet az egyhez. Használata csapdába ejtett elkövetőket, de felmentett ártatlanokat is, akik máskülönben bűnösnek találtattak volna a közvetett bizonyítékok alapján.

A World Trade Center romjai alól előkerült emberi maradványokból több mint 12.000 DNS mintát vételeztek és 2001. végéig 94 áldozatot azonosítottak kizárólag a DNS alapján, a rákövetkező évben pedig az azonosítás üteme jelentős mértékben növekedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #18
  aaa: velem mar megtortent: kihivtam egy balesethez a yardokat, es 20 perc alatt ott voltak a vilag seggen, tatabanya mellett, de nem tudtam pontosan, hol 10 km-s korzetben lehettem akarhol, siman bemertek
  szal inkabb megtapasztaltam ...
 • Ch_Slater #14
  Biztos vannak a világon sokan, akiket ártatlanul elítéltek (akár halálra is). Gondolom szerintük nem kétséges, hogy helyes-e a DNS "ujjlenyomat", vagy nem...
 • Bonewerkz #10
  naigen... sokan vannak akik ezt komolyan is gondoljak... a szerencse csak az, hogy ott MEG nem tartunk, hogy bor ala ultetheto gps adot szereljenek a nepekbe, de nem is kell, ott a mobiltelefon (netmonitorral meg is nezheted mikor frissiti a telefon s sajat helyzetet)
 • Geysap #8
  Hy, kisse eltertel a szatellitaktol, es a DNA szevencia analizistol:) Ma - ha nem a legfobb dolgunk lenne az USA hatsojanak nyalasa, es szokasainak kovetese - eleg nehez lenne kivitelezni az egesz nyilvantartast. Egyben helytelen is lenne. A szemelyisegi jogokat olyan melyen sertene, ahogy csak lehet. Veredbol vagy mas e cela vett sejtedbol nem hatarozhatnak meg - egyszeru az oka, nincs joga senkinek szovetet szervet, szervreszletet, sejtet venni onkenyesen, a beleegyezesed nelkul venni toled. Kivalo lenne meg a vizelet uledek lapham sejtje, vagy a hajhagyma is - ami tudtod nelkul is megszerezheto - de akkor eletbe lep az 1. pont, nem egyeztel bele. Az Alkotmanyt kellene modositani ehhez - es az osszes jarulekos torvenyt. A kriminalisztikaban hasznos lenne egy DNA adatbazis, olyan, ami mindenki DNA szekvencia analizis eredmenyet tratalmazna. De jogilag ez kivitelezhetetlen - es "valahol" erkolcsileg is. Ez lenne Orwell remalmanak beteljesedese. Ami ma is van, es muxik, az, hogy egy mar azonositott DNA bekerul egy adatbazisba, hasonloan az ujjlenyomatokhoz. Ehhez azonban valami torvenytelen dolgot kellene tenni (bar az ujjlenyomat vetelt elegge liberalizaltak - jobb kerulni) - igy a meglevo bazisbol kell "gazdalkodni". Meggondolva termeszetesen azt, hogy az eljaras megfelel-e az artatlansag velelmenek. Ennyi - nem, folytatom, mert reszben szakmam, es ilyenkor tud az ember a legzavarosabban irni, mint en is tettem szerintem:))
  Szoval - barom otlet, az amerikaiak a nagy technikajukkal pedig elbujhatnak a sunyiba, ha szeptember ota csak ennyi embert azonositottak.
 • Bonewerkz #7
  inkabb szemelyi, mint altalanos fegyverviselesi engedely... hat ize... nemi igazan elnek olyan tarsadalomban elni, ahol minden egye suttyo kezebe fegyvert adnak, hogy aztan azzal foghassak a nepet, hogy mekkora terrorizmus van... a szaddam bacsit is ok hizlaltak fel annak idejen, hogy a gyerekeket lehessen mivel ilyesztegetni hallowenkor... szar ez a magyar elet, de azert ilyen aron nem cserelnem el az amerikaira... mellesleg nagbatyam kiment 12 evre, hazajott, tisztara be volt love, meg allitolag belekeveredett mindenbe, visszament az USAba, fel evre ra eltunt, halottnak van nyilvanitva... mellesleg, ha egy amerikai popup oldalon veletlenul beugrik neked egy amerikai gyerek amerikai porno kepe, az amerikai efbiaj lenyomozza a gepedet, az amerikai majkrozofton keresztul, es az amerikaval szovetseges magyar hatosagoknak atadva mexivathat... es te mindezt eszre se veszed... (ha sima atlagos juzervagy meg plane...)
 • Bonewerkz #3
  GATTACA... tudtommal az embernek a bunosseget kell bebizonyitania, es nem az artatlansagat... nemtom ki mit szolna ahhoz, hogy ha 1 szep napon betoppanna a yard, ujjlenyomatot venni, csak ugy heccbol....
  ez is azt tukrozi, hogy az amcsik egy tulszabalyozott hangyatarsadalm fele haladnak...
 • SoDI--- #1
  MINDENKINEK?
  Naaaa!
  Ennyi erővel a teljes lakosságot berendelhetnénk hagyományos ujjlenyomatvételre is!