42
  • n0refleX
    Én még nem láttam félkezü, 3 ujjú műtőt :]
  • n0refleX
    lol, nemtudom hogy lehet múteni 3 kis karral :D
  • Champ
    Ejha... még rozsdás is, figyeled?

Olyan, mint egy háromlábú, girhes macska, amelyik seggreült. .D Persze és majd magától megműt... Szánalmas... .)
  • Cnut
    Namost ha bedugják a sebbe, hogy nem lesz csurom vér a kamera?
  • Bulamer
    én meg mondom mi ez:
    ez egy nögyogyászatot foradalmasito műBRÁNER
    gyor és biztonságos és a lábak azér vanak hogy el ne tünyőn:P
    vagy ha mégse akor engem ne mücsenek ezel inkáb a halál vagy egy nagy adag morfium meg egy pap...
  • látogató
    Az ami harctéri csúcstechnikát már láthattuk a rambóban: puskapor sebbe és izzó késheggyel berobbant. De az izzó késhegy magában is hatásos. Ez meg a trikorder őse, később még Dr. Kraser is ezzel fog gyógyitani!
  • sz4bolcs
    Gondolj bele, rossz helyre raknák le, és megmarkolná a zacsid :D:D:D
  • gaben71
    Kicsit elkéstek ezzel, a dinosarusok már kihaltak.
  • Roli
    egy ilyen valamit letennének mellém, hogy majd megnézi belülről mi a bajom el is szaladnék és azt ordibálnám, hogy meggyógyultam!
    aztán meg elégedetten kezet fognának, hogy mekkora találmányuk van!
  • dez
    De akkor elviszik az istenek, mert azt hiszik, felajánlottad nekik. :p (Vagy az óriás réti sasok. :p)
  • sz4bolcs
    Azokon a lyukakon, amikről beszélsz... simán elég ha nap felé tartod az ipsét, és átlátsz rajta.
  • Jobrog
    Hát harctéri sebesüléseknél még lehet akkor a lyuk hogy ez simán beleférjen,de ezzel az erővel foghatnának egy zseblámpát és belenéznek:)) Azok a kis lábak rögtön bordaterpesztőként is funkcionálnak?:D
  • sz4bolcs
    Teljesen automatikus. Áll a doki mellett, aki műti a beteget, és amikor megáll egy pillanatra a doki, akkor megb*ssza 220-szal. Tehát ő maga nem végez "piszkos" munkát. Teljesen automatikus. :)))
    Amúgy én is úgy tudom elképzelni, hogy a betegnek kéne fekvőtámaszokat csinálni a gép fölött, vakbél műtét közben. :))

Legs <----> Hát ez óriási. Mekkora mozgástér :-))))
  • hmhm
    ez tényleg elég gáz, amikor molekulányi méretű szerkezeteket tudnak előállítani..
  • Epikurosz
    és könnyen alkalmazható:
  • Epikurosz
    legyen miniatűr:
  • Epikurosz
    Ilyeneket akarok:

(Innerspace)
  • uniu
    Szokasos Berta S. fele szenzaciohajhaszos bulvarcikk. Na mindegy. A pdf ben latottak alapjan arra gondolhattak, h ha pl meglonek valakit, ezzel kukkantanak a lyukba, hogy mi serult mi nem, meg hol a lovedek, repesz stb. Bar sztem a laproszkop megjobb ennel, es egyszerubb.
  • Epikurosz
    azért valami haladás csak van.
    Pld. a Lost in space sci-fiben így képzeltek el egy robotot (1968 körül).
    Lassan, de haladunk.
    (Alakul ez, mint a púpos gyerek :-)
  • IMYke2.0.0.0
    Hát ezt sem akut vakbél perforációra találták ki az biztos... mire ez a robot "megmozdul" a beteg kipurcan... főleg a távirányítás miatt.

• plamex
    replikátor
  • dez
    Meg nem tudom, honnan szedte ezt a cikk szerzője: "A robot működése teljesen automatikus, ám emberi személyzet felügyeli a munkáját és bármikor beavatkozhatnak abba." - Itt tartana már a mesterséges intelligencia fejlődése? Kötve hiszem, szerintem távirányítású - ha valóban sebészeti beavatkozást végez, ami a fenti képen van, nem csak megfigyelő.
  • dez
    A PDF-ben egy egész más felépítésű (na jó, az is hengeres) "robot" látható, mint a fenti képeken.
  • Cat #19
    És miért egyszer használatos? Felszívódik a szervezetben?

Nem azért nem használható fel többször, mert elromlik, hanem mert sterilizálni kell, és gondolom jelenleg ezt még nem bírja ki.
  • Cat #18
    http://robots.unl.edu/Files/Papers2/Farritor_surgical_mobile_robot_revised.pdf

A szöveg szerint a robotocska a laparószkópia (kamerával, vezetékkel egy kis lyukon át végrehajtott műtét) támogatására jött létre, hogy a sebész több szögből is láthassa a műveletet.

