Hunter

DNS-vizsgálat Kopernikusz azonosítására

Lengyel régészek úgy vélik egy lengyelországi templom tavalyi ásatásain nagy valószínűséggel a modern csillagászat atyjának, a 70 évesen elhunyt Nikolaus Kopernikusznak (1473-1543) a koponyáját és csontjait találták meg.

Az ásatást végző csapat a maradványokat Varsóba küldte, ahol törvényszéki orvosok vették szemügyre, majd múlt hét csütörtökjén a szakértők rekonstruálták a koponya alapján az elhunyt arcát. A kapott kép egy törött orrú öregemberé, aki egy sebhellyel rendelkezik szemöldöke fölött. Ezek a jegyek megegyeznek a 16. századból származó Kopernikusz-portrékon is láthatóakkal.


Elméletük alátámasztása érdekében a régészek megkezdték Kopernikusz - eredeti nevén Mikolaj Kopernik - anyai nagybátyja, Lukas Watzenrode sírjának keresését, hogy genetikai összehasonlítást végezhessenek a csontokon. Ermland egykori püspöke 1512-ben halt meg Torun városában, ahol Kopernikusz született, és a krónikák szerint a városban vagy annak közvetlen közelében van eltemetve.

A kutatás két éve vette kezdetét, amikor Frombork város püspöke megbízta Jerzy Gassowskit, a Pultuski Antropológiai és Archeológiai Intézet egyik régészét, hogy vizsgálja át a helyi hatalmas székesegyház területét az egykor az egyház szolgálatában álló csillagász sírja után. Mivel nem álltak írásos emlékek Gassowski rendelkezésére magáról a temetésről, ezért igen minimális reményeket fűztek munkájához. Tavaly azonban munkatársaival felfedeztek egy erősen sérült koponyát és csontvázrészleteket a székesegyház 16 oltárának egyike alatt.

A maradványok alapján elkészült arcrekonstrukció fontos lépés volt a test azonosításában, a csapat azonban elismeri, hogy teljes bizonyosságot csak a DNS-vizsgálatok adhatnak, különös tekintettel, hogy nem nagyon van mihez hozzávetni az elkészült arcképet. Kopernikusz 1543-ban bekövetkezett halálakor nem számított hírességnek, ezért igen kevés festmény készült róla.

Híres könyve, a De Revolutionibus Orbium Coelestium, melyben először fogalmazódik meg a heliocentrikus világkép, mely szerint a Föld kering a Nap körül, csupán halála után jelent meg. Mint tudjuk, nem aratott túl nagy sikert, a csillagászat pedig akkoriban nem volt több, mint az egyház tagjainak kedvtelésből űzött tevékenysége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • plamex #17
    De akkor már ne hagyjuk ki Adolfot se
  • Ronny #16
    klónozzuk
  • rosszver #15
    Szerintem Gerard Deparieu egyik lengyel ose nagyon eros vonas van koztuk foleg az orr tajekan DNS teszt nelkul is
  • aki kérdez #14
    Elolvastad a cikket? :)
  • Yeti #13
    Én csak azt nem értem, hogy mit vizsgálnak a DNS-en? Azt van mihez hasonlítani? Mert nem hiszem, hogy ha az arcképet nincs mihez hozzávetni, akkor olyan sok DNS minta maradt volna fent tőle...
  • Koppernikusz #12
    sziasztok
  • pip #11
    Az also kep alapjan akar Matyas kiraly is lehetne...
  • sped #10
    Ugyanolyanok voltak mint a mai emberek. Még az alapvető nyűgjeik is. A körítés volt más meg a szellemiség, azt meg úgysem láthatod, foghatod meg. Ez az arc egyébként tényleg olyan "Kopernikuszos". A keréáló művész is beleadhat ám apait-anyait egy ilyen rekonstrukciónál. :)
  • Darth Sith #9
    azért érdekes, ilyen 500 évvel ezelőtt élt emberek arcait látni, mégha csak nagyábból is potnosak ezek a rekonstrukciók.
  • entreri #8
    mármint eltünt mint Elvis.
    már nem tudok írni.