Hunter

A végtagok újranövesz­tésén dolgoznak a tudósok

Angol tudósok olyan módszereket kutatnak, melyekkel újranöveszthetik az elvesztett végtagokat és megelőzhetik a műtétek utáni hegesedést, reményt adva több ezer maradandó sérülést szenvedett embernek.

A Manchester Egyetem élettudományi karának munkatársai a Healing Foundation alapítvánnyal közösen egy új kutatóközpontot hoztak létre a sebgyógyulás és a szövetregeneráció tanulmányozása érdekében. Kutatásaikhoz békákat és szalamandrákat vizsgálnak, mivel mindkét kétéltű rendelkezik egy olyan génsorozattal, ami képessé teszi őket sérült végtagjaik újraalkotására.


Enrique Amaya professzor
Enrique Amaya professzor, a szövetregeneráció specialistája elmondta, a tanulmányok arról tanúskodnak, hogy a szalamandrák kevesebb mint egy hónap alatt képesek teljes új végtagokat növeszteni a testrészek regenerálásáért felelős, úgy nevezett blasztéma sejtek segítségével. Az ebihalak kilenc nap alatt növesztették vissza amputált farkrészüket, viszont miután békává fejlődtek, elvesztették regeneráló képességüket.

Az emberi embriók is képesek hegek nélkül gyógyítani sérüléseiket, azonban csupán a terhesség hatodik hónapjáig, azaz a genetikai és sejtbiológiai mechanizmusok alapjai nagyjából megegyeznek az ember és a béka esetében, vonta le a következtetést Amaya.

A tudósok remélik, hogy a rendelkezésükre álló új eszközökkel és technikákkal gyors előrehaladást fognak elérni a gyógyulás és a regenerálódás alapvető biológiájának megismerésében. Amaya szerint már a mi generációnk számára kifejleszthetők lesznek merőben újszerű kezelések az amputálásokon, súlyos baleseteken, vagy égési sérüléseken átesettek számára. A professzor egy olyan jövőt képzel el, ahol a sebek heg nélkül gyógyulnak, a végtagok pedig részben, vagy teljes egészében helyreállíthatók.

Véleménye szerint a tudósoknak első lépésként a békáknál kell elérnie a felnőttkori regenerálódást, ezáltal már be tudnánk azonosítani azt a mechanizmust, ami képessé teszi az emlősöket végtagjaik regenerálására, ahogy azt a szalamandráknál láthatjuk. A 10 millió fontos projekt legalább 25 évig fut majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joofiu17 #73
    Eek csak kitalt dolgok az sem mostanaban lesz hogy uj fejet novesztenek neked ha levagja a vonat...
  • Epikurosz #72
    Hát, ezek csak okoskodások.
    Mindent az evolúciós szelekcióval sem lehet megmagyarázni. A véletlenek is bejátszanak.
  • datango #71
    robotkéz kellene mint JAX nak volt...!
  • BiroAndras #70
    A gyíknál a farok ledobás és visszanövesztés jelentősen növeli a túlélés esélyét. Egy emlősnél a végtag elvesztése nem túl gyakori, és olyan mértékben csökkenti a túlélés esélyét, hogy az a pár hónap, amíg visszanő. túl sok. Addig nem tud rendesen élelmet gyűjteni (főleg vadászni), és a ragadozók elől menekülni.
    Háziállatoknál persze más a helyzet, mert az ember eteti, és megvédi őket.
    Ezen felül a visszanövesztés rengeteg energiát is igényel, ami vagy nem éri meg, vagy megérné, de nem áll rendelkezésre (mert nem tud vadászni).
  • IoIa #69
    Az emberi fog nem nő vissza egyszer sem. Ugyanis a tejfogak is és a végleges fogak is másik kezdeményből fejlődnek ki.
  • uniu #68
    Meg jo,h a sebek begyogyulnak!:)
    Amugy rokanal, kutyanal, macskanal elofordulnak ezek a vesztesegek es utana elnek meg szepen, nagy esellyel. Amugy ertem en ezeket a dolgokat pl a szemre, gerincvelore, ujjakra, stb.
    A gyiknak a farka aranyaiban a testenek jelentos reszet teszi ki, es az is visszano.
  • Epikurosz #67
    De pld. a fogad vissza nő, igaz csak 1x.

    A sebeid is begyógyulnak, azért.
  • BiroAndras #66
    Szerintem többek közt az számít, hogy az élőlény az adott sérüléssel mennyire marad életképes. Pl. az emlősök egy végtag elvesztését minimális valószínűséggel élik túl, így idő se lenne a visszanövesztésre.
  • uniu #65
    Erdekes gondolat,az evolucio szempontjabol:Ugye itt mindig a legjobb, leginkabb eletrevalobb dolgok/mutaciok/fajok jutnak tovabb. Miert van az, hogy a szalamandrak/tengeri csillagok meg hasonlo herkentyukon kivul az emlosoknel(mond6juk ugy is h a fejletebb fajoknal) ez a kellemes tulajdonsag eltunt ?
  • IoIa #64
    Elgurult a gyógyszered?