This paper presents a theoretical and
    experimental analysis of miniature, wheeled, in vivo robots to support laparoscopy. The objective is to develop a wireless mobile imaging robot that can be placed inside the abdominal cavity during surgery. Such robots will allow the surgeon to view the surgical environment from multiple angles. The motion of these in vivo robots will not be constrained by the insertion incisions. Simulation and experimental analyses have led to a wheel design that can attain good mobility performance in in vivo conditions.
  • IoIa
    Ez lenne az amerikai szuper hi-tech? Nevetséges. Olyan, mintha a 10 éves Pistike és öccse, a 8 éves Józsika valami barkács szakkörön összedobott volna valamit.
    Valószínűleg azért egyszer használatos, mert akinek ezt egyszer is használnia kéne, az inkább a földhöz csapja, ás megtapossa. Ha egy szóval akarnám jellemezni, akkor csak annyit kéne mondanom, hogy: MEGASZAR.

#16: igen, ilyesmire _is_ költik a pénzt. Meg űrfelvonóra, és egyéb marhaságra. De ez mind csak aprópénz. Az iraki háború sokkal többe került.
  • Keem1
    Egyébként meg semmilyen "szerszámot" nem látok nála. Mivel operál? Két leddel?
    Mire költik szerencsétlen amcsi adófizetők pénzét... Borzasztó
  • Keem1
    Na de könyörgöm, mi kerül 4-5 millió forintba ebben a kis gagyi robotban???
    Bele se fér annyi érték. És miért egyszer használatos? Felszívódik a szervezetben?
    Ennek így semmi értelme. Szerintem a tervezésre fordított pénzt akarják behajtani az árán. De kurvára nincs értelme. Akkor már inkább meg se csinálják. Ha már ennyibe kerül, legyen fél centis. Beszippantod, lenyeled, és belülről megműt. De hogy ez...
  • roliika
    Kamerát körbe tudja forgatni, van alatta 2 "lámpa" amit mobil telókban szokás használni és a lábait le-föl, esetleg még körbe is tudja forgatni..ennyi ha jól veszem ki a rajzból....
  • valamit
    Nem tudom, nekem nagyon sötét, hogy mit és hogyan is tud ez az eszköz, pl. azt hogy magyarázod, hogy: "Az eszköz jelenleg csak egyszer használható", "A robot működése teljesen automatikus", "A miniatűr sebész", "A szanitéceknek vagy a mentőcsapatoknak...bevezetniük az eszközt a sebbe". Szal nekem ez teljes homály, de azért jóval többnek tűnik mint egy egyszerű kamera.
  • roliika
    "...elég lesz bevezetniük az eszközt a sebbe és máris tudni fogják, milyen sérüléssel is állnak szemben." Könyörgöm!!!! Milyen sebbe????? Elefánt szívkamrájába?????? Csak csöndben jegyezném meg, hogy már itt magyarországon is alkalmaznak minikamerákat,kapszula méretű, lenyelhető, és nem 5 millió Ft/20 ezer dolcsi/, hanem "csak" 1,5. Persze a TB nem támogatja de attól még itt-ott ihhhon is használják. Mekkora nagy felfedezés ez az amerikai kütyü, nem? Hát Nebraskában tudnak nagyon....:-D
  • dez
    Gondolod? De először te próbáld ki! :)
  • Pontius #9
    feldugod a seggedbe oszt belüről végzi a munkát... Elmászik a baj forrásáig oszt megütyködi, mint a South Parkban...
  • dez
    Na és hogy működik, mi a csudát csinál?
  • burninhell
    milyen lábak ezek
    ez 1 drága esernyő fejjel lefelé
    csak a vászon hiányzik
    meg egér méretű D:
  • Dono
    ennek a szarnak sztem inkább nem sebészi feladata van :C
  • Xantia
    Nem egészen értem a működését. Elnézve azt a három lábat, hát ha a műtőasztalon mellém teszik, akkor max össze varja a sebet.
    Vagy nekem ráfordulnom a robicsekre, hogy a pocakomban a vakbelet kiszedje? Esetleg fekvőtámaszokat kell csinálom műtét alatt?
  • jerec
    Hát, egyre az az érzésem, hogy a technika a Star Trek felé fejlődik...
  • IoIa
    Ez semmire sem jó.
  • Epikurosz
    Hét és fél centi??? ez hatalmas. Ez még a veséimet se tudná kipucolni.

Mellesleg, ha kivenném a pihenőszabadságom, egy hónap alatt én is tudnék ilyen gagyit előállítani.

7,5 cm. Bazi nagy.

Nekem van egy minimamerám, az 1,8 cm.
    No, lehet profilt váltok.