Hunter

Felgyorsítható a szövet­ter­melődés

Brit tudósok azt állítják, képesek századrészére csökkenteni az új szövetek kialakulásához szükséges időt, így mindez napok helyett mindössze perceket vesz igénybe.

A hosszadalmas folyamat egy egészen egyszerű eljárással rövidíthető le: ki kell vonni a vizet a kiinduló anyagból, így a szövetek akár 35 perc alatt is létrejöhetnek. A felgyorsított szövettermelődés végeredménye nem csupán megfelel az eredeti szöveteknek, de a kísérletek alapján még jóval erősebbnek is tűnik. A University College London kutatócsoportjának felfedezése egy napon lehetővé teheti az orvosok számára, hogy akár a betegek otthonaiban végezzék el a szövetimplantációs beavatkozásokat.

Jelenleg az ilyen műtétekhez a szövetsejteket laboratóriumban tenyésztik, és akár 12 hetet is igénybe vehet, mire elegendő felgyülemlik. Az egyetem professzora, Robert Brown és munkatársai ennek az időnek a lecsökkentését tűzték ki célul maguk elé. Kísérleteiket a kötőszövetek 70%-át adó kollagénen hajtották végre, ami szerkezeti támaszként funkcionál a bőr, a csontok és az inak esetében. A víz kiszívásához az ún. plasztikkompresszió technikát alkalmaztak, melynek révén mindössze fél óra alatt sikerült megszerezniük a kívánt mennyiséget.

A minden várakozást felülmúló eredmények fényében Brown következő lépése azon kísérletek elvégzése lesz, mellyel megállapíthatják, hogy a módszer alkalmazható-e a sérült szövetek helyreállításánál. A végcél egy gyors és olcsó automatikus eljárás létrehozása, amely erős szövetekkel látja el a kórházak sebészeti osztályait.

A szakértők szerint nagy lehetőségek rejlenek Brown professzor felfedezésében, különösen olyan klinikai eseteknél, ahol azonnali beavatkozásra van szükség. Az alkalmazás sikere elsősorban azon fog múlni, hogyan fogadja be a test és hogyan alakítják a természetes testfolyamatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • n0refleX #21
  "a kísérletek alapján még jóval erősebbnek is tűnik" - remélem a hivatalos közleményben nem úgy fogalmaztak hogy "tűnik" :D:D
 • Falatka2003 #20
  Igen, én is hallottam, hogy Michael Jackson összeáll egy koncert erejéig...
 • haxoror #19
  Már miért?
  Az új technológia a lehetőségek új tárházát nyitja meg számára, pl kínai vagy eszkimó még nem volt de mostmár lehet az is!
  Nyugi pár éven belül megint "összeszedi magát" és elkezd turnézni :D
 • Kis-Bob #18
  Jackson akkor nagyot bukott... :D Ugye, a türelmetlenség!
 • Caro #17
  Én valamikor a NASA honlapján olvastam, hogy infra fényű LED-ekkel sikerült felgyorsítani a gyógyulást.
 • smity 8D #16
  igen ez is meglehet :))))))))
  nem is hiszek benne, de nem is utasítom el. majd jobban utánna járok egyszer :)))
 • Epikurosz #15
  baromság 9D
 • smity 8D #14
  igazábol semmit nem tudok a szövettermelődésről, de azért hozzá szolok, met nincs jobb dolgom :)

  a sejtek bizonyos sugarakat bocsájtanak ki, és hullámokat.( ultraibolya sugarakat is) melyek beindítják a sejtosztódás folyamatát, és bármely anyagból képes sejtenbelüli idegrendszert formálni. kisérletekben egy sejtet elöltek, majd kémiai anyagokat , más szöveteket raktak a helyére. egyes kisérletben egyiket mésikban másikat. és miután beindult a sugár kibocsájtás szépen osztódott a melette lévő sejt.

  sztem ha az orvos tudomány eljut addig ,kit tudja szűrni az ibolyasugárzás negatív hatásait , akkor lehetséges lesz a sebek begyógyításának gyorsítása. ( de ez egy elég veszélyes út mert épp a sejt osztódást gyorsító tulajdonsága miatt, okoz rákot)
 • Epikurosz #13
  Amikor 6 évvel ezelőtt kivették a mandulám, épp azon töprengtem, mert beszéni stb. nem volt szabad, hogy miért nem gyorsítják már meg a szövetek regenerálódását valahogyan.
  A műtét okés, de utána egyszerűen megadra hagynak, hadd bírkózzon, meg a szervezet a többivel.
  Vagyis az orvostudomány a sebgyógyulással nem nagyon foglalkozott eddig, legfeljebb csak mint fertőtlenítés, borogatás szinten.
 • haxoror #12
  Mire ilyen ruha lesz addigra már nem is katonák fognak rohangálni a harctéren hanem robotok, ráadásul olyan fegyverekkel hogy ha azzal meglősz vkit akkor ott már csak a papnak lesz munkája :)