Berta Sándor

Elkészült a miniatűr robotsebész

A Nebraskai Egyetem kutatói által kifejlesztett minirobot a legkülönlegesebb helyszíneken használható sebészeti beavatkozásra, legyen szó harctérről, vagy egy űrállomás fedélzetéről.

A robot működése teljesen automatikus, ám emberi személyzet felügyeli a munkáját és bármikor beavatkozhatnak abba. A miniatűr sebész hossza mindössze 7,5 centiméter, külső borítása alumínium, formája pedig leginkább rúzsra emlékeztet. A felszerelései közé egy színes képek továbbítására képes minikamera és sebészeti eszközök tartoznak. "Azt reméljük, hogy az általunk kifejlesztett eszköz képes lesz forradalmasítani a hagyományos sebészetet" - nyilatkozta Dimitrij Olejnyikov, a Nebraskai Egyetem sebészeti specialistája.

A szakember úgy véli, a sebészrobotot nagyon jól lehet majd alkalmazni az űrben, az űrhajósokon végzett kisebb műtéteknél, míg az orvosi személyzet eközben a Földről fogja figyelni és irányítani a beavatkozást. Szintén alkalmazási terület lehet például a harcterek vagy a katasztrófák helyszínei, ahol nincsenek komplett kórházak. A szanitéceknek vagy a mentőcsapatoknak állítólag csak elég lesz bevezetniük az eszközt a sebbe és máris tudni fogják, milyen sérüléssel is állnak szemben.


A kutatócsoport minél előbb tovább akarja fejleszteni a prototípust. "A 7,5 centiméter nem tűnik olyan nagynak, ám szeretnénk, ha a végleges változat ennél jóval kisebb lenne" - mondta Mark Rentschler, a sebészrobot külső megjelenéséért felelős tervező. Az eszköz jelenleg csak egyszer használható és sokak számára riasztó lehet a 20 ezer dolláros ár is. Ám a kutatók meg vannak győződve arról, hogy a robot a jövőben ennél jóval olcsóbb és többször felhasználható lesz. Csak ez utóbbi elérésére a kutatók 200 ezer dollárt költenek.

A NASA máris érdeklődik a prototípus iránt és a tervek szerint akár már a jövő tavasszal megkezdődhet az űrhajósok kiképzése a sebészrobot használatára. Az első, állatokon végzett kísérletek sikeresek voltak, így a kutatók optimisták a hamarosan Angliában, immár embereken elvégzendő vizsgálatok előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • n0refleX #42
  Én még nem láttam félkezü, 3 ujjú műtőt :]
 • n0refleX #41
  lol, nemtudom hogy lehet múteni 3 kis karral :D
 • Champ #40
  Ejha... még rozsdás is, figyeled?

  Olyan, mint egy háromlábú, girhes macska, amelyik seggreült. .D Persze és majd magától megműt... Szánalmas... .)
 • Cnut #39
  Namost ha bedugják a sebbe, hogy nem lesz csurom vér a kamera?
 • Bulamer #38
  én meg mondom mi ez:
  ez egy nögyogyászatot foradalmasito műBRÁNER
  gyor és biztonságos és a lábak azér vanak hogy el ne tünyőn:P
  vagy ha mégse akor engem ne mücsenek ezel inkáb a halál vagy egy nagy adag morfium meg egy pap...
 • látogató #37
  Az ami harctéri csúcstechnikát már láthattuk a rambóban: puskapor sebbe és izzó késheggyel berobbant. De az izzó késhegy magában is hatásos. Ez meg a trikorder őse, később még Dr. Kraser is ezzel fog gyógyitani!
 • sz4bolcs #36
  Gondolj bele, rossz helyre raknák le, és megmarkolná a zacsid :D:D:D
 • gaben71 #35
  Kicsit elkéstek ezzel, a dinosarusok már kihaltak.
 • Roli #34
  egy ilyen valamit letennének mellém, hogy majd megnézi belülről mi a bajom el is szaladnék és azt ordibálnám, hogy meggyógyultam!
  aztán meg elégedetten kezet fognának, hogy mekkora találmányuk van!
 • dez #33
  De akkor elviszik az istenek, mert azt hiszik, felajánlottad nekik. :p (Vagy az óriás réti sasok. :p)